Presa chineză de stat cere o ”linie mai dură” față de manifestanţii din Hong Kong

sursa: Hong Kong Free Press / hongkongfp.hk

Presa chineză de stat îndemna luni la adoptarea unei ”linii mai dure” împotriva manifestanţilor în favoarea democraţiei de la Hong Kong, după un weekend pătat de violenţe, în urma unui nou avertisment al Beijingului, relatează AFP, preluată de News.ro.

Cinci persoane au fost rănite duminică, într-un atac cu cuţitul, inclusiv un oficial politic local care militează în favoarea democraţiei.

Radicalizaţi au atacat sâmbătă biroul de la Hong Kong al agenţiei de presă oficiale chineze China Nouă, căruia i-au spart geamurile. Ciocniri au izbucnit seara între forţele de ordine şi manifestanţi.

”Intensificarea violenţei la Hong Kong îndeamnă la o linie mai dură, în vederea restabilirii ordinii”, scrie într-un editorial cotidianul oficial China Daily.

Manifestanţii ”caută indulgenţa pe care le-o oferă presa locală şi occidentală, urmărind să-i facă să tacă pe cei care încearcă să-i pună pe manifestanţi în lumina proiectoarelor adevărului”, apreciază cotidianul.

Acest lucruu este ”sortit eşecului doar pentru că violenţa se va confrunta cu greutatea legii”, avertizează publicaţia oficială.

Tabloidul naţionalist Global Times a îndemnat, în editorialul său de duminică, ”forţele de ordine din Hong Kong să traducă în justiţie cât mai rapid posibil” autorii vandalizării agenţiei de presă China Nouă.

Niciun editorial din presa chineză nu a scris, însă despre sângerosul atac cu cuţitul de duminică, la Tai Koo Shing, un cartier al clasei mijlocii, soldat cu cinci răniţi.

Potrivit unor martori, citaţi de presa locală, autorul atacului vorbea mandarina – principala limbă în China continentală – şi striga sloganuri în favoarea regimului comunist chinez.

În imagini televizate, un purtător de cuvânt al contestării din Hong Kong, Andrew Chiu, apare cu o ureche în întregime secţionată.

Un al doilea bărbat zăcea inconştient într-o baltă de sânge.

Hong Kongul, un teritoriu semiautonom, este zguduit de cinci luni de manifestaţii ale unor activişti care denunţă un presupus amestec al Beijingului.

China a lansat vineri un nou avertisment, subliniind că nu va tolera ”nicio activitate” de natură să creeze disensiuni în ţară sau să ameninţe securitatea naţională şi a îndemnat la ”consolidarea conştiinţei naţionale şi patriotice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here