Jeremy Corbyn, un radical care navighează pe Brexit

Sursa: Facebook

Liderul opoziției laburiste, în vârstă de 70 de ani, Jeremy Corbyn, are opinii puternice și radicale cu privire la multe probleme, dar în legătură cu Brexitul el adoptă o atitudine prudentă, nedorind să piardă electoratul partidului său care a votat pentru ieșirea din UE, scrie publicația La libre belgique.

Ajuns în fruntea partidului în 2015, spre surprinderea tuturor, având în vedere pozițiile sale de stânga și minoritare, Jeremy Corbyn a reuşit cu răbdare să-și facă loc în fruntea Partidului Laburist, dejucând mai multe încercări de a-l răsturna ale deputaților din partid aflaţi încă sub influența liniei centriste a lui Tony Blair.

Dar acest lider fără mare carismă are consecvență în ideile și angajamentele sale foarte de stânga, născute în anii ’70, care au atras o întreagă generație de tineri activiști.

Eurosceptic într-un partid ai cărui deputați sunt preponderent eurofili, el a ales să mențină ambiguitateacu privire la Brexit, votat de 52% dintre britanici în iunie 2016, făcând alegerea să organizeze, dacă va ajunge la putere, un al doilea referendum, dar fără a da instrucțiuni a priori pentru un vot în favoarea rămânerii în UE.

Această linie de așteptare, criticată de eurofilii partidului, a fost chiar confirmată la Brighton de către membri.

Jeremy Corbyn se distinge de predecesorii săi printr-o linie mult mai de stânga, chiar radicală. De altfel, el a jucat un rol marginal de rebel în partid și nu a fost niciodată ministru în cei treisprezece ani în care Laburul a fost la putere, din 1997 până în 2010, sub Tony Blair și apoi sub Gordon Brown.

Cert este că merge în afara partidului. Sondajele recente îi oferă cel mai mic rating de încredere înregistrat vreodată pentru un lider al opoziției, potrivit unui studiu Ipsos MORI publicat la sfârșitul săptămânii trecute: trei sferturi dintre respondenți sunt nemulțumiți de acțiunea sa.

Totuşi, el a reușit deja să se redreseze în trecut, în special în timpul campaniei legislativelor din 2017, a subliniat Keiran Pedley, director de cercetare la Ipsos MORI, „așa că poate o va face din nou”.

Născut pe 26 mai 1949, acest pacifist dintotdeauna și-a dezvoltat sentimentul de angajament politic față de părinții săi, un inginer și o profesoară, care s-au îndrăgostit în timpul unei manifestații împotriva războiului civil spaniol (1936-39).

Crescut în vestul Angliei, tânărul nu a fost deloc pasionat de studii. După absolvirea liceului, el a plecat doi ani în Jamaica în numele unei organizații de caritate. La întoarcere, s-a mutat în Islington, un cartier din nordul Londrei care era în acea vreme inima contestaţiei de stânga (dar care de atunci s-a boboizat mult).

Activist sindical, a fost ales din 1983 ca membru al acestei circumscripții. El locuieşte încă în acest cartier, într-o casă modestă, cu a treia soție, o mexicană cu 20 de ani mai tânără decât el, şi se mulţumeşte cu un stil de viață simplu. El este tatăl a trei copii.

Vegetarian, Corbyn mărturisea cotidianului „The Guardian” în 2015 că duce o viață „foarte normală” şi continuă să meargă cu bicicleta.

După anii marcați de linia social-liberală impusă de Tony Blair, el a trebuit să lupte pentru a-și impune viziunea de stânga și a înfrunta o parte a aparatului laburist care refuza să fie condus de un rebel. Într-adevăr, el a votat de 533 de ori împotriva liniei de partid din 1997.

Poziționarea sa îi înspăimântă pe alegătorii mai moderați și este o adevărată sperietoare pentru cercurile economice, care îl văd ca pe un marxist periculos.

De asemenea, imaginea sa a fost grav afectată de mai multe cazuri de antisemitism din cadrul partidului său, pe care este acuzat că nu le-a combătut suficient.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here