Svetlana Tihanovskaia: Nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei belaruse, afirmă că destinele Belarusului şi Ucrainei sunt ”legate” şi că ”nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă”, declară ea pentru The Associated Press, potrivit News.ro.

Cele două ţări este necesar să lupte împreună, consideră Tihanovskaia, care s-a exilat în Lituania după ce l-a învins în alegerile prezidenţiale pe Aleksandr Lukaşenko, pentru a-şi garanta existenţa, deorece Moscova nu le consideră nişte state suverane.

Atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere vor exista ameninţări la adresa Ucrainei şi la frontiera de vest a Belarusului, apreciază ea.

Mii de oameni au fost arestaţi, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, din cauza că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, denunţă opozanta belarusă.

”Oamenilor le este frică, evident. Trăim ca într-un gulag în Belarus, în acest moment, însă belaruşii au energia să continue”, declară ea.

Moscova foloseşte Belarusul, de la începutul invaziei Ucrainei, ca pe o bază din spatreşe frontului, fără ca militari belaruşi să ia parte la războiul rus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine Războiul rus în Ucraina, afirmă Tihanovskaia, din cauză că Vladimir Putin l-a ajutat să reprime manifestaţiile uriaşe de după alegerile prezidenţiale din august 2020, în care Lukaşenko a obţinut al şaselea mandat, cu 80% din voturile exprimate, potrivit rezultatului oficial, nerecunoscut de Occident.

Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here