Care este secretul documentului intitulat de profesorul Streinu-Cercel „Vacanța Mare”: Nefiind economist, pot să gândesc ce vreau

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a explicat la Digi24 de ce și-a numit „Vacanța Mare” controversatul plan cu privire la măsurile ce ar trebui luate pentru combatarea epidemiei de coronavirus și de ce a inclus măsuri economice specifice, deși nu aparțin domeniului său de activitate.

Foarte simplu, pentru că vacanța mare are o conotație în mintea omului, înseamnă opt săptămâni de vacanță, cel puțin așa erau pe vremea mea. Acum nu mai știu câte săptămâni de vacanță sunt în vacanța mare. Dar opt săptămâni reprezintă un interval de timp în care o serie de acțiuni de prevenire a îmbolnăvirilor se pot lua cu foarte mare succes”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Întrebat de ce a simțit nevoia ca în acest draft să există măsuri economice, în legătură cu TVA și suspendarea taxelor, el a răspuns: „Dacă vă uitați și pe documentele OMS, la punctul 4, sprijinul social și economic pentru atenuarea efectelor dezastruoase asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Eu am venit cu un sistem de stop joc și am stat să mă gândesc, nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?”

Păi, ca să-i dai omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui, corect? Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp? Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero. Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a mai spus managerului Institutului Matei Balș din București.

Întrebat de unde ar fi venit toți acești bani, el a afirmat că din cotizațiilor cetățenilor.

Pe 23 aprilie, Nelu Tătaru a anunțat că l-a demis pe medicul Adrian Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății. În locul său a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Decizia a venit după ce managerul de la „Matei Balș” a înaintat un proiect controversat care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor, care a generat multiple reacții negative. Planul mai prevedea și măsuri economice catalogate drept populiste de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Planul a fost criticat inclusiv de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

1 COMENTARIU

  1. Stop-joc pentru tine, mai jigodie psdista si corupta, evident, pentru ca oricine se apropie de psd in spirit si gandiri, este absolut sigur corupt. Nu stiu ce mai cauti in fruntea spitalului Matei Bals, si de-acolo trebuia sa te arunce dracului afara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here