Ce îl sperie pe Yuval Noah Harari la pandemia de coronavirus. Autorul „Sapiens” avertizează UE

Foto: Facebook

Istoricul israelian, Yuval Noah Harari, povestește, într-un interviu luat de Christiane Amanpour, la CNN, care sunt cele mai mare temeri ale sale în fața pandemiei de coronavirus, în ce măsură sigilarea granițelor merită discutată și care e diferența între Covid-19 și criza financiară din 2008.

Harari este autorul unor cărți de succes internațional, traduse și în România: Sapiens, Scurtă istorie a omeniriiHomo Deus, Scurtă istorie a viitorului; 21 de lecții pentru secolul XXI.

VIDEO – AICI

Principalele declarații ale lui Yuval Noah Harari:

 • Nu am avut o astfel de epidemie în ultimii 100 de ani. Prin urmare, și faptul că nimeni nu a avut o asemenea experiență în cursul vieți sale face din epidemia de coronavirus ceva atât de înspăimântător.
 • Dacă, însă, privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, atunci da, vom observa că umanitatea a trecut prin numeroase epidemii. Noi suntem în cea mai bună poziție din toată istoria noastră pentru a gestiona așa ceva.
 • În contextul epidemiei de coronavirus, oamenilor de știință și medicilor le-a luat doar două săptămâni să identifice nu doar virusul, ci și genomul acestuia și testele.
 • (Întrebare: Ce vă sperie cel mai tare la epidemia de coronavirus?): Lipsa de unitate, absența cooperării, coordonării între diferitele state, lipsa de încredere dintre țări, dar și dintre populație și guvern. Este momentul decontului a ceea ce am văzut în ultimii ani, cu epidemia de FAKE NEWS și deteriorarea relațiilor internaționale.
 • Dacă am compara criza epidemiei de coronavirus cu criza financiară din 2008… În 2008, adulți responsabili au preluat conducerea, au încolonat oamenii în spatele lor și au împiedicat instalarea celor mai negre derapaje. În ultimii patru ani, în schimb, am asistat la o deteriorare rapidă a încrederii pe plan internațional. Țara care a avut leadership-ul deopotrivă în timpul crizei din 2008 și în timpul epidemiei de Ebola, mă refer la Statele Unite, de data asta nu își asumă niciun fel de poziție de leadership. De altfel, din 2016, actuala administrație de la Washington a specificat clar că SUA a demisionat din postul de lider mondial, că nu mai are prieteni, ci numai interese. Iar acum, chiar dacă SUA și-ar asuma poziția de lider, nimeni nu ar urma un lider al cărui motto este: „Me first”.
 • Așadar, ceea ce cu adevărat mă înspăimântă este lipsa de leadership și cooperare, iar oamenii ar trebui să priceapă că răspândirea epidemiei într-o singură țară amenință o întreagă lume.
 • Marea problemă cu astfel de epidemii ține de riscul unei evoluții rapide a virusului. Am mai asistat la așa ceva cu ocazia epidemiei de Ebola din 2014. Adevărata epidemiei a fost declanșată de o mutație genetică a unui virus într-o singură persoană din vestul Africii. Astfel, Ebola a devenit dintr-o boală relativ rară, o epidemie.
 • Doar acea mutație a crescut contagiunea virusului de patru ori. Lucrul ăsta se poate întâmpla și acum, undeva în Iran, Italia, oriunde. Indiferent unde ar avea loc, va pune în pericol întreaga lume.
 • E nevoie de strângerea rândurilor în fața virusului.
 • Ca să te izolezi total de vreo epidemie, nu e suficient să recurg la practicile din Evul Mediu, ci să te întorci la Epoca de piatră. Și nimeni nu ar putea să facă asta. Granița care trebuie protejată nu este cea dintre țări, ci dintre lumea oamenilor și sfera virusului.
 • E iluzoriu să crezi că pe viitor te poți proteja doar prin închiderea granițelor de un virus care trece de la liliac la om.
 • Trebuie protejată granița dintre virus și om, iar asta prin sprijinirea sistemelor de sănătate din întreaga lumea. Asta dacă înțelegem că ceea ce se poate întâmpla în China, Africa, Iran, nu va fi doar o amenințare locală, ci poate amenința și Israelul.
 • Este un test pentru UE și o șansă pentru UE să demonstreze că merită. Este timpul ca membrii UE să vină în sprijinul Italiei. Vor arăta astfel inclusiv valoarea UE. Dacă nu, virusul ar putea distruge UE nu doar viața oamenilor.
 • Unul dintre pericolele puse de actuala epidemie este că va justifica supravegherea în masă, mai ales cea biometrică. Nu doar acum, ci și după ce va trece epidemia.
 • Oamenii sunt în mod special vulnerabili în epidemii tocmai pentru că sunt animale sociale. Virusul folosește cea mai bună parte a naturii noastre împotriva noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here