Xi Jinping reacționează pentru prima oară la acuzațiile dure aduse Chinei în criza Covid-19. Acesta îl apără pe șeful OMS

Președintele chinez Xi Jinping a ieșit pentru prima oară, de la izbucnirea scandalului internațional, cu declarații pe seama acuzațiilor aduse Chinei pentru responsabilitatea morală asupra pandemiei globale de coronavirus.

China a făcut „tot ce i-a stat în putere” pentru a ajuta alte țări în lupta cu pandemia Covid-19 și a acționat în spiritul transparenței, a declarat Xi Jinping, luni, în discursul său de la tribuna Adunării Organizației Mondiale a Sănătății, transmite South China Morning Post.

Liderul de la Beijing a adăugat că țara sa va sprijini o „revizuire cuprinzătoare” a răspunsului global în fața Covid-19 după ce pandemia se va sfârși. Asta în timp ce China a refuzat să sprijine un demers de rezoluție al UE privind declanșarea unei investigații independente în legătură cu modul în care OMS a gestionat criza sanitară.

„Trebuie să întărim guvernanța globală în domeniul sănătății publice. Având în vedere punctele slabe și deficiențele scoase la lumină de Covid-19, trebuie să îmbunătățim sistemul de guvernare pentru siguranța sănătății publice. Trebuie să răspundem mai rapid la urgențele de sănătate publică”, a subliniat președintele chinez.

Alte declarații ale lui Xi Jinping:

  • „Am acționat tot timpul cu deschidere, transparență și responsabilitate. Am furnizat informații către OMS și țările relevante în cel mai scurt timp. Am lansat secvența genomului cât mai curând posibil. Am împărtășit lumii, fără rezerve, experiența de control și tratament.”
  • Despre șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Sub conducerea dr. Tedros, OMS a contribuit major la un răspuns global față de Covid-19. Munca lui de calitate este aplaudată de comunitatea internațională.”
  • „În acest context critic, a sprijini OMS înseamnă a sprijini cooperarea internațională și lupta pentru salvarea de vieți. China solicită comunității internaționale să sporească sprijinul politic și financiar pentru OMS, astfel încât să mobilizeze resurse la nivel mondial pentru a învinge virusul.”
  • Despre vaccin: „Când va fi disponibil, vaccinul Covid-19 dezvoltat de China va deveni un bun public global.”

De asemenea, Xi Jinping a anunțat că țara sa va aloca 2 miliarde de dolari pe parcursul a doi ani pentru a veni în sprijinul țările afectate de Covid-19, în special cele în curs de dezvoltare.

1 COMENTARIU

  1. Adica a cumparat votul tarilor prapadite si nevoiase de prin Africa si de prin alte parti, ca sa fie contra sau sa se abtina la decizia de a trimite o echipa internationala pentru elucidarea aparitiei virusului chinezesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here