Bill Gates, despre progresele luptei anti-Covid: E uimitor că nu am ajuns mai departe. Vaccinul care ar fi putut face minuni dacă pandemia lovea peste 10 ani

Sursa: Facebook

Magnatul american, Bill Gates, a investit sume mari de bani în căutarea unui vaccin împotriva coronavirusului, dar a ajuns și o țintă preferată a teoreticienilor teoriilor conspirației, notează publicația Der Spiegel, în deschiderea unui interviu luat lui Gates. Miliardarul discută cu jurnaliștii germani despre progresele făcute în direcția unui vaccin anti-Covid, dar și despre greșelile făcute de SUA în combaterea pandemiei de coronavirus.

„DER SPIEGEL: Domnule Gates, oficial, coronavirusul a costat viețile a aproape un milion de oameni. V-a luat prin surprindere această pandemie?

Gates: Anumite aspecte ale acesteia sunt foarte surprinzătoare. Sigur, ideea că lumea riscă o epidemie respiratorie transmisibilă de la om la om este ceva despre care mulți experți din domeniul sănătății la nivel mondial au vorbit de zeci de ani. Dar au vorbit mai mult între ei. Nimeni nu se aștepta să fie un coronavirus. Retrospectiv, puteți spune: Hei, avem MERS, avem SARS, această familie de coronavirus poate depăși în mod clar limita speciei. Dar înțelegerea noastră asupra simptomelor acestei boli ne-a luat mult timp să ne dăm seama.

DER SPIEGEL: Cum de am putut fi prinși atât de nepregătiți de acest agent patogen?

Gates: În 2015, la sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, am spus că nu suntem pregătiți pentru următoarea pandemie. Ceea ce s-a făcut între 2015 și sfârșitul anului 2019 a fost foarte, foarte modest.

DER SPIEGEL: Nu ar fi putut și Fundația Gates să facă mai multe?

Gates: Guvernele și națiunile sunt responsabile de pregătirea lumii pentru războaie, dezastre naturale, schimbări climatice sau epidemii. Nu noi. Da, fundațiile pot contribui la finanțarea oamenilor de știință. Dar nu suntem fundamentul pentru a rezolva toate problemele de sănătate. Accentul nostru se pune pe bolile care afectează în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare, boli cărora lumea bogată nu le acordă atenție, cum ar fi HIV, tuberculoza, malaria. Se pare că știm mai multe despre vaccinări, deoarece angajăm cei mai buni oameni din toate companiile de vaccinare. Dar nu ține de agenda noastră să ne ocupăm cu pandemiile. Guvernele fac asta.

DER SPIEGEL: Care greșeli în lupta împotriva pandemiei vă deranjează cel mai mult?

Gates: Că nu ne-am dat seama că măștile ar putea fi o atât de importante. Inițial, am zis: Nu folosiți măști pentru că avem nevoie de ele pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Apoi am spus: Ei bine, poate dacă ești bolnav, masca este utilă. A durat ceva timp să ne dăm seama că, chiar și pentru persoanele care nu sunt infectate, purtarea unei măști este un beneficiu pentru a reduce șansele ca acestea să fie infectate.

DER SPIEGEL: Credeți că se fac progrese în dezvoltarea unei terapii pentru COVID-19?

Gates: Cercetările actuale în vederea testării diferitelor intervenții au fost extrem de slabe. Încă nu înțelegem plasma. Este uimitor că nu am ajuns mai departe! Chiar și cu medicamentul Remdesivir, datele în ceea ce privește beneficiul sunt de fapt destul de slabe. Stabilirea diagnosticului a fost foarte slab realizată, în special în Statele Unite, unde v-ați fi așteptat să se facă bine.

DER SPIEGEL: Câtă responsabilitate are președintele american, Donald Trump, pentru eșecul Statelor Unite de a răspunde în mod adecvat în criza corona?

Gates: Răspunsul SUA a fost foarte, foarte slab doar în testare. Nu ar trebui să rambursăm niciodată companiile pentru rezultate care sosesc după mai mult de 24 de ore. Ar trebui să ne asigurăm că testele sunt disponibile în comunitățile din interiorul orașului cele mai împovărate, nu în cele cu pacienții mai bogați care au mai mult acces la sistemul nostru de testare. Răspunsul SUA este mult mai rău decât ar fi trebuit. Și conducerea politică este pe deplin responsabilă de acest lucru.

DER SPIEGEL: Trump scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Inițiativele precum fundația dumneavoastră pot umple un astfel de gol.

Gates: Nu, niciodată. Fundația noastră nu umple niciodată golurile create de guvernul SUA. Nu acesta este rolul nostru. Ultimul lucru pe care ți-ai dori vreodată să-l faci, dacă guvernele se comportă iresponsabil, este să le ajuți.

DER SPIEGEL: Credeți că este posibil ca guvernul SUA să revizuiască decizia de a ieși din OMS? Depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie?

Gates: Evident, dacă alegerile din 3 noiembrie merg într-un fel, SUA vor rămâne în OMS și nu-și vor întrerupe niciodată cotizarea. Dacă merg în altă direcție, sper totuși să pot convinge guvernul că este un lucru înțelept să nu o facă, chiar și sub o metrică America First, o metrică total egoistă; să-l conving că sunt bani bine cheltuiți.

DER SPIEGEL: Rezultatele alegerilor pot depinde de aprobarea de urgență a unui vaccin împotriva coronavirus de către Food and Drug Administration (FDA) înainte de 3 noiembrie. Dar există preocupări semnificative cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului dacă aprobarea este acordată înainte de finalizarea testării. Ar merita riscul?

Gates: Nimeni nu va scoate un vaccin care nu a finalizat studiile de fază 3. Ideea că administrația SUA, inclusiv șeful FDA, a sugerat că aceasta este o posibilitate a fost iresponsabilă. Acum, companiile au precizat că nici măcar nu vor cere autorizație de utilizare de urgență fără date complete de fază 3.

DER SPIEGEL: Când credeți că va fi disponibil un vaccin?

Gates: Există o mică șansă ca Pfizer și Moderna să aibă suficiente date până la sfârșitul lunii octombrie. Dintre cele șase studii – AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax și Sanofi, plus cele două vaccinuri ARN, Pfizer și Moderna – cu siguranță mă aștept ca trei sau patru să obțină licențe de utilizare de urgență până la începutul anului 2021. Pe măsură ce ajungem în 2021, cred că este 90% probabil că vom avea niște vaccinuri. Mă îndoiesc că va avea vreun efect asupra alegerilor. Cu siguranță nu ar trebui. Pentru că, după cum se vede, nu politicienii fac vaccinuri.

DER SPIEGEL: Studiul AstraZeneca a fost oprit recent deoarece un participant a fost diagnosticat cu mielită transversă, o inflamație periculoasă a măduvei spinării, care poate fi cauzată de o reacție adversă a sistemului imunitar și care poate duce la paralizie. Studiul din Marea Britanie a fost reluat de atunci. Dar dacă problema a fost, de fapt, cauzată de vaccin?

Gates: Este adevărat că un candidat la vaccin poate declanșa o afecțiune autoimună care ar fi apărut la un moment dat. Ne uităm la această conexiune, iar autoritățile de reglementare se ocupă tot timpul de acest lucru. Deci, nu este foarte surprinzător. Indiferent ce se întâmplă, aceasta scoate în evidență faptul că este valoros să ai multe și diferite abordări.

DER SPIEGEL: Fundația Gates are o influență semnificativă asupra dezvoltării și producției vaccinului. Candidații pe care îi susțineți poartă semnătura Gates. Nu este asta o strategie riscantă în acest mediu pandemic?

Gates: Chiar dacă suntem foarte încrezători în vaccinurile pe bază de ARN …

DER SPIEGEL: … adică vaccinuri care implică injectarea unor elemente ale materialului genetic al coronavirusului pentru a induce producția de anticorpi – deși niciun astfel de vaccin nu a fost aprobat pentru utilizare la om …

Gates: … și colaborăm cu companii de top pe zona ARN pentru a vedea cum pot funcționa vaccinurile lor în boli precum malaria, HIV și TBC, pentru această pandemie nu am insistat asupra lor. Ar fi fost gata dacă am mai fi aștepta cinci sau 10 ani. Dar avem nevoie de 14 miliarde de doze rapid.

DER SPIEGEL: De asemenea, acordați finanțare către Moderna, Curevac, BioNTech, Inovio, care caută să dezvolte vaccinuri ARN sau ADN pentru coronavirus.

Gates: Așa este. Dar este puțin probabil să fie vaccinul pe care îl folosim la scară în țările în curs de dezvoltare, din cauza costului și scalabilității. Adică sper să ajute. Dar probabil că nu vor fi marea soluție. Dacă vă uitați unde am dat bani în această pandemie, veți observa că s-au dus mai mult spre AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax și Sanofi. Pot face miliarde de doze.

DER SPIEGEL: Dar Johnson & Johnson și AstraZeneca lucrează la vaccinurile vectoriale adenovirus, în timp ce materialul genetic al coronavirusului este introdus în organism cu ajutorul virusurilor reci slăbite. Nu avem la fel de multă experiență cu astfel de vaccinuri ca și cu vaccinurile dovedite, precum cele împotriva rujeolei și tetanosului. S-ar putea spune chiar că sunt experimentale – nu lipsite de risc.

Gates: (agitat) Ce considerați că este experimental? Ne uităm la toate modalitățile posibile. Nu există ca vreun vaccin care a fost făcut vreodată să nu fie folosit pentru a opri coronavirusul. Există provocări cu fiecare dintre abordări. Efectuarea unui nou vaccin este un lucru greu. Nu există o abordare convențională. Așadar, renunțați cuvântul convențional. Nu e nimic convențional aici. Tot ce facem aici este neconvențional. Ideea că o companie proiectează un vaccin și o altă companie îl fabrică: asta nu s-a mai făcut niciodată, niciodată. Autoritățile de reglementare își smulg părul. Nu cred că există vreo tehnică care să fie ignorată.

DER SPIEGEL: Vă veți vaccina împotriva COVID-19?

Gates: Cu siguranță nu îmi voi privilegia accesul la vaccin atunci când acesta va fi în cantitate redusă. Dacă, conform criteriilor normale, mă calific, mă voi vaccina. Există tot felul de oameni care sunt mai importanți decât mine în ceea ce privește accesul chiar acum: lucrători din domeniul sănătății, oameni care lucrează în unități de îngrijire medicală sau închisori sau oameni care locuiesc în gospodării multigenerationale.

DER SPIEGEL: V-ar putea veni rândul tău mai devreme decât credeți. Unul din trei americani refuză să fie vaccinat împotriva COVID-19.

Gates: Sper că putem crea o imunitate foarte puternică de turmă, cu o acoperire a populației de 60 sau 70%. Sper că guvernele sunt capabile să convingă destui cetățeni să ia vaccinul fără a utiliza măsuri coercitive, deoarece asta ar duce la o reacție uriașă împotriva vaccinului.

DER SPIEGEL: Personal, sunteți și ținta diferitelor teorii ale conspirației. De exemplu, se spune că intenționați să utilizați un vaccin de coronavirus pentru a implanta microcipuri în oameni. Cum vă descurcați cu astfel de narațiuni?

Gates: Nu „microcipez” oameni. Nu am creat coronavirusul. Fundația noastră este despre salvarea de vieți. Cu vaccinurile din țările în curs de dezvoltare, palmaresul nostru din ultimii 20 de ani este unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-a făcut umanitatea. Acum, cu pandemia, există o revoltă uriașă, dar sperăm ca în câțiva ani să ne întoarcem acolo unde am fost și să continuăm pe calea aceea constantă.

DER SPIEGEL: Privind retrospectiv, puneți sub semnul întrebării obiectivele pe care s-a concentrat fundația dumneavoastră în ultimii ani? Ai fi putut fi mai bine pregătită?

Gates: În afară de guvernul SUA, fundația noastră este cel mai mare investitor în vaccinuri. Am plasat zeci de miliarde de dolari în vaccinuri. Am ajutat cu CureVac. Am ajutat cu Moderna. Am ajutat cu Inovio. Avem o relație cu BioNTech. Din păcate, aceste vaccinuri nu sunt gata. Dacă această pandemie ar veni peste 10 ani de acum, capacitatea noastră de a produce vaccinuri ARN la un cost foarte scăzut și la scară foarte mare ar fi în acel punct din care se vede clar că acestea ar fi soluția.

DER SPIEGEL: Pe lângă cercetarea în domeniul vaccinurilor, Fundația Gates oferă sprijin și companiilor media din SUA și Europa – inclusiv DER SPIEGEL, cu aproximativ 2,3 milioane de euro pe trei ani. În timp ce aceste proiecte vizează în mod evident, sporirea atenției mass-media pentru sănătatea globală, ele ridică, de asemenea, întrebări cu privire la o agendă sub acoperire pentru a influența știrile.

Gates: Dacă agenda permite organizațiilor de presă de înaltă reputație să trimită mai mulți reporteri în Africa pentru a vedea ce se întâmplă cu copiii care mor și ce trebuie să facem cu privire la malarie și HIV și bolile tropicale neglijate, atunci, da, există o agendă. Modelele de afaceri actuale ale unora dintre aceste organizații de înaltă reputație fac să își permită mai greu relatările destul de costisitoare despre ceea ce se întâmplă în acele țări în curs de dezvoltare, ceea ce, în mod firesc, este o problemă prin faptul că nu atrage atenția oamenilor. Am ales organizații care au o bună reputație și integritate. Ceea ce scriu de fapt în acele articole depinde în totalitate de ei. Deci, dacă credeți că Fundația Gates nu face o treabă bună în ceea ce privește malaria, scrieți-o. Poate ne înșelăm. Poate că malaria nu este importantă. Trebuie să scrieți articolele.

DER SPIEGEL: Ce credeți că se va întâmpla în această toamnă și iarnă? Câte decese cauzate de COVID-19, direct sau indirect, va mai trebui să suporte lumea înainte ca această pandemie să se termine?

Gates: Răspunsul probabil – și tragic – este: milioane. COVID-19 continuă să se răspândească, nu doar în țările bogate, precum Statele Unite, ci și în cele mai sărace. Marea majoritate a deceselor, totuși, nu vor face parte din numărul oficial. Acest lucru se datorează faptului că această pandemie are efecte largi și teribile. Partea cea mai rea lovește țările sărace.

DER SPIEGEL: Cum așa?

Gates: Deoarece COVID-19 a încetinit roțile economiei globale, 37 de milioane de oameni au căzut din nou în sărăcie extremă. Aceasta reprezintă o creștere de 7% după 20 de ani consecutivi de declin. Și pentru că oamenii sunt mai săraci, sunt și mai înfometați: efectele economice și întreruperile lanțului de aprovizionare asociate cu COVID-19 ar putea dubla numărul persoanelor aflate în nesiguranță alimentară în 2020, până la 265 milioane de persoane. Dacă mortalitatea la vârsta copilăriei începe să o ia din nou în sus, probabil va fi în mare parte din cauza acestei creșteri a malnutriției. Desigur, orice estimare cu privire la impactul asupra vieții sau economiei este doar asta – o estimare. Dacă balanța va înclina spre cel mai bun scenariu sau spre cel mai rău, asta depinde de ceea ce fac liderii noștri în continuare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here