Emerging Europe: Respectul regăsit al fanilor Brexit față de români și față de alți lucrători străini nu va fi de durată

Ani la rând, românii au fost țapii ispășitori ai naționaliștilor meschini și înguști la minte din Europa și, nu în ultimul rând, din Marea Britanie, unde, în decursul discuțiilor legate de Brexit, au depășit de multe ori limitele printr-o retorică dușmănoasă și rasistă, scrie Emerging Europe, preluat de RADOR.

  • Redăm, pe larg, articolul semnat de Craig Turp:

Potrivit publicației, românii erau descriși drept niște paraziți care fie profiă de generozitatea ajutoarelor sociale din Regatul Unit, fie drept unii care „fură” locurile de muncă ale britanicilor cinstiți și muncitori. În plus, pare ciudat și descurajator faptul că tot aceşti români, atât de des vizați de susținătorii Brexitului, erau văzuți la fel și de extrema-dreaptă din România, care a salutat atitudinea susținătorilor Brexitului.

În ultimele săptămâni, atitudinea anti-românească și anti-migrație s-a mai schimbat întrucâtva. Acum, cel puțin aparent, ei au devenit esențiali pentru bunul mers al Marii Britanii, de la medicii și asistenții care lucrează în Sistemul Național de Sănătate (NHS) până la îngrijitori, șoferi de autobuz, lucrători din construcții sau din agricultură.

A devenit acum clar că, în lipsa românilor, Marea Britanie s-ar bloca. De fapt, sectorul său agricol s-a blocat deja, iar asta explică de ce, în această săptămână, șase avioane charter speciale (transportul aerian comercial este oprit) au adus 450 de lucrători din România, astfel încât fermele să poată avea un număr suficient de oameni.

Aceste zboruri se numără printre multe alte asemenea care vor avea loc în săptămânile și lunile următoare și sunt de importanță crucială dacă se dorește ca sectorul agricol din Regatul Unit să supraviețuiască într-o perioadă care se arată deja dificilă. Săptămâna trecută, zboruri  similare i-au dus pe români în Germania, la timp pentru culesul sparanghelului.

Fermierii britanici au nevoie de aproximativ 70.000 de lucrători sezonieri ca să se asigure că recoltele vor fi culese în acest an, iar cei mai mulți provin din UE, mai ales din România și din Bulgaria.

Luna trecută s-a lansat un apel prin care lucrătorilor britanici li se cerea să umple golul. În pofida faptului că destui britanici au devenit șomeri începând din luna martie, acum numărul lor depășind 1 milion, numai  vreo 4.700 de oameni s-au angajat în agricultură.

Asta demonstrează într-adevăr că toate minciunile spuse britanicilor, despre „străinii care le iau locurile de muncă”, au fost într-adevăr niște minciuni.

Acum însă, când e plăcut să vezi că românii – și angajații din alte țări – sunt brusc văzuți ca niște eroi, mă tem că situația nu va dura.

Săptămâna trecută, un prieten îmi spunea că actuala pandemie de coronavirus ar putea schimba extrem de mult atitudinea britanicilor față de lucrătorii migranți, calificați sau de altă natură, din cauză că întreaga țară îşi dă acum seama că economia nu va rezista fără ei. El a înaintat chiar și ideea potrivit căreia s-ar putea ca, acum, guvernul britanic să o lase mai moale cu Brexitul decât îşi propusese inițial, întrucât, grație bolii COVID-19, poate să vadă mai bine cam ce ar însemna un Brexit dur: un colaps economic.

Eu nu sunt convins.

De fapt, cred că se va întâmpla exact opusul: guvernul va avansa un mesaj, ceva de genul „dacă facem față coronavirusului, putem face față și unui Brexit dur”. Demersurile către o „rupere fără probleme” se vor reînnoi. Românii vor deveni din nou țapii ispășitori pentru britanicii prost crescuți și ignoranți atât de nemulțumiți de propria lor viață încât ei trebuie să-și manifeste frustrările dând vina pe oricine vorbește cu accent străin.

Având în vedere că este clar că atâția britanici iresponsabili și leneși se vor încăpățâna să facă asta, va fi interesant de văzut cine va mai culege, anul viitor, legumele din Regatul Unit.

1 COMENTARIU

  1. Fara discutie românii stiu si pot sa munceasca cu succes oriunde mai ales daca sunt bine plaititi .Din pacate sunt destui si cei care migreaza temporar sau pt. o perioda mai lunga cu alte ginduri si alte socoteli decit sa desfasoare o activitate cinstita . N-au muncit nici in România si nu vor munci nici in alte tari . Nu cred ca este nevoie sa-i mai amintim cine sunt .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here