SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
 • Sancțiunile fără precedent, pe fundalul războiului din Ucraina, forțează conducerea rusă să caute parteneri alternativi și să consolideze relațiile cu țări care până de curând se aflau la periferia atenției Kremlinului. În ultimele luni, cel mai adesea s-a vorbit despre noi proiecte și planuri comune ale Moscovei cu reprezentanți ai regiunii Orientului Mijlociu, notează Novaia Gazeta.Europa, care intră în detaliile acestui tur de forță al Rusiei, impus de noua realitate. (AICI)

 • În timpul vizitei sale în Kaliningrad, președintele rus, Vladimir Putin, a oprit coloana în care se deplasa, a coborât din mașină și a schimbat scurte vorbe cu oamenii, de la o distanță apreciabilă de aceștia, notează Meduza, care prezintă un filmuleț de amator realizat de pe marginea drumului. Meduza reamintește că Putin a ajuns la Kaliningrad pe 1 septembrie, la scurt timp după decesul lui Mihail Gorbaciov. (AICI)

 • Pe 24 februarie, a început invadarea pe scară largă a Ucrainei și, deja în primele zile ale lunii martie, trupele ruse ocupaseră Hersonul. Jurnalistul Konstantin Rîjenko a locuit în orașul ocupat aproape jumătate de an. După ce l-a părăsit, a acordat un lung interviu publicației Novoe Vremia, în care a vorbit în detaliu despre ceea ce s-a întâmplat în oraș în tot acest timp. Meduza a sintetizat discuția. (AICI)

 • Pe 18 septembrie 2013, un oaspete serios, oligarhul rus Vladimir Evtușenkov, șeful AFK Sistema și unul dintre coproprietarii Rosneft, a zburat de la Moscova la Kiev pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici, notează Novaia Gazeta.Europa. Potrivit acesteia, influenta publicație, Zerkalo Nedeli, a scris la acea vreme despre acest lucru, citând propriile surse și subliniind: „Acest om este legat de președintele ucrainean prin mulți ani de prietenie”. (AICI)

 • De șase luni, Rusia se află în fruntea listei statelor împotriva cărora au fost impuse cele mai multe sancțiuni. Imediat după începerea războiului, mulți economiști cunoscuți au spus că, în următoarele luni, restricțiile impuse ar putea duce la o criză profundă – și chiar un colaps – a economiei ruse. Un astfel de lucru nu s-a întâmplat, cel puțin nu încă. Meduza a vorbit cu câțiva experți despre ce au adus deja sancțiunile și ce îi așteaptă pe ruși în viitor. (AICI)

 • După ani în care nu a atras atenția asupra sa, Ilia Medvedev, fiul în vârstă de 27 de ani al fostului președinte rus (și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate) Dmitri Medvedev, a început în sfârșit să atingă unele dintre reperele așteptate de tinerei elite ruse: a obținut un loc de muncă la o companie deținută de unul dintre prietenii oligarhi ai tatălui său, a început să profite de imobilele de lux la care are acces familia lui și, mai recent, s-a alăturat chiar partidului de guvernământ al Rusiei, notează Meduza. (AICI)

 • Statisticile macroeconomice pentru iulie arătaseră, pentru prima dată după alunecarea din martie-iunie, o creștere economică. Astfel, potrivit Ministerului Economiei, la acea vreme s-a putut observa că scăderea PIB-ului pe iulie încetinit la 4,3% de la 4,9%, cât fusese în iunie, notează Kommersant. Cu toate acestea, adaugă sursa citată, deja în august, a încetat corecția pozitivă a dinamicii PIB, fapt relevat de principalii indicatori. Asta, în contextul în care majoritatea rușilor continuă să nu se atingă de achiziții scumpe și bunuri de folosință îndelungată. (AICI)

 • Editorial – „Rusia ciungă. Cum taie toporul sancțiunilor”, scris de Laurențiu Mihu, redactor-șef Universul.net. (AICI)

 • De la începutul verii lui 2022, oficiali din Rusia au ocupat masiv poziții de conducere în autoproclamatele LPR și DPR, precum și în „administrațiile civilo-militare” din teritoriile regiunilor ucrainene ocupate de trupele ruse. Conform calculelor Meduza, cei mai mulți „varangi” din Rusia lucrează în RPD. (AICI)

 • Patriarhul Kiril și Mitropolitul Tihon (Șevkunov) de Pskov și Porhov, considerat „duhovnicul lui Putin”, au blocat lucrările la o lege privind combaterea violenței domestice, scrie, pe surse, publicația Viorstka, citată de Novaia Gazeta.Europa. (AICI)

 • Noua prognoză consensuală macroeconomică, FocusEconomics, presupune o scădere cu 7% a PIB-ului Rusiei, anul acesta (în urmă cu o lună, în prognoza din iulie, a fost de minus 8,1%), notează Kommersant. Sursa citată remarcă faptul că aceste așteptări sunt semnificativ față de evaluarea dată de Vladimir Putin la reuniunea de miercuri a Forumului Economic Estic, potrivit căreia declinul economic din 2022 va fi neglijabil, de 2% sau puțin peste. (AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here