Fiul lui Sergiu Celibidache, despre „Cravata Galbenă”: „E o povestea unui om cu un vis, care a plecat de acasă și nu a mai revăzut pe nimeni”

O știre din lumea filmului a făcut înconjurul presei internaționale și al celei autohtone în acest weekend: celebrul actor John Malkovich va interpreta rolul dirijorului român Sergiu Celibidache într-un film intitulat „Cravata Galbenă” (The Yellow Tie), regizat chiar de fiul muzicianului, Serge Celebidachi.

Serge Celebidachi a acordat un interviu pentru Cultura la dubă, în care a vorbit pe larg despre proiectul filmului său, dar și despre relația personală cu tatăl lui și legătura lui Sergiu Celibidache cu România.

Filmul va reda povestea de viață a faimosului dirijor, din copilărie până spre vârsta de 70 de ani.

„E vorba despre o călătorie extraordinară, bineînțeles că e vorba despre el și caracterul lui, dar depășește lumea muzicii. E o povestea unui om cu un vis, care a plecat de acasă și nu a mai revăzut pe nimeni. A plecat în Germania pre-nazistă, l-a prins războiul acolo, totul pentru pasiunea lui, căutând adevăratul lui sens. E o poveste care ar putea cumva să rezoneze cu fiecare dintre noi. Apoi este relația complexă dintre tată și fiu. Tatăl lui a spus că nu poate să rămână acasă dacă vrea să facă muzică și oricum el avea gânduri să plece la București și să înainteze în muzică”, a explicat Serge Celebidachi în interviu.

Peste douăzeci de ani, atât i-a luat acestui proiect ca să se „coacă” cum trebuie. „ A fost și o provocare mare de a acoperi perioade lungi de timp. Cât să acoperim? Perioada războiului? Poate era prea mult sau prea puțin. În plus, trebuia să intrăm puțin și în teoriile lui, dar fără să îndepărtăm lumea.”

Întrebat cum a ajuns să-l coopteze pe John Malkovich, Celebidachi a răspuns: „Pe John l-am ales fiindcă era foarte important să avem un om cu finețe, el e un om de cultură, e om de teatru, are referințe muzicale, are și carismă, era nevoie de o paletă enormă de actorie. Sunt și alți actori, dar mi se pare că John Malkovich are și o notă de mister, ceva mai complex. Iar tata era și el foarte complicat. Va fi o provocare interesantă și pentru John, să redea această complexitate interioară și manifestarea de pe scenă.”

Cum se raporta Sergiu Celibidache la România? „Îi era un dor…! Eu nu am realizat. Aveam o moară la 100 de km de Paris, încă o avem, mergeam la moară și nu am realizat până a plecat cât de românească e acea moară. Iar el a recreat un univers românesc oriunde era. A pus ie pe pereți și alte obiecte decorative, a avut un fel de dor de România de când a plecat. Iar cravata galbenă simbolizează exact asta”, a explicat Serge Celebidachi.

De ce se numește filmul „Cravata galbenă? ”El a primit de la tatăl lui un cadou pentru rezultate deosebite la școală. Tatăl știa că visează la o cravată mai elegantă. Și a primit cadou o cravată galbenă, pe la 15 ani. Iar la 18 ani, când a spus că nu prea vrea Politehnică și vrea la muzică, tatăl lui nu a fost de acord deloc. El a vrut să continue la București cu muzica, cu orice preț, și a întrebat dacă poate lua cravata la el. Tatăl a spus: „Nu, cravata rămâne aici.” A plecat”, a răspunsul Celebidachi.

Interviul integral – AICI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here