Șefa Comisiei Europene admite: Coronavirusul a fost subestimat de toţi liderii politici

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen recunoaşte că liderii politici au ”subestimat” cu toţii amploarea pericolului reprezentat de epidemia noului coronavirus, într-un interviu publicat în ediţia de miercuri a cotidianului german Bild, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul”, a declarat Ursula von der Leyen ziarului.

”Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va ţine ocupaţi încă mult timp”, a adăugat preşedinta CE.

”Am înţeles că toate aceste măsuri, care acum două săptămâni păreau drastice şi draconice, trebuiau să fie luate în prezent”, a apreciat von der Leyen, amintind că Europa este ”în acest moment epicentrul crizei”.

Ea a respins însă expresia ”război” împotriva virusului, folosit săptămâna aceasta de către Emmanuel Macron.

”Personal, eu nu aş folosi termenul «război», dar înţeleg motivaţia preşedintelui francez, pentru că acest coronavirus este un adversar îngrijorător”, a declarat preşedinta Comiei.

În opinia ministrului german al Economiei, Statele Unite ale lui Donald Trump au luat şi mai în neserios virusul, la început, decât Europa.

”Declanşarea criei a fost probabil şi mai subestimată în Statele Unite decât în anumite ţări europene”, a declarat miercuri Peter Altmaier pentru grupul de presă regional german Funke.

”Acesta este motivul pentru care sperăm ca Statele Unite să reuşească să controleze situaţia, (un lucru) de asemenea în interesul nostru”, a adăugat el, subliniind că ”nimeni nu poate dori ca această economie să se prăbuşească într-o recesiune necontrolată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here