Credite garantate cu până la 90%. Cîțu: Am început cel mai amplu program de susţinere a IMM

Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, IMM-urile din România au acces la programul IMM Invest, prin care pot beneficia de credite garantate cu până la 90%, potrivit News.ro.

Declarații de presă susținute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la Palatul Victoria #FlorinCitu #PalatulVictoria

Declarații de presă susținute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la Palatul Victoria #FlorinCitu #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Joi, 16 aprilie 2020

”Astăzi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a IMM – IMM Invest. Cu un simplu click şi completarea unui formular, IMM au acces la credite garantate cu până la 90% pentru investiţii şi capital de lucru. Guvernul României porneşte al treilea prorgram important, după programul cu şomajul tehnic şi  cel al amânării ratelor clienţilor la bancă. Este important nu doar prin dimensiune, dar tot astăzi începem şi etapa a doua, cea de repornire a economiei. Faţă de celelate două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, se adresează tuturor IMM, nu doar celor afectate de criza coronavirus. Este un program care poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem  repornirea economiei”, a declarat ministrul. 

Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, iar creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinație, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

În prima fază vor fi susţinute 600.000 de locuri de muncă. Începând de astăzi companiile se pot înregistra pe platforma IMM Invest.ro, se completează un formular, iar dacă totul e ok, formularele sunt trimise către banca solicitată de client. Vineri, spre prânz, paltforma online încă nu funcționa.

”Nu există comisioane, comisioanele şi dobânzile sunt suportate de Guvernul României”, a precizat ministrul. El a subliniat că, până acum, suma care putea fi acordată pe companie prin astfel de programe era de maxim 200.000 de euro. Acum ceastă facilitate poate ajunge la suma de 800.000 de euro pe companie.”Este o diferenţă enormă şi este un program care doreşte să repornească economia”, a subliniat el, explicând că nu există un termen limită pentru acest program, care va funcţiona pe tot parcursul anului. 

”Dacă va fi nevoie, vom suplimenta acest plafon, în funcţie de evoluţia în perioada următoare”, a adăugat Cîţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here