Anatomia dezastrului lăsat de PSD: Gaură de 11 miliarde lei, bugetul Sănătății pe butuci, date umflate, contracte și angajări pe pile

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Instalarea noii echipe guvernamentale la Palatul Victoria scoate la lumină situația dezastruoasă pe care guvernarea PSD-ALDE o lasă în urmă.

Plaja e largă: de la cifre periculoase pentru stabilitatea macroeconomică, inclusiv indicatori care pun la îndoială încadrarea în ținta de deficit bugetar de 3%, și până la nepotismul adus la cote fără precedent din instituțiile aparatului central.

Mai jos, un inventar al surprizelor găsite de liberali în primele zile de guvernare

LENEA

 • ”Aseară m-am întors la 9.30 în Guvern și nu am găsit pe nimeni. Trebuie să înțeleagă lumea că trebuie schimbat modul de lucru și că, atât timp cât ministrul sau premierul muncește, orice om care este chemat să-și achite și să atingă obiectivele stabilite trebuie să fie la muncă. Trebuie schimbat ritmul de lucru și oamenii să înțeleagă că suntem în serviciul cetățeanului și că fiecare angajat al instituțiilor publice are această obligație de a își rezolva toate problemele pe care le are de rezolvat. Cine e leneş sau s-a obişnuit să ia leafa fără să facă nimic să plece!”, Ludovic Orban, premier.

„PILĂRAIA”

 • Concursuri-simulacru pentru angajări în instituții ale aparatului central.
 • Promovări pe pile în diplomație. Premierul Orban, în prima ședință de guvern i-a și cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu să recheme în țară toți oficialii care se încadrează în această categorie.
 • Copii de politicieni PSD instalați în poziții de nivel înalt. Este cazul lui Mihnea Năstase, încadrat consilier onorific al vicepremierului Mihai Fifor, este și cazul lui Tudor Buzatu, fost secretar de stat, fiul liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
 • Adriana Cotel, protejata lui Darius Vâlcov, a fost numită în fruntea Institutului Clinic Fundeni în ultimele ore ale guvernului Dăncilă. Ea a fost dată afară de Cabinetul Orban.

SĂNĂTATE

 • „Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei”, a afirmat Ludovic Orban joi dimineaţă, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache.
 • Deficitul în acest domeniu este de 3 miliarde de lei.

FINANȚE

 • Deficit de 2,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, care a fost de 1,6%.
 • Neîndeplinirea planului la încasări în materie de colectare: minus de 11 miliarde de lei.
 • Colectarea contribuţiilor înregistrează un deficit de peste un miliard de lei.
 • Restanțe de 5 miliarde de lei la plățile către primari pentru proiectele finanțate de guvern prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
 • Rambursările de TVA – firmele private sunt puse în dificultate prin nerambursare.
 • Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat amânarea concursului pentru ANAF până în martie 2020.

ALEGERI PREZIDENȚIALE

MUNCĂ

 • Sediul Ministerului Muncii trebuie evacuat în 60 de zile.
 • Softurile Ministerului, care gestionează sistemele de calcul pentru pensii, pentru salarii, tot ce înseamnă infrastructura pe baza căreia se iau decizii cu privire la politicile salariale şi de pensii, are nenumărate probleme.
 • La ANOFM, există două aplicaţii pentru care s-au plătit milioane de euro în ultimii ani, prima soluţie este în cercetare la organele de specialitate ale statului român cu serioase suspiciuni, a doua aplicaţie este cu mult mai slabă decât prima şi nu oferă toate facilităţile pentru a avea o privire corectă asupra sistemului de cursuri şi pregătire profesională.
 • La Casa de Pensii informaţiile sunt şi ele precare.
 • Calculul şi modul de lucru s-a oprit undeva la anii 1960. Sunt într-un mod de lucru profund incompatibil cu vremurile moderne”, a afirmat, joi, noul ministru al Muncii, la preluarea oficială a mandatului.
 • Detalii – AICI

TAROM

 • Compania TAROM a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea a nouă aeronave ATR-uri fără contract, pe baza unui memorandum semnat de fostul director general interimar Mădălina Mezei.
 • La Serviciul Comercial sunt peste 200 de angajaţi care „nu fac nimic ca zborul să devină profitabil”, iar la Serviciul Tehnic peste 400.
 • În 2017 s-a demarat o procedură de restructurare. Erau 1.874 de angajaţi, iar la finalul procedurii de restructurare TAROM avea 1.900 de angajaţi. Detalii – AICI

AGRICULTURĂ

 • Noul ministru al Agriculturii a dispus corpului de control efectuarea unei verificări la Casa de Comerţ Unirea.
 • Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu, Mircea Coşea au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare Unirea.
 • Guvernul Dăncuilă a aprobat, în noiembrie 2018, înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, care să proceseze şi să furnizeze produse agricole pe plan local şi la export.

CULTURĂ

 • Numărul angajaţilor din Ministerul Culturii, cu 25% mai mic faţă de posturile aprobate.
 • „Specialiştii au fost înlocuiţi de pile, pentru a se întări aparatul partidului în Stat. Noi încercăm să reparăm aceste lucruri”, potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.
 • „Oameni cu spirit creator au fost sufocaţi în birocraţie până acum”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Context

Cu doar câteva zile înainte de votarea Guvernului Orban în Parlament, Cabinetul Dăncilă recunoștea, într-un document oficial al Ministerului de Finanțe, că Educația a primit în 2019 mai puțini bani pentru a nu fi afectat deficitul bugetar.

Alte „mici secrete” ale Vioricăi Dăncilă au fost expuse de principalul ei contracandidat la prezidențiale, imediat după instalarea noului Cabinet: „Deja am aflat de la unii dintre miniștri că situația pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetățenit noțiunea de moștenire dezastruoasă pe care au găsit-o miniștrii când au preluat situațiile din ministerele lor. Deja știm că pesediștii, înainte de plecare, au golit finanțele publice și practic acum suntem în situația să vedem cum putem să acoperim plățile care sunt scadente. Va fi foarte complicat, înțeleg de la noul ministru al finanțelor, să se închidă bugetul pe anul în curs. De asemenea, va fi foarte complicat de construit bugetul pentru anul viitor. Eu am avertizat de mai multă vreme că pesediștii cheltuie banii românilor și nu rămâne nimic în urmă”, a explicat, zilele trecute, președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Fiscal atrăgea recent atenția că politicile dus eîn ultimii trei ani și jumătate reprezintă un real pericol pentru economie, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung.

Președintele instituției, Daniel Dăianu, arăta că bugetul, așa cum a fost lăsat de PSD, are în structura sa presiuni foarte mari și că are sentimentul că nu există un simț al proporției la nivelul decidenților politici, în condițiile în care partidele care vor să fie la guvernare vorbesc despre menținerea calendarului de majorări pentru 2020, în care este inclusă și măsura de creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Foto: INQUAM/Cornel Putan

3 COMENTARII

 1. Voi sigur sunteti o platforma de stiti impartiala. V-ati nascut nu demult si luati pulsul politicii actuale. Unde erati in 2009, in 2014, in 2016? Aveti impresia ca ati descoperit ceva nou in politica romaneasca? Nici macar nu aveti curiozitatea sa comparati situatiile din anii de mai sus comparativ cu „Greaua mostenire” de acuma. Orban sigur va fi cinstit si posturile demise le umple cu profesionisti, tehnocrati.. chestii grele. Sunteti naivi rau de tot. Ramaneti atunci loiali crezului vostru frustrat si continuati sa aruncati in pietre numai dintr-o directie. O sa aveti un viitor de succes in cazul acesta, pana la un moment dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here