„Vaccinul-maimuță”. Rusia poartă o campanie masivă de dezinformare împotriva vaccinului anti-COVID al Universității Oxford – investigație The Times

Rusia poartă o campanie masivă de dezinformare menită să submineze și să răspândească frica privind vaccinul anti-COVID al Universității Oxford, se arată într-o investigație The Times.

Cotidianul britanic descrie un desant eclectic, conținând imagini, meme-uri și clipuri video care descriu vaccinul ca fiind periculos. Acestea au fost distribuite masiv pe rețelele sociale.

Tema campaniei de dezinformare? O mină de aur pentru adepții teoriei conspirației: aceea că vaccinul, din care milioane de doze vor fi fabricate de gigantul farmaceutic Astrazeneca, ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin-maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman.

The Times scrie că ampla campanie are potențialul de a afecta nu doar programul gândit de Oxford, ci întregul efort global de protejare împotriva virusului, încurajând teoriile conspirației și mișcările anti-vaccinare.

Campania are potențialul de a dăuna programului Oxford, susține Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.

„Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetățenilor în tratamentele și vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei”, a explicat Pollard.

Publicația precizează că nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată direct de Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruși au fost implicați în organizarea și diseminarea acesteia.

În practică, astfel de operațiuni sunt adesea executate de către diverse firme independente care caută să-și facă loc în clientela Kremlinului.

Mark Galeotti, expert în Rusia al Institutului Royal United Services, compară Kremlinul lui Vladimir Putin cu o curte medievală unde „o gamă uluitoare de antreprenori politici” complotează și se luptă ca ducii și baronii.

„Unele operațiuni majore sunt coordonate, în mare parte, prin administrația prezidențială, dar majoritatea nu”, sublinia Galeotti într-o analiză publicată în 2018 în revista Foreign Policy.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse a declarat pentru The Times: „Sugestia că statul rus ar putea desfășura orice tip de propagandă împotriva vaccinului Astrazeneca este în sine un exemplu de dezinformare. Este evident vizat să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu.”

De altfel, autoritățile de la Londra au avertizat recent că laboratoarele Oxford au fost ținta unor atacuri cibernetice din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here