The Economist: Mortalitatea Covid-19 pare mai mare decât sugerează cifrele oficiale

Răspândirea bolii Covid-19 este cel mai adesea măsurată în două feluri: câte persoane sunt infectate și câte au murit. Primul este foarte incert, scrie The Economist.

Unii purtători nu prezintă simptome, iar majoritatea țărilor nu testează persoane care par sănătoase. Deoarece datele despre infecții nu sunt certe, cercetătorii s-au concentrat asupra deceselor. Cu toate acestea, noile statistici sugerează că ratele curente de deces ar putea de asemenea subestima impactul COVID 19, subliniază publicația.

Ratele oficiale de deces ale Covid-19 pot exclude persoanele care au murit înainte de a putea fi testate. De asemenea, ignoră persoanele care au decedat din alte cauze, cum ar fi faptul că spitalele nu mai aveau loc pentru a le trata. Acest din urmă grup a fost unul major în alte dezastre. De exemplu, când uraganul Maria a lovit Puerto Rico în 2017, America a înregistrat doar 64 de decese. Un studiu a descoperit ulterior că numărul total de decese fusese de aproape 3.000. Multe avuseseră loc în spitalele intrate în colaps, atrage atenția The Economist.

Foto: The Economist

O astfel de analiză nu este încă posibilă pentru națiunile care se luptă cu Covid-19. Singura țară europeană a cărei rată totală de mortalitate (calculată de EuroMOMO, un grup de cercetare) a crescut până la 20 martie a fost Italia. Această estimare se bazează pe un grup de orașe. Din păcate, Italia a prezentar până acum rata deceselor Covid-19 pe fiecare oraș în parte, împiedicând astfel o comparație între decesele provocate de Covid-19 și totalul deceselor din aceeași zonă.

Cu toate acestea, jurnaliștii și savanții și-au încropit propria numărătoare. Ziarul L’Eco din Bergamo a obținut date din 82 de localități din provincia Bergamo. În martie, în acest loc existau cu 2.420 mai multe decese decât în martie 2019. Doar 1.140, mai puțin de jumătate, au fost atribuite Covid-19. „Datele sunt doar vârful aisbergului”, a declarat Giorgio Gori, primarul din Bergamo, pentru L’Eco. „Prea multe victime nu sunt incluse în rapoarte pentru că mor acasă.”

Foto: The Economist

Cifre comparabile pot fi găsite peste tot în Europa. Cotidianul spaniol El País a publicat rezultatele unui studiu efectuat de Centrul de cercetare în domeniul sănătății, care arată că decesele „în exces” din regiunea Castilia-La Mancha au fost de două ori mai numeroase decât cele atribuite lui Covid-19. Jean-Marc Manach, un reporter francez, a constatat o disparitate similară în departamentul Haut-Rhin.

Aceste diferențe pot scădea în timp. Numărul oficial al deceselor  Covid-19 ar putea fi actualizat pentru a include persoane care au murit deja, deoarece confirmarea cauzei decesului durează uneori chiar și câteva zile. Numărul deceselor din alte cauze ar putea scădea curând: închiderea orașelor ar putea reduce accidentele și violența, iar multe dintre victimele Covid-19 erau deja pasibile de-a muri din alte cauze. Iar datele privind mortalitatea sunt „zgomotoase” în regiuni mai mici – în special în cele mai afectate, care nu pot fi reprezentative pentru țări întregi, notează The Economist.

Foto: The Economist

Totuși, numărătoarea oficială Covid-19 va părea întotdeauna prea mică în locuri precum Nembro, un oraș de 11.000 de oameni din provincia Bergamo. A suferit 152 decese în martie, cu doar 39 atribuite virusului până în prezent. „Aproape toți oamenii în vârstă s-au infectat”, spune Luca Foresti, cercetător. „Și, prin urmare, au murit, foarte mulți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here