Republicanii din Senat vor să-i dea lui Trump puterea de a sancţiona China dacă nu prezintă un „raport complet” pe pandemie

Senatori republicani americanii au prezentat un proiect de lege care acordă preşedintelui Donald Trump puterea de a impuse sancţiuni Chinei, în cazul în care Beijingul nu prezintă un ”raport complet” cu privire la pandemia covid-19, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) trebuie să dea socoteală pentru rolul nefast pe care l-a jucat în pandemie”, a declarat marţi senatorul Jim Inhofe, unul dintre aleţii care a iniţiat ”Covid-19 Accountability Act”.

”Înşelătoriile sale despre originea şi răspândirea virusului au făcut lumea să piardă vieţi şi un timp preţios”, a denunţat el într-un comunicat.

Textul îi dă lui Trump termen de 60 de zile să asigure Congresul de faptul că China a prezentat explicaţii complete cu privire la epidemie fie în urma unei anchete a Statelor Unite şi aliaţilor lor, fie a unei agenţii ONU ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Textul prevede totodată ca Trump să ateste că China şi-a închis pieţele cu risc mare şi că i-a elinerat pe activiştii de la Hong Kong pe care i-a arestat în timpul campaniei de reprimare post-covid-19.

În lipsa acestor garanţii, locatarul Casei Albe este autorizat, de acest document, săimpună sancţiuni – precum o blocare de averi, interdicţii de intrare pe teritoriul american sau revocăriale unor vize.

El ar putea, de asemenea, să restrângă accesul întreprinderilor chineze la băncile şi la pieţele de capital americane.

”China refuză să permită comunităţii internaţionale să se ducă să ancheteze în laboratorul din Wuhan”, oraşul în care a apărut noul coronavirus în decembrie, a insistat senatorul republican Lindsey Graham, alt susţinător al proiectului de lege.

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze de faptul că a întârziat să alerteze lumea cu privire la epidemia covid-19 şi că i-a ascuns amploarea – şi că se face astfel vinovată de răspândirea sa pe întreaga planetă, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.

Trump şi secretarul său de Stat Mike suspectează de asemenea Beijingul de ascunderea unui accident la laboratorul din Wuhan care s-ar afla la originea pandemiei covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here