De când „trăiește cu virusul”, Marea Britanie a început să fie năpădită de el. O comparație cu situația din Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia

Sursa: Pixabay

„Regatul Unit – cel puțin Anglia – este cea mai liberă țară din Europa”, a declarat, marți, David Frost, ministrul britanic pentru Europa, într-un discurs dedicat Brexitului, făcând aluzie la Covid-19.

„În ceea ce privește Covid, am ales un echilibru între redeschidere și presiunea pe spitale”, adăuga fostul negociator șef al divorțului de Uniunea Europeană, citat de Le Monde.

Dar, scrie publicația franceză, „aceste cuvinte rezumă poziția guvernului Johnson, din vară: trebuie să „trăim cu virusul”, repetau membrii săi, campania de vaccinare de primăvară fiind un succes (78,7% cu ambele doze în rândul celor cu vârsta de peste 12 ani), prin urmare, restricțiile sanitare nu mai sunt necesare.

Dar această „libertate” are un preț: miercuri, au fost înregistrate 42.776 de noi contaminări în 24 de ore, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Și, în ultimele șapte zile, media zilnică a contaminărilor a fost de aproape 32.000. În ceea ce privește decesele, acestea încă oscilează între 100 și 150 pe zi (136 miercuri), niveluri din păcate ridicate chiar dacă nu au nimic de-a face cu cele din timpul primului val (primăvara 2020) și al celui de-al doilea (iarna 2020).

Potrivit Le Monde, în prezent, 7.000 de pacienți cu Covid-19 sunt spitalizați în Marea Britanie, iar numărul internărilor este de aproximativ 700 pe zi. Spitalele sunt departe de a fi saturate ca la începutul anului 2021, dar medicii se plâng de presiunea suplimentară, deoarece sistemul spitalicesc național (NHS) are o listă imensă, de peste 5 milioane de pacienți, care așteaptă diverse tipuri de tratament sau operații care fuseseră amânate din cauza pandemiei.

În Anglia, sunt puțin cei care poartă masca în transportul public, în magazine. Cu toate acestea, este masca încă este obligatorie în Scoția. Nu a fost impus niciun sistem de certificat de sănătate, în ciuda încercărilor (timide) ale guvernului Johnson, de la începutul lunii septembrie. Cazurile de contact nu mai trebuie să se autoizoleze dacă sunt dublu vaccinate. Nimeni nu a purtat mască la conferința anuală a Partidului Conservator, de la Manchester, la începutul lunii octombrie, în ciuda spațiului închis și a miilor de participanți, mai arată cotidianul francez.

Acum două săptămâni, într-o intervenția în fața parlamentarilor britanici un expert îi avertiza pe politicieni că Marea Britanie își permite o „marjă” mică de creștere a cazurilor de coronavirus înainte ca NHS să devină „puternic stresat”, potrivit unei relatări Sky News.

Profesorul Neil Ferguson – membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) – le-a spus parlamentarilor că nivelurile de transmitere, în Marea Britanie, sunt în prezent mult mai mari decât în alte țări.

În prezent, aproximativ 600 de persoane sunt internate în spital cu COVID-19 în fiecare zi. El crede că NHS ar putea ajunge să se zbată să facă față dacă pragul se dublează la 1.200, în lunile de iarnă.

Sky News remarca la acea vreme că, anterior, Guvernul transmise că obligativitatea purtării măști ar putea reveni, că ar putea fi introduse pașapoarte COVID, iar oamenilor li s-ar putea cere să lucreze din nou de acasă  toate acestea în caz că presiunea asupra NHS va trebui atenuată.

„Dacă comparăm, de exemplu, incidența cazurilor de COVID pe zi în Franța, Germania, Spania, Italia și Portugalia, există un nivel mult mai scăzut decât la noi, astfel încât aceste țări își pot permite o creștere a transmiterii pe care să și-o permită fără a stresa în mod nejustificat sistemul de sănătate”, afirma expertul.

Membrul SAGE a continuat să avertizeze, „suntem mult mai aproape de limita a ceea ce NHS poate face față”.

Modelarea prof. Ferguson a fost esențială atunci când Marea Britanie a intrat pentru prima dată în lockdown, în martie 2020, dar a spus că există un nivel ridicat de imprevizibilitate atunci când vine vorba de ceea ce se va întâmpla în această iarnă.

El a adăugat: „Am putea vedea o incidență continuă, chiar și o scădere lentă, dacă vom obține rapeluri repede.

Deci, nu este garantat că vom vedea o creștere mare de iarnă prin orice mijloace, dar nu ne putem permite, în prezent, să avem prea mult de o creștere de iarnă înainte ca NHS să fie foarte puternic stresat.

Profesorul a spus că, având în vedere că s-a luat o decizie politică de „a trăi cu COVID”, va fi crucial să păstrăm o privire atentă asupra datelor.

„Lecția pe care am învățat-o este că, dacă începi să vezi o tendință ascendentă și care este susținută pentru o perioadă de timp, atunci trebuie să i-o iei înainte”, a adăugat el, citat de Sky News.

Primul mare șoc energetic din epoca verde. Problemele grave ale tranziției

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here