Coronavirusul rezistă câteva săptămâni pe bancnote şi ecranele tactile. Iarna, marele semnal de alarmă

Noul coronavirus poate rămâne infecțios săptămâni întregi pe bancnote, sticlă și alte suprafețe obișnuite, potrivit cercetărilor efectuate de principalul laborator de biosecuritate din Australia, transmite Bloomberg. Experţii australieni au evidențiat riscurile de contaminare asociate bancnotelor, dispozitivele cu ecran tactil, mânerele și balustradelor.

Oamenii de știință de la Centrul australian pentru prevenirea bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este „extrem de robust”, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede precum sticla folosită la ecranele telefoanelor mobile și pe bancnotele din plastic, la temperatura camerei, sau 20 de grade Celsius. Prin comparaţie, virusul gripal supravieţuieşte mai puţin, 17 zile.

Supraviețuirea virusului a scăzut la mai puțin de o zi la o temperatură de 40 de grade Celsius pe unele suprafețe, potrivit studiului, publicat în Virology Journal. Descoperirile se adaugă dovezilor că coronavirusul care provoacă Covid-19 supraviețuiește mai mult timp la temperaturi scăzute, făcând mai greu de controlat iarna decât vara. Cercetarea ajută, de asemenea, la prezicerea și atenuarea mai precisă a răspândirii pandemiei.

„Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne infecțios pe suprafețe pentru perioade lungi de timp, consolidând nevoia de bune practici, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și curățarea suprafețelor”, a declarat, luni, co-autorul Debbie Eagles, directorul adjunct al centrului.

Coronavirusul se transmite mai ales prin contactul direct cu o persoană infectată, în special prin particulele încărcate de virus expulzate în timpul tusei, strănutului, vorbitului, cântatului și respirației. SARS-CoV-2 poate, de asemenea, să contamineze suprafețele atunci când aceste particule ajung pe ele.

Marea surpriză

Descoperirea este de rău augur pentru controlul Covid-19 în timpul iernii din emisfera nordică, a declarat virologul Juergen Richt, care a condus cercetarea. „Dacă nu l-am putut ţine bine sub control în timpul verii, ne aşteaptă o mare surpriză”, a spus Richt, într-un interviu.

Oamenii de știință de la laboratorul guvernamental australian au determinat, în trecut, gradul de supraviețuire a sute de alte virusuri. Au descoperit, în cazul SARS-CoV-2, că supraviețuiește mai mult pe suprafețe netede sau neporoase, în comparație cu suprafețele complexe poroase, cum ar fi bumbacul.

Persistența pe sticlă este o constatare importantă, având în vedere că dispozitivele cu ecran tactil, cum ar fi telefoanele mobile, bancomatele bancare, casele de autoservire din supermarket și chioșcurile de check-in de la aeroport, sunt suprafețe tactile mari, care nu pot fi curățate în mod regulat și, prin urmare, prezintă un risc de transmitere a SARS -CoV-2.

Supraviețuirea coronavirusului pe oțel inoxidabil la temperaturi mai scăzute poate ajuta la explicarea focarelor Covid-19 legate de procesarea cărnii și instalațiile de depozitare la rece, au spus autorii. Datele lor susțin rezultatele unui studiu care indică supravieţuirea și pe alimentele proaspete și congelate.

O reducere a temperaturii la aproximativ 6 grade Celsius se corelează cu o creștere de aproximativ 10 ori a supraviețuirii virusului, a spus Drew. Sângele și uleiurile asociate cu procesarea și manipularea cărnii și a peștelui proaspăt pot ajuta, de asemenea, la conservarea virusului.

„Va supraviețui mult mai mult în condiții mai reci și asta indiferent dacă este pe o suprafață sau dacă este în aer”, a spus Drew.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here