Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fosta preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea, a lansat joi atacuri dure la adresa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în plenul CSM. În dezbaterile pe marginea proiectului de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), ministrul a fost criticat pe rând de judecătoare, în frunte cu preşedinta ÎCCJ. Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pentru proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inițiat de Ministerul Justiției.

Avizul CSM, care are caracter consultativ, a fost dat la finalul unei ședințe care a început în jurul orei 11:00 și în care au fost dezbateri intense și schimburi de replici între cei prezenți și ministrul Justiției, Stelian Ion, notează ziare.com. Au fost înregistrate 11 voturi împotriva proiectului de desființare a SIIJ și 8 în favoarea acestuia.

Domnul ministru a spus că nu a înţeles de ce a fost înfiinţată SIIJ. Îl cred că nu a înţeles nimic, deşi a fost membru in Comsia specială din Parlament. El în loc sa fie atent, bătea la tobe. Şi stilul acesta l-a continuat şi după ce a ajuns minstru, în loc să lase tobele afară„, a afirmat Lia Savonea, făcând trimitere la episodul din „Comisia Iordache”, unde Stelian Ion, în calidate de deputat USR, a adus o boxă şi a pus muzică pentru a bruia dezbaterile.

Judecătoarea a criticat şi abordarea cantitativă cu privire la SIIJ, după ce ministrul a criticat Secţia pentru că ar fi produs prea puţine rechizitorii.

„Ideea producerii de rechizitorii mă sperie. Ministrul se contrazice. Pe de o parte spune că Secția nu se justifică, iar pe de altă parte că sunt doar două rechizitorii. Aţi vorbit despre specializarea procurorilor de la SIIJ. Ce specializare au procurorii selectați la DNA care provin de la parchete de pe lângă judecătorii, domnule ministru? Sloganuri și inexactități auzim în ultima vreme tot timpul, în special de la dumneavoastră. Ați venit cu un proiect de lege inacceptabil, care în loc să întărească independența judecătorilor, o slăbește”, a mai declarat Lia Savonea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, joi, raportul de activitate al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea acestei secţii. Au fost inregistrate 11 voturi impiotriva proiectului de si 8 in favoarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here