Războiul gazelor | Care sunt consecințele pentru Occident și cum se sinucide economic Rusia

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Rusia a suspendat aprovizionarea cu gaz prin conducta Yamal. Există toate indiciile că Moscova nu a suspendat atât livrările către Polonia, cât orice livrări către Occident prin conducta menționată. Suspendarea livrărilor va provoca o creștere a prețurilor la gaze. Potrivit lui Piotr Maciążek, expert polonez pe piața energiei, „prețurile gazelor vor înnebuni”, scrie onet.pl.

”Nu va lipsi gazul în Polonia” – spune expertul, într-un interviu pentru sursa citată. ”Polonia are un nivel record de umplere a rezervoarelor de gaz, o producție internă de materie primă în creștere față de anii precedenți și un terminal GNL în funcțiune. În plus, în luna mai va fi lansată o legătură cu Lituania, care să permită importul de gaz GNL care ajunge la Klaipeda, iar în septembrie va fi lansat gazoductul Baltic Pipe, care va atinge capacitatea maximă în noiembrie.

Din toate aceste motive, Polonia, spre deosebire de multe alte țări – în frunte cu Germania – se află într-o poziție bună. Problema este însă că suspendarea livrărilor prin conducta Yamal va provoca o creștere a prețurilor la gaze”. Astfel, Maciążek subliniază că prețurile vor „înnebuni”.

Dacă și Rusia a decis să suspende aprovizionarea prin gazoductul Nord Stream, efectele nu se vor limita la creșterea prețurilor și, spre deosebire de Polonia, Germania va rămâne pur și simplu fără gaz, ceea ce va cauza probleme economice enorme.

Problema nu este doar lipsa infrastructurii care să permită Germaniei să atragă volume suplimentare de gaze, ci și faptul că pur și simplu nu există gaze gratuite pe piața globală de gaze. Acest lucru a fost exprimat de președintele Joe Biden când, în timpul vizitei sale la Varșovia, vorbind despre disponibilitatea de a crește treptat aprovizionarea cu gaze din partea Statelor Unite, a indicat că în acest an SUA vor putea furniza doar 15 miliarde de metri cubi de gaz, o cantitate mai mică decât importurile de gaze din Rusia către UE.

*Întrerupând gazul, Gazprom se sinucide

Acțiunile Gazprom confirmă de fapt ceea ce Polonia vorbește de ani de zile și despre ceea ce Germania nu a conștientizat. Mai mult decât atât, de mai multe ori acest lucru a fost spus practic și direct de Rusia însăși. Aprovizionarea cu resurse energetice este tratată de Moscova ca un instrument de politică, iar când politica se transformă în război, materiile prime devin un element al războiului.

Din punct de vedere pur al afacerilor, Gazprom se sinucide prin întreruperea gazului. Pe de altă parte, acțiunile Gazprom sunt oarecum logice: Moscova ajunge la ultima armă pe care o mai are în arsenalul său.

Dacă Rusia ar decide să oprească complet livrările de gaz către Occident, acesta ar fi echivalentul economic al folosirii armelor nucleare, iar acest lucru lovește întotdeauna și pe cel care le-a folosit. Occidentul poate cădea într-o criză economică și va ieși din ea imediat ce va reuși să înlocuiască gazul rusesc cu materie primă din alte surse, dar Rusia va plăti un preț mult mai mare.

Dacă închiderea robinetului de gaz nu este o cacealma, Moscova nu este în criză, ci în faliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here