„Vaccin” împotriva colesterolului crescut, disponibil în 2021, în Marea Britanie

Sursa: Pexels

Un „vaccin” împotriva nivelului ridicat de colesterol, care ar putea înlocui statinele administrate zilnic și ar salva 30.000 de vieți în decurs de 10 ani, va fi disponibil, în Marea Britanie, de anul viitor, transmite The Times.

Potrivit sursei citate, Guvernul de la Londra a anunțat încheierea unei înțelegeri cu compania farmaceutică Novartis pentru a efectua un studiu larg pentru Inclisiran, pe care testele anterioare l-au evidențiat drept un inhibitor al așa-numitul colesterol rău.

Se așteaptă ca Novartis să solicite aprobarea de punere pe piață încă din acest an pentru ca medicamentul să fie administrat ca tratament suplimentar celor care suferă deja de boli de inimă și care iau statine, fără însă a vedea beneficii.

Testul care va avea loc va analiza, de asemenea, dacă inclisiran ar putea fi utilizat în locul statinelor, care sunt luate de până la opt milioane de britanici ca o modalitate de prevenire a bolilor de inimă. Departamentul Sănătății a anunțat că, dacă Inclisiran s-ar administra la 300.000 de persoane pe an, ar putea preveni 55.000 de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, dar și 30.000 de decese, pe parcursul unui deceniu.

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford care au efectuat studiile anterioare vor avea acces la datele NHS pentru a identifica până la 40.000 de subiecți pentru noul test. Cea mai mare parte a finanțării va proveni de la Novartis, cu bani în plus și sprijin de la Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate, o agenție guvernamentală.

Miniștrii au ajuns la un „acord de principiu” cu Novartis, o companie cu sediul în Elveția, și au declarat că doresc ca inclisiranul să fie disponibil pe scară largă cât mai curând anul viitor. Ei au fost îngrijorați de faptul că firmele farmaceutice au încetat în cea mai mare parte să cerceteze probleme-cheie de sănătate publică, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, din cauza costurilor mari ale studiilor.

Inclisiran inhibă producția unei proteine ​​legate de niveluri ridicate de colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL). Studiile au descoperit că, atunci când este injectat sub piele, poate reduce la jumătate nivelurile în decurs de două săptămâni. Blochează gena care produce PCSK9: cei cu niveluri ridicate ale acestei proteine ​​tind să elimine mai greu colesterolul LDL, crescând riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here