Raed Arafat, privind evoluţia Covid în România: „La acest moment, tendinţa este de creştere, nu mai este de platou, nu mai este de scădere”

Foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Medicul Raed Arafat afirmă că există „o creştere clară” numărului de infecţii cu SARS-CoV-2, iar această tendinţă trebuie „să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”, transmite News.ro. El susţine că nu exclude posibilitatea ca această creştere să continue, evitând că facă predicţii cu privire la numărul de cazuri zilnice la care s-ar putea ajunge.

„Există o creştere clară. Creşterea continuă, sunt zone care sunt cu creşteri mai mari decât celelalte. Noi, ce încercăm să facem şi măsurile oricât de simple par, sau exagerate par pentru alţii, cum e măsura din zonele turistice montane, cum e măsura de a reduce seara deplasările, toate astea sunt menite să încercăm să stopăm răspândirea (…) La acest moment, tendinţa este de creştere, nu mai este de platou, nu mai este de scădere, iar această tendinţă trebuie să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.  

El a adăugat că „un număr semnificativ de localităţi sunt în carantină”, iar efectul măsurilor se vede în timp. El a precizat că răspândirea noii tulpini apărute în Marea Britanie duce la creşterea cazurilor, dacă situaţia nu este ţinută sub control. Întrebat dacă exclude posibilitatea ca în următoarele săptămâni să se ajungă din nou la 10.000 de cazuri noi pe zi, Arafat a spus că nu poate face predicţii cu privire la epidemie.  

„Nu putem exclude, eu nu pot exclude nimic. Nu sunt clarvăzător, să spun că vom ajunge la o cifră sau alta, este o creştere la acest moment clar. (…) E posibil ca această creştere să continue, dar măsurile care s-au luat, carantinările, închiderea unor activităţi când se ajunge la peste 3 la mie, toate sunt menite să încetinească această creştere”, a adăugat el.  

În ceea ce priveşte perioada următoare, în care se apropie sărbătorile de Paşti, Arafat a arătat că „speranţa este să nu se ajungă la măsuri similare cu anul trecut”, precizând că „este cert că nu doreşte nimeni să limiteze dreptul la activitatea religioasă” şi că este prematur să se pronunţe cineva asupra a ceea ce se întâmpla la acel moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here