Borrell: Lumea s-a schimbat în rău. UE trebuie să învețe limbajul puterii

  Josep Borell, fostul ministru de Externe a Spaniei și desemnat că preia șefia diplomației europene (Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate) și postul de vicepreședinte al CE pentru O Europă Mai Puternică în lume, a fost audiat ieri în comisia de specialitate a PE.

  În discursul său de început, Josep Borell a pus accent pe intențiile sa de:

  • a se implica în reformele din Balcanii de Vest
  • de a susține democrația și integritatea Ucrainei
  • a se ocupa de amenințările venite din vecinătatea sudică,
  • a creea o nouă strategie pentru Africa
  • a crește cooperarea cu America Latină
  • a da un nou impuls relațiilor transatlantice

  „Lumea s-a schimbat în mai rău. Sunt mai puține înțelegeri, mai multe veto-uri” a spus diplomatul spaniol în timpul audierilor.

  Întrebat cum intenționează să ajungă la consens între statele membre pe teme delicate precum Rusia sau apărarea, Josep Borell a spus că nevoie de o cultură strategică comună și de empatie pentru a înțelege diferitele puncte de vedere. În același timp, a spus că politica externă trebuie făcută în capitale, nu la Bruxelles.

  În ceea ce privește relația dintre Serbia și Kosovo, spaniolul a spus că negocierile durează de prea mult timp și că UE trebuie să se implice ca să scoată părțile din impas. În acest sens, el a anunțat că prima vizită în calitate de Înalt Reprezentant o va face la Priștina, a transmis Parlamentul European.

  Josep Borell vrea ca Uniunea Europeană să fie mai activă pe arena internațională și să-și folosească mai mult uneltele de politică externă pe care le are la dispoziție, precum politica comercială comună și puterea diplomatică. Totodată

  „UE trebuie să învețele să folosească limbajul puternii” a accentul candidatul pentru șefia diplomației Uniunii Europene.

  Josep Borell este printre candidații care nu are emoție față de numirea lui – audierea s-a încheiat cu un ropot de aplauze.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here