Ați uitat de Siria? La un pas de o nouă criză internațională: 700.000 de oameni au fugit spre Turcia

Foto: Aladdin Hammami/ Unsplash

Ofensiva forţelor guvernamentale din Siria împotriva rebelilor din nord-estul ţării a determinat 700.000 de oameni să fugă spre graniţa cu Turcia şi măreşte probabilitatea declanşării unei crize internaţionale, a afirmat joi trimisul special al Statelor Unite pentru Siria, James Jeffrey, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Susţinute de aviaţia rusă, forţele guvernamentale au avansat în Idlib în ritm rapid, săptămâna trecută, cucerind zeci de oraşe şi tulburând o regiune unde milioane de oameni s-au refugiat de la izbucnirea războiului civil care durează de nouă ani.

Campania a amplificat tensiunile dintre Moscova şi Ankara. Turcia se teme de un nou val de migranţi care se adună la graniţa sa şi are o duzină de posturi de observaţie în Idlib, în cadrul unui acord de reducere a tensiunilor, despre care afirmă că este încălcat acum de Rusia.

Vorbind la un briefing de presă online, Jeffrey a spus că în ultimele trei zile guvernul sirian şi avioanele ruseşti au efectuat 200 de atacuri aeriene, ”majoritatea împotriva civililor”, şi că mai multe posturi de observaţie turceşti au fost ”închise de avansul trupelor guvernamentale.

”Au loc mişcări masive de trupe care împing 700.000 de pameni pe o distanţă de sute de kilometri pătraţi, oamenii sunt deja dizlocaţi şi din nou în mişcare către graniţa turcă, ceea ce va crea o criză internaţională”, a afirmat Jeffrey.

3,5 milioane de refugiați

Turcia găzduieşte deja peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni.

Moscova şi Damascul afirmă că luptă cu militanţii jihadişti care şi-au intensificat atacurile împotriva civililor din Alepp, în nordul Siriei, dar grupurile pentru drepturile omului şi lucrătorii umanitari spun că atacurile aeriene au demolat spitale, şcoli şi au lovit zone civile.

Într-un eveniment de referinţă pentru campania preşedintelui Bashar al-Assad de a redobândi controlul asupra întregului teritoriu al Siriei, forţele guvernamentale au cucerit marţi al doilea mare oraş din regiunea Idlib, Maarat al-Numan, centru urban aflat în apropierea autostrăzii Idlib, care leagă Damascul de Alepp şi este considerată esenţială pentru comerţ.

Un general de armată sirian a declarat joi presei, în Maarat al-Numan, că recenta campanie s-a concentrat pe preluarea controlului asupra întregii autostrăzi M5.

”Cu voia lui Dumnezeu, în patru-cinci zile vom face acest lucru”, a spus generalul.

Raport ONU

Un raport al ONU publicat joi descrie condiţiile tot mai grele pentru sirienii care au nevoie urgentă de adăpost şi de alimente, în timp ce fug de bombardamente.

”Oraşe întregi au fost golite, un număr tot mai mare de civili fugind către nord în zone considerate mai sigure, dar care în acelaşi timp se reduc, pe măsură ce ofensiva teritorială împotriva forţelor de opoziţie continuă. Această ultimă dizlocare scoate în evidenţă că acest război, care durează de aproape nouă ani, este departe de a se termina”, a declarat David Swanson, purtătorul de cuvânt regional al ONU pentru criza din Siria din Amman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here