Efectul Kovesi-CEDO: Guvernul va cere Comisiei de la Veneția să-l elibereze pe Tudorel Toader din funcția de membru

Foto: INQUAM/Octav Ganea

România va cere Comisiei de la Veneția retragerea lui Tudorel Toader din funcția de membru respectivei instituției, se arată într-un comunicat de presă, remis marți de Ministerul Justiției.

Potrivit MJ, demersul vine ca urmare a condamnării României la CEDO în dosarul în care Laura Codruța Kovesi a atacat, în decembrie 2018, decizia prin care fusese revocată din funcţia de procuror-şef al DNA.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”.

Guvernul d ela București mai precizează că „mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției”.

Marți, după anunțul privind victoria lui Kovesi în procesul contra statului român de la CEDO, fostul ministru al Justiției din Guvernul PSD-ALDE, Tudorel Toader, a avut o primă reacție publică. Dar, ca și în alte ocazii, Toader a evitat să își asume până la capăt efectele demersurilor furibunde de înlăturare a lui Kovesi din fruntea DNA (detalii – AICI).

„Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!”, a reacționat Laura Codruța Kovesi, acum procuror-șef european, după aflarea deciziei CEDO în favoarea sa în procesul intentat statului român (declarația integrală – AICI).

Reacția magistraților

Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi este ”istorică” şi are rolul de a întări independenţa sistemului judiciar şi a procurorilor. În plus, decizia încurajează magistraţii să participe la dezbaterile privind modernizarea justiţiei în Romsociaţiile magistraţilor consideră că toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România trebuie să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute, transmite News.ro.

”Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţie în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute”, au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie.

Magistraţii consideră că ”este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror, dar şi independenţa justiţiei, aspecte reţinute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene şi internaţionale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România”.

Magistraţii consideră că soluţia CEDO ”pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile derulate de acest organism constituţional”.

”De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, aşa cum Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO au  solicitat succesiv în ultimii ani”, au mai transmis asociaţiile de magistraţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here