Anchetă de amploare în R. Moldova: „Curierii” lui Ilan Şor au adus de la Moscova peste un milion de euro într-o singură zi

Oamenii legii din Republica Moldova au făcut peste 150 de percheziţii în noaptea de luni spre marţi, cea mai mare parte având loc la aeroportul din Chişinău, după ce au fost informaţi că mai multe persoane care au participat la Moscova la crearea blocului „Victoria”, susţinut de oligarhul fugar Ilan Şor, urmau să aducă în ţară ilegal sume ce depăşeau cu mult limita legală, au anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei şi procurorul-şef de la Crimă Organizată, transmite News.ro.

Liderii noului bloc electoral prorus „Victorie”, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat marţi că în mod deliberat li s-a întârziat întoarcerea acasă de la Moscova şi că au fost hărţuiţi la aeroport, dar nu au dat detalii despre ce s-a întâmplat.

Autorităţile moldovene au avut informaţii că oamenii lui Şor urmau să aducă mijloace băneşti ce depăşeau limita legală de 16 mii unităţi convenţionale, echivalentul a 800.000 de lei moldoveneşti (42.000 de euro) . Banii erau destinaţi finanţării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat marţi şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu. După efectuarea percheziţiilor, suma totală găsită depăşeşte 20 de milioane de lei moloveneşti (1 miliion de euro), a declarat oficialul, citat de NewsMaker.

Pentru „serviciile” lor, „curierii” oligarhului fugar Ilan Şor au fost remuneraţi cu bani. Sumele oscilează între 300 şi 500 de euro.

DESCINDERI LA AEROPORT

Marea majoritate a percheziţiilor, 135, au avut lor la Aeroportul din Chişinău. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate sume impresionante de bani, în valută. Este vorba de: 62 de mii de ruble ruseşti, peste 3.000 de euro şi peste 1,11 milioane dolari. Totodată, au fost ridicate 128 de telefoane mobile, a detaliat procurorul-şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună.

„Sunt sume considerabile. În total, se depăşeşte 20,40 milioane lei (peste un milion de euro)”, a precizat şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu. Acesta a explicat că banii erau transmişi prin diferite mijloace, inclusiv în încăperi din incinta Aeroportului Chişinău sau în mijloacele de transport, în drum spre casă.

„Banii au fost aduşi cash, prin curieri, persoane care în viziunea lor, dacă vin singure nu au asupra lor suma 10 mii de dolari, pe care trebuie să îi declare, conform legii. Aceşti oameni erau doar pe rolul de cărăuş. Aveau bani cash în dolari, euro în portofel, dar nu depăşeau suma de 9 mii euro. (…) O parte din persoanele vizate care au avut rolul de cărăuş au comunicat şi conlucrat cu organele de drept”, a precizat Cernăuţeanu.

La rândul său, procurorul Victor Furtună a precizat că urmărirea penală este în curs de desfăşurare. Potrivit lui, în urma percheziţiilor, nicio persoană nu a fost reţinută.

Oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia şi Israel, a anunţat la 21 aprilie, la Moscova, crearea blocului politic „Victoria”. Şor a anunţat că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezenţa mai multor apropiaţi de-ai săi, precum deputata Marina Tauber şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul.

La întoarcerea în ţară, în seara zilei de 22 aprilie, mai mulţi participanţi la eveniment şi oameni care s-au întors din Moscova s-au plâns că le-au fost luate paşapoartele. Acţiunea a fost denunţată de Şor şi de liderii partidelor afiliate acestuia, cu care a creat blocul „Victoria”.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat pentru NewsMaker că pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor „moment în care aceştia au manifestat opoziţie şi au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare”. Prin urmare, potrivit instituţiei, s-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

PROCURATURA GENERALĂ INVESTIGHEAZĂ BLOCUL POLITIC „VICTORIA”

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat, pe de altă parte, că investighează blocul politic „Victoria”, inclusiv sub aspectul trădării de patrie. Blocul electoral a fost format în weekend la Moscova din mai multe formaţiuni politice devenite active sau lansate în Republica Moldova după scoaterea în afara legii a fostului partid ŞOR al oligarhului fugar Ilan Şor.

„Din punctul nostru de vedere, această acţiune cu siguranţă are tendinţe de atentare la siguranţa statului şi este o altă manifestare a grupului criminal Şor. Vreau să vă asigur că atât Procuratura, cât şi organul de urmărire penală şi organele de securitate ale statului au în vizor toate acţiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noştri la Moscova şi la timpul potrivit fiecare acţiune va fi calificată”, a declarat procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, în emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chişinău.

La rândul său, şeful IGP Viorel Cernăuţeanu a declarat la Radio Moldova că, prin crearea acestui bloc, Moscova ar urmări, în continuare, destabilizarea situaţiei în Moldova.„Cu siguranţă, scopurile nu sunt cele nobile în raport cu Republica Moldova din partea grupării criminale”, a spis Cernăuţeanu. El susţine că pericolele de destabilizare a ţării din partea „grupării criminale Şor” vin dinspre mai multe regiuni ale ţării, între acestea – UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, nordul, dar şi centrul ţării.

Întrebat dacă este adevărat că Şor ar pregăti o lovitură de stat în Moldova, Viorel Cernăuţeanu a declarat: „Această intenţie nu este nouă şi nu este în prima fază acum. Am mai avut-o şi anterior. Bineînţeles, nu s-a exclus din lista scopurilor urmărite de Moscova sau unii criminali dirijaţi de la Moscova, dar cu siguranţă nu vom admite să se întâmple”.

Teribil, pentru Putin, dar adevărat. Miezul înfrângerii Rusiei, după votul din Congres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here