Cum s-a terminat prima zi a discuțiilor dintre SUA și Rusia

Sursa: Flickr/Departamentul de Stat

Rusia și Statele Unite nu au dat niciun semn că și-au redus divergențele privind Ucraina și, mai larg, securitatea europeană în discuțiile purtate luni, la Geneva, Moscova repetând solicitările pe care Washingtonul spune că nu le poate accepta, notează Reuters.

<< Rusia și-a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce a cerut alianței NATO, condusă de SUA, să excludă admiterea fostului stat sovietic sau extinderea în ceea ce Moscova consideră că este curtea sa.

„Din păcate, avem o mare diferență în abordările noastre de principiu cu privire la acest lucru. Statele Unite și Rusia au, în anumite privințe, opinii opuse cu privire la ceea ce trebuie făcut”, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat: „Am fost fermi… în respingerea unor propuneri de securitate care pur și simplu nu sunt un punct de pornire pentru Statele Unite”.

Washingtonul și Kievul susțin că 100.000 de soldați ruși plasați la mică distanță de Ucraina ar putea pregăti o nouă invazie, la opt ani după ce Rusia a confiscat peninsula Crimeea de la vecinul său.

Rusia neagă orice astfel de plan și spune că răspunde la ceea ce numește comportament agresiv al NATO și al Ucrainei, care s-a înclinat spre Occident și aspiră să se alăture alianței.

Riabkov a repetat un set de cereri ample, inclusiv interzicerea extinderii NATO în continuare și încetarea activității alianței în țările din Europa Centrală și de Est, care au aderat după 1997.

„Subliniem faptul că pentru noi este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, niciodată membră a NATO”, a spus el.

„Nu avem încredere în cealaltă parte, ca să spunem așa. Avem nevoie de garanții fierbinți, impermeabile, antiglonț, obligatorii din punct de vedere juridic. Nu asigurări, nu garantări, ci garanții cu toate cuvintele de tipul „trebuie”, cu tot include asta, puse în, „nu deveni niciodată membru al NATO”. Este o chestiune de securitate națională a Rusiei”.

Sherman a declarat: „Nu vom permite nimănui să trântească politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna centrală pentru alianța NATO”.

„Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu Statele Unite și nu vom lua decizii legate de Ucraina fără Ucraina, legate de Europa fără Europa sau legate de NATO fără NATO”.

Urgența rusă

Concentrarea de trupe în apropierea Ucrainei a sporit tensiunile dintre SUA și Rusia la cele mai înalte niveluri de la sfârșitul Războiului Rece.

Ambele părți au spus că Rusia a declarat că nu intenționează să invadeze, lucru despre care Riabkov a spus că nu se va întâmpla niciodată, dar Sherman a arătat că nu știe dacă Rusia este dispusă să de-escladeze.

Oficialul rus s-a plâns că partea americană nu a arătat o înțelegere a urgenței situației. Deși nu a existat un termen limită, Rusia nu e pregătită să aștepte săptămâni sau luni, a spus el.

Riabkov a afirmat că Rusia trebuie să vadă o mutare făcută de NATO, iar nerespectarea acesteia ar fi o greșeală care ar afecta propria securitate a NATO.

Rusia ar răspunde într-un mod „militar-tehnic” dacă discuțiile s-ar întrerupe, a spus el – o posibilă referire la redistribuirea rachetelor nucleare cu rază intermediară (INF) în Europa, lucru care, spunea el luna trecută, s-ar putea întâmpla dacă Occidentul refuză să răspundă.

Sherman a afirmat că nicio țară nu poate modifica granițele alteia cu forța, cerând Rusiei să reducă tensiunea prin întoarcerea trupelor sale în cazărmi.

Dacă ar pleca (de la discuții – n.tr.), a spus ea, ar fi clar că nu fusese niciodată serios în privința diplomației.

Sherman a spus că Statele Unite ale Americii sunt interesate să vorbească despre un posibil acord privind rachetele INF, în conformitate cu tratatul INF dintre SUA și Rusia.

Ea a arătat că partea americană este, de asemenea, dispusă să discute propunerea Rusiei de a stabili limite pentru dimensiunea și aria de aplicare a exercițiilor militare.

Statele Unite s-au retras oficial din pactul INF din 1987 cu Rusia în august 2019, după ce au considerat că Moscova încalcă tratatul, acuzație pe care Kremlinul a negat-o.

Tratatul, negociat atunci de președintele SUA Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, a interzis rachetele terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 310 și 3.400 de mile (500 și 5.500 km).

În ciuda lipsei unui progres evident, atmosfera dintre cele două părți a părut cordială.

Sherman a numit-o o discuție sinceră și directă, în timp ce Riabkov a spus că a fost dificilă, dar profesionistă și că SUA au abordat cu seriozitate propunerile Rusiei.

El a afirmat că Rusia va decide asupra perspectivelor de progres după alte întâlniri cu membrii NATO, care vor avea loc miercuri, la Bruxelles, și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, joi, la Viena. >>

Poziția NATO-SUA înaintea discuțiilor cu Rusia. Cum pot discuta aliații cu Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here