Pariul riscant al Marii Britanii și Franței cu coronavirusul – imunizarea „la cald” a populației

Sursa foto: Facebook

Cabinetul de la Londra are în vedere o strategie „exotică” de luptă cu pandemia de coronavirus. Ultimele semnale indică faptul că Marea Britanie nu își propune oprirea, ci încetinirea răspândirii infecțiilor cu COVID 19.

Potrivit unei analize Bloomberg, obiectivul e evident: atingerea imunităţii comunităţii.

“Guvernul Boris Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a coronavirusului este clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, menționează Bloomberg.

Agenția de știri citează și spusele unui specialist familiarizat cu strategia guvernului londonez. “Nu se poate opri în totalitate această epidemie, astfel că nu trebuie să încerci să o stopezi în totalitate. Ar fi oprită doar până când va apărea din nou, la sfârşitul anului, iar Serviciul britanic pentru Sănătate (NHS) este mai vulnerabil iarna şi apar alte probleme”, a declarat Patrick Vallance, consilier al guvernului britanic pe tema ştiinţifice. Citat de Finacial Times, acesta arată că „comunităţile vor deveni imune, iar aceasta va fi o parte importantă în controlul bolii pe termen lung”.

Nici Franța nu vede foarte diferit viitorul. Un material publicat de Le Figaro traduce intențiile autorităților de la Paris.

“Citind printre rânduri declarația solemnă a președintelui de joi seară ne putem face o idee despre alegerea strategică decisă în culise. Declarând că epidemia de coronavirus este cea mai gravă criză sanitară prin care trece Franța în ultimul secol, Emmanuel Macron a făcut în mod evident o proiecție în viitor”, se arată în articolul intitulat Franța mizează pe imunitatea de grup pentru a opri coronavirusul.

Potrivit materialului, asta nu înseamnă nicidecum non-acțiune din partea autorităților statului, ci domolirea curbei infecătilor prin măsuri menite să limiteze interacțiunile umane.

De altfel, sâmbătă seară Parisul a și anunțat închiderea a numeroase spații publice, inclusiv restaurante, în ideea limitării contactelor inter-umane.

Franța a tins stadiul trei al epidemiei de coronavirus.

Reacție dură a Organizației Mondiale a Sănătății

Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a pus la îndoială abordarea Marii Britanii, de a dezvolta „imunitate de turmă”. „Nu cunoaştem destule lucruri despre chimia acestui virus, populaţia nu a fost expusă la el suficient de mult timp ca să ştim ce face în termeni de imunologie”, a declarat oficialul OMS, pentru BBC.

„Mesajul nostru pentru ţări continuă să fie: trebuie să aveţi o abordare amplă pentru a lupta. Nu doar testare. Nu doar urmărirea contacţilor. Nu doar carantină. Nu doar distanţare socială. Faceţi tot”, transmitea, vineri, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Detalii – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here