Varianta Delta a făcut un „pui” cu 10-15% mai transmisibil. Noua mutație e deja la baza a 10% din cazuri, în Marea Britanie

Sursa: Pexels

Oamenii de știință urmăresc cu preocupare un descendent al coronavirusului de tip Delta, care este responsabil pentru o proporție tot mai mare din cazurile de Covid-19 în Marea Britanie și ar putea fi mai infecțios decât varianta originală Delta, transmite Financial Times.

Potrivit sursei citate, această subvariantă, denumită AY.4.2, a fost recunoscută abia recent de virologii care urmăresc evoluția genetică a Delta, dar reprezintă deja aproape 10% din cazurile din Marea Britanie. Prevalența sa crește rapid, deși nu la fel de rapid ca a variantei Delta, de când a ajuns în Marea Britanie din India, la începutul acestui an.

Doi experți – Jeffrey Barrett, director al Inițiativei de Genomică Covid-19 la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, și Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al Universității din Londra – au declarat că AY.4.2 pare a fi cu 10-15% mai transmisibil decât varianta originală Delta, care a ajuns să domine cazurile Covid din întreaga lume.

Dacă dovezile preliminare sunt confirmate, AY.4.2 poate fi cea mai infecțioasă tulpină de coronavirus de când a început pandemia, a spus Balloux. „Dar trebuie să fim atenți în această etapă”, a adăugat el. „Marea Britanie este singura țară în care a decolat în acest fel și tot nu aș exclude creșterea sa ca fiind un eveniment demografic întâmplător”.

AY.4.2 „este probabil să fie ridicată la rangul de Variantă sub investigație”, a spus Balloux, moment în care Organizația Mondială a Sănătății îi va atribui o literă greacă sub sistemul său de denumire.

Unii comentatori din SUA au legat apariția AY.4.2 de nivelurile foarte ridicate de cazuri Covid, spitalizări și decese în Marea Britanie – mult peste cele înregistrate în alte părți din vestul Europei.

Marea Britanie a anunțat, luni, un total zilnic de 49.156 de persoane care au dat rezultate pozitive pentru Covid, cel mai mare număr din iulie. Media din ultimele șapte zile a fost cu 16% mai mare decât săptămâna precedentă.

„Evident, vom urmări atent cazurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului. „Am știut întotdeauna că următoarele luni vor fi o provocare. Programul de vaccinare va continua să fie prima noastră linie de apărare, împreună cu noi tratamente, teste și sfaturi de sănătate publică”.

Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, a scris pe Twitter duminică: „Avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă acest „delta plus” este mai transmisibil, dacă poate scăpa, parțial, vaccinurlor”.

Experții din Marea Britanie au declarat că cercetarea este deja în curs. Barrett a adăugat: „Deși [AY.4.2] poate face lucrurile mai dificile, nu explică de la sine recenta creștere a numărului de cazuri din Marea Britanie”.

Coronavirusul este mai răspândit în Marea Britanie, în principal din cauza accentului redus pe măsuri precum purtarea măștii, distanțarea socială, ventilația și munca de acasă decât în ​​țările vecine.

De când „trăiește cu virusul”, Marea Britanie a început să fie năpădită de el. O comparație cu situația din Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here