Ministrul Educației, scrisoare deschisă către cadrele didactice

Foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a transmis luni cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar o scrisoare deschisă în care îşi arată încrederea în capacitatea acestora de a crea contexte educaţionale prin orice mijloace de comunicare şi de a-i motiva pe elevi să rămână conectaţi la educaţie, potrivit Agerpres.

„Am încredere, dragi colegi, în măiestria dumneavoastră de a crea contexte educaţionale prin orice mijloace de comunicare şi de a-i motiva pe elevi să rămână conectaţi la educaţie. Aceasta presupune păstrarea unui echilibru în tot ceea ce înseamnă acest proces: adaptarea volumului de resurse pe care îl transmitem elevilor, a activităţilor individuale pe care le solicităm acestora, iar participarea la cursurile online trebuie să fie un moment aşteptat de elevi, nu o presiune în plus. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a identificat instrumente şi resurse digitale, care pot fi utilizate la învăţarea de acasă, cea asistată de tehnologie, şi le-a centralizat în platforma DIGITAL pe educred.ro, ce poate fi accesată la adresa. Recomand fiecărui cadru didactic să selecteze instrumentele şi resursele cele mai adecvate sau să-şi creeze propriile resurse. Suntem conştienţi de faptul că sunt elevi şi cadre didactice care nu dispun de tehnologie pentru continuarea învăţării. Vă încurajez, stimaţi colegi, să continuăm şi în situaţiile acestea învăţarea, utilizând manualele din biblioteca şcolii, diverse materiale auxiliare de care dispuneţi, toate acestea raportate la particularităţile de vârstă ale elevilor”, arată ministrul în scrisoare transmisă profesorilor.

Monica Anisie a evidenţiat importanţa contribuţiei cadrelor didactice la menţinerea echilibrului emoţional al elevilor, al părinţilor şi, nu în ultimul rând, al întregii societăţi.

„Cu toţii vrem, în acest moment, să ştim cu certitudine când vom reveni în sala de clasă, însă această certitudine trebuie privită în strânsă legătură cu situaţia evoluţiei epidemiei provocate de coronavirus în România, iar decizia pe care Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă o va lua va viza siguranţa că niciun elev sau cadru didactic nu va fi infectat în momentul revenirii la cursuri. (…) Mai mult decât oricând, noi, cadrele didactice, trebuie să contribuim la menţinerea echilibrului emoţional al elevilor noştri, al părinţilor şi, nu în ultimul rând, al întregii societăţi. Continuarea învăţării de acasă reprezintă modalitatea prin care putem să fim alături de copiii noştri. Suspendarea cursurilor reprezintă o perioadă în care vom valorifica activitatea pe care am desfăşurat-o în sala de clasă, prin modalităţi de fixare a cunoştinţelor şi de recapitulare a temelor predate, fără a preda noi cunoştinţe şi fără a evalua elevii”, spune Monica Anisie.

În final, aceasta a asigurat cadrele didactice că la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se lucrează la scenarii care să compenseze efectele acestei crize.

„Vă asigur că la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se lucrează la scenarii care să compenseze efectele acestei crize, efecte care îi vizează atât pe elevii noştri, cât şi pe dumneavoastră, cadrele didactice. Măsurile care vor fi luate vor fi comunicate oficial şi vor avea în vedere ca elevii noştri să nu sufere şi să nu piardă de pe urma acestei suspendări a cursurilor. În ceea ce priveşte susţinerea examenelor naţionale pentru elevi, dar şi examenele pe care unele cadre didactice le au de susţinut, vă asigur că vom prezenta public variantele la care specialiştii din cadrul ministerului lucrează. Acestea vor fi unele oneste, realiste şi transparente, adaptate contextului în care ne aflăm”, dă asigurări ministrul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here