Turcia va deporta refugiați sirieni pentru că au mâncat banane „într-un mod provocator” pe rețelele de socializare

Turcia urmează să deporteze cel puțin șapte sirieni pentru că ar fi mâncat „într-un mod provocator” banane pe rețelele sociale, după ce un cetățean turc s-a plâns că el nu-și permite banane, spre deosebire de refugiați, informează Bloomberg.

„Trăiți mai bine. Eu nu pot mânca banane, voi cumpărați kilograme de banane”, a comentat un turc în timpul unui clip realizat pe 17 octombrie de o studentă din Siria aflată în Istanbul. O femeie i s-a alăturat acestuia, acuzându-i pe sirieni că au un stil de viață luxos în Turcia, în loc să se întoarcă în țara lor și să lupte, deși studenta a încercat să explice că nu mai au la ce să se întoarcă.

Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume, iar 3,6 milioane din cei aproximativ 4 milioane de refugiați sunt sirieni. Refugiații sirieni nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului civil au trăit în general în armonie alături de turci în ultimii ani. Declinul economiei locale înseamnă că locurile de muncă sunt tot mai greu de găsit, iar cei care au locuri de muncă văd cum puterea de cumpărare le scade, alimentând nemulțumirea față de politica privind refugiații a guvernului sub președintele Recep Tayyip Erdogan, care va candida pentru un nou mandat peste 2 ani. Guvernul încearcă să mențină la un nivel scăzut sentimentele anti-migranți tot mai prezente la nivel național.

„Șapte cetățeni străini au fost reținuți într-o anchetă asupra postărilor provocatoare de pe rețelele sociale și urmează să fie procesați pentru deportare”, au anunțat miercuri seară autorițile turce din domeniul migrației.

Agenția de știri turcă Demiroren a relatat sâmbătă că alte șapte persoane, plus un minor, ar putea fi deportate după ce au postat pe rețelele sociale imagini în care mănâncă banane, în mijlocul unui scandal despre presupusul stil de viață luxos al refugiaților sirieni din Turcia. Cei opt sirieni au fost reținuți vineri în orașul Izmir, informează ABC News. Unii turci se plâng că refugiații trăiesc confortabil în țara lor în timp ce ei se luptă cu greutățile vieții de zi cu zi din cauza șomajului ridicat și a inflației galopante.

Agenția Demiroren a scris că sirienii reținuți vineri în Izmir urmau să fie deportați pentru „amenințarea siguranței și liniștii publice”. Minorul a fost trimis autorităților responsabile.

Mai multe clipuri video în care refugiați sirieni apar mâncând banane au apărut pe rețelele sociale după o știre din 17 octombrie despre o ceartă pe o stradă din Istanbul între o tânără siriană și un grup de turci.

Provocarea de pe rețeaua Tik-Tok, la care au participat sirieni din întreaga lume, a fost inspirată de clipul video devenit viral în care un turc spune că nu-și mai permite banane, în timp ce refugiații sirieni pot cumpăra „kilograme” de banane. Clipul video face referire la un zvon fals potrivit căruia refugiații sirieni trăiesc în lux pe banii contribuabililor sirieni, deși economia este în declin, scrie Business Insider. În realitate, studiile Centrului pentru Cercetări în Politici Economice arată că 45% din refugiații sirieni din Turcia trăiesc în sărăcie și 14% în sărăcie extremă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here