Cum a refuzat administrația Trump 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer – dezvăluire NYT

Înainte ca vaccinul anti-coronavirus Pfizer să-și dovedească eficiența în studiile clinice de luna trecută, compania a oferit administrației Trump șansa de a-și asigura, gratis, provizii duble sau chiar triple față de cele 100 de milioane de doze pe care producătorul farmaceutic a convenit să le vândă guvernului, ca parte a unui acord de 1,95 miliarde de dolari semnat în vară, relatează The New York Times.

Dar administrația de la Casa Albă, potrivit mai multor surse familiarizate cu acest subiect, nu a dat curs acestei invitații, o decizie care acum ridică un semn de întrebare. A permis SUA altor țări să-i ocupe locul la coadă?

În timp ce două vaccinuri, inclusiv cel produs de Pfizer, s-au dovedit a fi extrem de eficiente împotriva Covid-19, iar un al treilea pare, de asemenea, cel puțin moderat de eficient, se conturează o aprovizionare redusă în lunile următoare, pe măsură ce infecțiile, spitalizările și decesele ating noi cote. Și în timp ce Pfizer negociază acum cu Administrația Trump pentru a mări stocurile de vaccin, sursele spun că producătorul farmaceutic nu poate garanta că va putea livra mai mult de 100 de milioane de doze în următoarele șase luni, cantitate suficient pentru a vaccina deocamdată doar 50 de milioane de persoane, deoarece vaccinul necesită două doze/persoană.

După ce a semnat contractul său federal, la sfârșitul lunii iulie, două luni mai târziu Pfizer a oferit guvernului american șansa de a rezerva alte 100 de milioane de doze sau chiar mai mult, fără nicio obligație suplimentară. Iar asta în timp ce reprezentanții altor țări îi trimiteau mesaje până și pe LinkedIn directorului Pfizer, rugându-l să-i includă în planul de producție și distribuție. Pentru că administrația federală americană a respins oferta, Pfizer a încheiat acorduri cu alte guverne, inclusiv cu Uniunea Europeană, care luna trecută a finalizat un acord pentru achiziționarea a 200 de milioane de doze de la Pfizer și partenerul său german, BioNTech. Marți, Marea Britanie a început vaccinarea în masă.

Trump ar căuta să amortizeze oferta ratată

Președintele Trump a salutat dezvoltarea vaccinului ca o victorie pentru administrația sa, chiar dacă Pfizer, spre deosebire de dezvoltatorul celuilalt vaccin, cel mai promițător, Moderna, nu a primit inițial bani din programul de dezvoltare „Operation Warp Speed” al guvernului.

Președintele în exercițiu a semnat marți un ordin executiv care aplică principiul „America First”, precizând că alte țări nu vor primi vaccinul până când populația americană nu va fi vaccinată. Dar acest ordin executiv pare acum doar exercițiu de imagine, deoarece nu va extinde numărul de doze convenit cu Pfizer, conform unor înalți oficiali ai Administrației Prezidențiale, citați de The New York Times. Aceștia adaugă că acest ordin poate avea doar o singură rațiune, de a-l apăra pe Trump în fața unor critici ulterioare cu privire la proviziile limitate ale vaccinului. Motivul pentru care Pfizer nu poate onora cererea suplimentară, venită prea târziu dinspre guvernul american, este că are toate capacitățile de producție ocupate la maxim cu onorarea contractelor ferme încheiate în vară și în toamnă.

Întrebat dacă administrația Trump a ratat o șansă crucială de a procura mai multe doze pentru americani, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane a spus: „Suntem încrezători că vom avea 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, așa cum s-a convenit în contractul nostru și, dincolo de asta, avem alți cinci candidați la vaccin, inclusiv 100 de milioane de doze de la Moderna.”

Contractul federal semnat în iulie prevedea ca Pfizer să livreze 100 de milioane de doze până în martie la un cost de 19,50 dolari pe doză – dacă vaccinul său funcționa. Compania însă i-a dat guvernului opțiunea de a achiziționa între 100 și 500 de milioane de doze suplimentare. A fost unul dintre cele șase contracte pe care Administrația Trump le-a semnat cu producătorii de vaccinuri într-o strategie menită să-și maximizeze șansele de succes.

Ce spun alți oficiali

Informațiile diferă în ceea ce privește momentul discuțiilor dintre Pfizer și oficialii federali privind dozele suplimentare. Mai mulți surse au spus că, la sfârșitul verii sau începutul toamnei, oficialii Pfizer au avertizat în repetate rânduri Administrația Trump că cererea ar putea depăși cu mult aprovizionarea și i-au cerut să pre-comande mai multe doze, dar nu au fost ascultați.

Un înalt oficial al Administrației, care a vorbit luni cu reporterii sub condiția anonimatului, a spus că orice companie care oferea sute de milioane de doze înainte de a avea dovada că vaccinul său a funcționat „pur și simplu nu avea cum obțină banii guvernului”.

O altă persoană familiarizată cu negocierile a declarat că discuțiile despre posibilele doze suplimentare au început la începutul lunii octombrie. Michael Pratt, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane, a refuzat să comenteze discuțiile, dar a spus că „o parte importantă a oricărei negocieri este stabilirea termenelor pentru livrarea și cantitățile de producție”.

Într-un comunicat, Pfizer a spus că „orice doză suplimentară peste cele 100 de milioane este supusă unui acord separat și reciproc acceptabil” și că „compania nu poate comenta nicio discuție confidențială care ar putea avea loc cu guvernul SUA.”

Până în prezent, doar Pfizer a câștigat aprobarea de urgență a vaccinului din partea unui guvern occidental. Autoritățile de reglementare britanice l-au autorizat în urmă cu mai puțin de o săptămână, după ce rezultatele studiilor clinice în stadiu târziu au arătat că vaccinul a avut o eficiență de aproximativ 95%.

O comisie consultativă importantă a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA a recomandat, joi, aprobarea vaccinului pentru Covid-19 al companiilor Pfizer şi BioNTech, pentru folosirea în regim de urgenţă la persoanele cu vârste de peste 16 ani. Acesta este ultimul pas înainte ca FDA să îşi dea acordul final pentru distribuirea pe scară largă a primelor doze la nivel naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here