Timmermans, scrisoare de dragoste pentru Marea Britanie: „Te iubesc. Sunt ca un vechi îndrăgostit”

Sursa: Pixabay

”Sincer să fiu, m-a rănit profund atunci când ai hotărât să pleci”, scrie vicepreşedintele olandez al Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans într-o scrisoare de dragoste metaforică, adresată Regatului Unit, publicată joi, cu mai bine de o lună înaintea Brexitului, prevăzut la 31 ianuarie, pe site-ul cotidianului britanic eurofil The Guardian.

Iar la trei ani şi jumătate după ce aproape 52% dintre britanici care sau prezentat la vot s-au pronunţat în referendumul din 2016 în favoarea taberei ”Leave”, vicepreşedintele CE este ”în continuate trist că unul dintre membrii vechii noastre familii vrea să rupă legăturile” după 47 de ani ai unei convieţuiri comune tumultuoase.

”Însă, în acelaşi timp, gândul că legăturile familiale nu pot fi niciodată rupte cu adevărat mă alină. Noi nu plecăm şi vei fi întotdeauna binevenită din nou”, continuă Frans Timmermans. 

În scrisoarea sa, el rememorează naşterea primelor sale sentimente, nu pe teritoriul britanic, ci la Roma, la Şcoala Internaţională britanică St George, unde tânărul Frans Timmermans încă învăţa engleza.

Peste 40 de ani au trecut de atunci. ”Te cunosc, acum. Şi te iubesc. Pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce mi-ai dat. Sunt ca un vechi îndrăgostit. Îţi cunosc punctele tari şi slăbiciunile. Ştiu că poţi fi generoasă, dar şi zgârcită. Ştiu că tu crezi că eşti unică şi deosebită. Bineînţeles că eşti, în atât de multe privinţe, dar poate că mai puţin decât crezi tu”, scrie el.

”Nu vei înceta niciodată să ne desemnezi drept «continentul». Asta te ajută să creezi distanţa de care crezi că ai nevoie. Dar asta te împiedică totodată să vezi că avem cu toţii nevoie de un pic de distanţă între noi. Toate naţiunile europene sunt unice. Diferenţele noastre sunt sursă de admiraţie, de surpriză, de disconfort, de neînţelegere, de ridicol, de caricatură şi, da, de dragoste”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here