VIDEO | Hamas, defilare cu lansatoare de rachete, mii de combatanți și o dronă

Sursa: captură video Twitter

Mii de combatanţi cu faţă a acoperite de cagule, din cadrul aripii militare a mişcării palestiniene Hamas, au defilat în Fâşia Gaza cu lansatoare de rachete, rachete şi o dronă, la o săptămână după intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Israelul, relatează AFP, preluată de News.ro.

În vehicule sau pe jos, majoritatea cu arma în mână, membri ai Brigăzilor Ezzedine al-Qassam au defilat vineri în oraşul Rafah, în sudul enclavei palestiniene, în care Hamas se află la putere şi care este supusă unei blocade israeliene de aproape 15 ani.

O mulţime de palestinieni a asistat la defilare, inclusiv copii, fete şi băieţi, unii purtând pe frunte bandane verzi ale Brigăzilor al-Qassam, a constatat un jurmalist AFP.

Mişcarea islamistă Hamas, care se află la puetere din 2007, este inamicul jurat al Israelului, care o consideră drept o organizţaie ”teroristă”.

Conflictul dintre cei doi inamici, al patrulea din 2008, a izbucnit la 10 mai, în urma unor tiruri de salve de proiectle Hamas către Israel, în semn de solidaritate, potrivit mişcării, cu sute de palestinieni răniţi în mai multe zie de confruntări cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Ierusalimului, ocupat de israel din 1967.

De la 10 la 21 mai, când a intrat în vigoare armistiţiul, 254 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza, inclusiv 66 e copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor plaestiniene.

În Israel, tiruri de proiectile din Fâşia Gaza au ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă şi un militar, potrivit poliţieiisraeliene.

Cei doi beligeranţi au revendicat fiecare victoria, după armistiţiu.

Mii de combatanţi din cadrul Brigăzilor al-Qassam au defilat, de mai multe zile, în oraşe din enclavă, cu arsenal militar.

PALESTINIAN UCIS ÎN CISIORDANIA DE CĂTRE MILITARI ISRAELIENI

Un palestinian a fost ucis vineri în tiruri ale unor militari israelieni, în confruntări, în Cisiordania ocupată, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Zakariya Hmayel, în vârstă de 28 de ani, a fost ucis prin împuşcare în piept, în satul Beita, la sud de Nabluz, la o manifestaţie împotriva extinderii coloniilor israeliene şi instalării unor avanposturi ale unor colonişti palestinieni, a precizat într-un comunicat ministerul.

Contactată de AFP cu privire la acest omor, armata israeliană a anunţat că ”examinează incidentul”.

”Cauza rănii este încă necunoscută”, a anunţat Tsahalul, adăugând că o ”revltă violentă a fost declanşată lână avanpostul Givat Eviatar, la sud de nabluz”.

Potrivit armatei israeliene, palestinieni au ars pneuri şi au aruncat cu pietre către militari israelieni, care au răspuns cu ”mijloace de dispersare antirevoltă”.

Un palestinian a fost ucis marţi în tabăra de refugiaţi Al-Amari, în apropiere de Ramallah, în Cisirdania ocupată, de către forţe israeliene care căutau un suspect.

Peste 25 de palestinieni au fost ucişi în confrunătri cu armata israeliană în Cisiordania de la 10 mai, când au izbucnit ostilităţi între armata israeliană şi Hamas în Fâşia Gaza.

Aproximativ 475.000 de persoane locuiesc în prezent în colonii israeliene în Cisiordania, un teritoriu ocupat de către armata israeliană în 1967, în care trăiesc peste 2,8 milioane de palestinieni.

Coloniile israeliene sunt considerate ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional.

Plan UE de 3 miliarde de euro, pentru un Belarus fără Lukașenko

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here