Cum a reușit Taiwanul să țină sub control coronavirusul, deși a fost subminat de China la OMS

China și Taiwan sunt de decenii într-o stare de conflict. Beijingul are pretenții teritoriale asupra Taiwanului și percepe micuța republică suverană din Asia de Est ca fiind un „cal troian” al Statelor Unite în regiune. Totuși, în ciuda izolării diplomatice la care este supusă de către chinezi, Taiwanul reușește să controleze amploarea coronavirusului.

În timpul epidemiei SARS care a măturat Asia în 2003, Taiwanul a fost foarte afectat, iar din tragedia de atunci a tras lecții folositoare, pe care le aplică acum cu succes, reușind să mențină nivelul de contagiune COVID-19 sub 50 de cazuri, în contextul în care se află la doar 130 de kilometri distanță de China, relatează The Guardian.

Monitorizarea telefoanelor

Printre metodele folosite de autoritățile taiwaneze pentru a ține sub control mobilitatea populației se numără monitorizarea telefoanelor. Această metodă a sporit eficiența carantinei.

Cotidianul britanic dă ca exemplu cazul lui Shawn Bryant, care știa sigur ca va fi în trimis în carantină după ce a aterizat la Taiwan din Daejeon, Coreea de Sud. Nu s-a întâmplat însă așa. Bryant a fost sunat zilnic de către poliție, cerându-i-se să spună programul din ziua respectivă.

Polițiștii l-au sfătuit că va fi în siguranță dacă va călători cu taxiul. Ceea ce Bryant a și făcut. S-a cazat într-un apartament prin Airbnb. În timpul unui alt drum cu taxiul, acesta s-a speriat în momentul în care a primit un mesaj pe telefonul mobil în care era avertizat de autorități că s-a îndepărtat prea mult de cazare și că va fi amendat dacă nu se va întoarce în perimetrul rezervat lui.

Taiwanul nu s-a bazat pe cifrele raportate de China

Odată ce primul focar a izbucnit în China, în Wuhan, Taiwanul a fost printre primele state care au implementat rapid controalele la frontieră și a interzis exporturile de măști chirurgicale. De asemenea, datorită experienței avute cu SARS, autoritățile au trecut imediat la regimul de alertă și nu s-au bazat în totalitate pe datele furnizate de Beijing Organizației Mondiale a Sănății (OMS).

„Ceea ce am învățat de la SARS a fost că trebuie să fim foarte sceptici cu datele din China”, a spus Chan Chang-chuan, decanul Colegiului de Sănătate Publică al Universității Naționale din Taiwan. „Am învățat atunci lecții foarte dure, iar experiența noastră este ceva ce alte țări nu au avut.”

Puterea comunistă blochează accesul Taiwanului la OMS

China a blocat până acum orice încercare a Taiwanului de a deveni membru OMS. Din 2017, Taiwanul a fost împiedicat sistematic de către puterea comunistă de la Beijing ca să participe la Adunarea Mondială a Sănătății. Iar în prezent, nefiind membru OMS, Taiwanul a fost exclus de la ședințele de urgență al Organizației privind coronavirusul. Însă autoritățile de la Taipei au reușit să obțină, după lungi negocieri, participarea online a câtorva experți la reuniunile OMS.

Cu toate piedicile puse, Taiwanul a reușit să înăbușe o potențială epidemie națională. Viața majorității locuitorilor decurge normal. Birourile și școlile sunt deschise, precum și restaurantele și cafenelele din capitala Taipei, precizează The Guardian.

Între timp, Guvernul de la Taipei a cumpărat întreaga producție internă de măști chirurgicale și a raționalizat achiziționarea acestora la doar trei măști de persoană pe săptămână, pentru a se evita epuizarea stocurilor.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here