Cum a pornit un focar de Covid-19, cu 70 de persoane infectate, de la doi oameni care nu se întâlniseră deloc

Sursa: Pickpik

Noi cercetări scot la iveală faptul cum poate fi ascensorul un vector de transmitere a coronavirusului chiar dacă o persoană infectată nu are simptome și chiar dacă a circulat neînsoțită cu liftul, scrie Business Insider.

Sursa citată prezintă inclusiv cazul unei femei care, în 19 martie, s-a întors din SUA acasă, în provincia chineză Heilongjiang. Deși nu a avut simptome, a rămas în carantină în apartamentul său, evitând orice contact strâns cu alți locatari ai blocului. Un test de anticorpi a dezvăluit ulterior că era purtătoare asimptomatică de coronavirus.

Trei săptămâni mai târziu, vecinul ei de la parter a fost depistat pozitiv, la fel și alte patru persoane din anturajul acestuia.

Cei doi vecini nu se întâlniseră, nici nu se intersectaseră în alt fel, dar folosiseră același lift, în momente diferite.

Potrivit unui nou studiu CDC, vecinul de la parter „a fost probabil infectat prin utilizarea liftului din clădire” după ce ascensorul fusese folosit de vecina asimptomatică, susțin autorii studiului. Ei cred că transmiterea s-a produs prin atingerea unor suprafețe și a butoanelor liftului.

Niciun alt locatar al clădirii nu s-a dovedit a fi pozitiv, dar urmărirea contactelor a dezvăluit ulterior că vecinul era pacientul zero al unui grup de 71 de persoane din comunitate.

Principala preocupare în ceea ce privește legătura dintre coronavirus și ascensoare este că aproape toate ascensoarele sunt spații interioare mici și închise. Acestea sunt condițiile ideale pentru răspândirea coronavirusului, expulzat în picături atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

De asemenea, ascensoarele nu sunt medii în care să circule aerul, ceea ce înseamnă că persoanele care au COVID-19 (indiferent dacă sunt simptomatice, asimptomatice ori se simt rău) ar putea lăsa virus în urmă.

Deși nu este ceva obișnuit, o persoană poate contracta coronavirusul atingând o suprafață pe care sunt particule virale ducând apoi mâna la gură, nas sau ochi.

Durata de viață a virusului pe diverse suprafețe depinde de temperatura înconjurătoare, umiditate, tipul suprafeței și alți factori. Dar două studii au descoperit că poate rezista până la șapte zile pe oțel inoxidabil și plastic, două materiale uzuale când e vorba de ascensoare. Asta înseamnă că butoanele și ușile ascensorului ar putea găzdui particule virale zile întregi.

Într-adevăr, un studiu efectuat în luna mai a găsit material genetic al coronavirusului pe butoanele liftului dintr-un spital din Wuhan, China.

Ghidurile CDC stipulează că suprafețele atinse în mod obișnuit, inclusiv cele din ascensoarele publice, trebuie curățate și dezinfectate frecvent.

Chiar și așa, este important să „apăsați butoanele cu altceva decât cu degetele”, susține Linsey Marr, de la Virginia Tech.

Focarul cu 71 de persoane

Infectarea vecinului de la parter a declanșat o reacție în lanț în comunitatea locală.

La o săptămână după ce călătorul asimptomatic s-a întors acasă, vecinul a primit vizita mamei sale și a iubitului acesteia, fiind vorba de o ședere de o noapte. Trei zile mai târziu (pe 29 martie), mama și iubitul au participat la o petrecere, interacționând cu un alt domn. Până la 10 aprilie, toate cele șase persoane erau pozitive.

Bărbatul de la petrecere avusese un AVC înainte de a fi testat pozitiv pentru COVID-19. S-a dus la spital pe 2 aprilie, unde a fost îngrijit de fiii săi. Ulterior, și fiii au fost găsiți pozitivi. Cei trei au interacționat cu personalul spitalului și cu alți pacienți, fără să știe că transmit virusul, la rându-le. Rezultatul: 28 de persoane infectate. Apoi, bărbatul s-a mutat la un al doilea spital, catalizând o altă serie de infecții.

Până la jumătatea lunii aprilie, 70 de persoane erau infectate și putea fi puse în relație cu cazul vecinului.

Oamenii de știință de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor au secvențiat genomul probelor de virus de la toate cele 71 de persoane. Ei au stabilit că eșantioanele erau aproape identice și că genomul virusului diferă de orice alte probe găsite anterior circulând în China. Acest lucru a indicat că virusul provine din străinătate.

Așa și-au dat seama că pacienta asimptomatică fusese probabil „originea infecției pentru acest grup”.

„Rezultatele noastre ilustrează modul în care o infecție SARS-CoV-2 asimptomatică unică ar putea duce la transmiterea pe scară largă în comunitate”, au concluzionat autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here