Marea rușine de la Ziua Victoriei de la Moscova. Un fost ambasador dezvăluie despre ce vorbește toată Rusia

Pentru prima dată în 12 ani, „avionul Apocalipsei” rusesc urma să fie prezentat publicului. Presa rusă i-a anunțat cu voce tare participarea la parada de Ziua Victoriei de la Moscova pe 9 mai. Dar s-a întâmplat ceva neașteptat. Participarea aviației la paradă a fost anulată chiar înainte de începerea evenimentului. ”Există zvonuri în Rusia că acest cel mai important avion s-a defectat înainte de paradă” – a dezvăluit Jerzy Marek Nowakowski, diplomat și fost ambasador în Letonia și Armenia, într-un interviu pentru Fakt.pl.

Luni, la Moscova, Piața Roșie a sărbătorit victoria URSS asupra Germaniei, inclusiv printr-o paradă militară, care este întotdeauna un prilej pentru Rusia de a-și demonstra puterea.

*Oficial: vreme rea

Dmitri Peskov a anunțat chiar înainte de paradă că forțele aeriene nu vor lua parte la manifestație din cauza vremii nefavorabile, dar înregistrările au arătat că nu au fost condiții groaznice peste Moscova, de fapt a fost destul de frumos, câțiva nori, fără ploaie, fără vânt.

Oricum, rușii sunt cunoscuți pentru faptul că n-au fost deranjați niciodată de condițiile meteorologice nefavorabile, deoarece, cu câteva zile înainte de paradă, peste Moscova, a fost stropit un amestec de iodură de argint și ciment, care a împrăștiat eficient norii. Și anul acesta, vremea pentru manevrele aeriene a fost excelentă.

S-a speculat că Rusia se teme de un atac asupra avioanelor sale. O altă teză a fost că kamikaze ar putea fi printre piloți. Au fost și cei care au susținut că, după pierderile din Ucraina (potrivit ucrainenilor rușii au pierdut deja 199 de avioane, în război), Rusia nu mai are cu ce să se laude. Dar motivul se poate dovedi a fi și mai uimitor.

”Există zvonuri în Rusia că avionul Apocalipsei, care trebuia să fie punctul principal de atracție al paradei, s-a stricat pur și simplu” – dezvăluie Jerzy Marek Nowakowski.

Avionul rusesc al apocalipsei este un Il-80, care a fost prezentat publicului ultima dată pe 9 mai 2010, când a survolat Moscova în cadrul unei parade militare de Ziua Victoriei Rusiei. Este o aeronavă care acționează ca un centru de control și comandă al zborului pentru cele mai înalte autorități ale statului în cazul unui război nuclear. Cele două țări care au astfel de avioane sunt Statele Unite și Rusia.

Arătând avionul apocalipsei, Putin a vrut să comunice lumii că este gata să folosească arme nucleare. Cu toate acestea, avionul Il-80 nu are noroc. Anul trecut, avionul a fost jefuit în timp ce era în curs de renovare în Taganrog, în Rusia. Au fost furate, printre altele, echipamente radio care cântăresc câteva kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here