Cum va arăta Bucureștiul după încă patru ani sub Firea? Bilanțul necenzurat al primului mandat

Foto: INQUAM/Bogdan Dănescu

„Voi candida la Primăria Generală a Capitalei din partea PSD. (…) Nu văd de ce nu aş candida pentru că trei ani de zile am muncit de dimineaţa până noaptea, familia nu m-a mai văzut, decât copiii în somn şi nici măcar în weekend aşa cum trebuie”, a anunțat, duminică, primarul general Gabriela Firea.

Conștientă de noua rundă de jertfe care o așteaptă, Firea și-a expus motivațiile solide care o fac să meargă înainte: „În mod evident, au fost şi sacrificii personale, dar cel mai important este că am început, cu motoarele turate la maximum, modernizarea Bucureştiului”.

Iată un subiect delicat, dacă ne raportăm la bilanțul necosmetizat al primilor trei ani și jumătate, pe care Gabriel Firea îl atacă însă frontal întrucât are certitudini: modernizarea Capitalei „se vede şi se simte”, iar „acest lucru îi deranjează pe penelişti”.

Ce „se vede” și ce „se simte”, așadar, în ziua în care Gabriela Firea și-a anunțat intenția de a candida la un nou mandat de primar al Bucureștiului?

Groapa RADET care înghite cel mai mare oraș al României

De departe, problema cea mai „fierbinte” a momentului o reprezintă criza apei calde și căldurii, în plină manifestare la nivelul Capitalei.

Deși condițiile meteo din acest debut de iarnă nu s-au apropiat nici pe departe de vârful temperaturilor negative, specifice sezonului, sute de mii de bucureșteni resimt din plin efectele dezastrului care domnește în subterane.

Rețeaua de termoficare gestionată de RADET a atins culmile uzurii morale și fizice, însă în ultimii ani subiectul nu s-a numărat printre prioritățile administrației locale. Dovadă: niciun proiect major de reabilitare a rețelei de termoficare, gândit pe termen lung, nu a debutat încă. Starea de fapt este cu atât mai surprinzătoare cu cât avertismentele specialiștilor cu privire la posibilitatea ca Bucureștiul să se confrunte cu un colaps nu au încetat să curgă.

De altfel, simptomele care se manifestă în subteran sunt ilustrată elocvent de ceea ce se petrece la suprafață.

Să luăm de pildă situația companiei: RADET este în faliment, iar nivelurile atinse de subvenționarea agentului termic în București ne familiarizează cu modelele economice ale României anilor ’80-’90.

Prețul real de producere a apei calde și ccăldurii în Capitală este în jurul a 400 de lei gigacaloria. De plătit, bucureștenii branșați la rețeaua centrală plătesc puțin peste 160 de lei. Restul e suportat din bani publici, Primăria Capitalei recurgând inclusiv la împrumuturi masive doar pentru a acoperi restanțele la subvenție.

Un „banal” exemplu: la jumătatea lui 2019, Primăria a anunțat că va contracta un împrumut guvernamental, pe 20 de ani, în valoare de 100 de milioane de euro pentru a achita restanțele la subvenții.

O subvenție care cârpește nu doar parte din costurile propriu-zise cu producerea de agent termic, dar mai ales pierderile masive din sistem.

De altfel, la acest capitol, ritmul în care se golesc țevile pe traseu este uluitor. Într-o capitală europeană, o astfel de situație ar declanșa inclusiv alerta de dezastru ecologic: Dispar în pământ în jur de 2000 de tone de apă caldă pe oră. Dar o radiografie relevantă a puteți găsi AICI.

Cum a tratat Gabriela Firea, din poziția de primar general al Capitalei, acest subiect greu de digerat pentru bucureșteni? „Actualii candidați ai PNL pentru Primăria Generală și primăriile de sectoare sunt, de fapt, groparii RADET”, se arăta într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei, din ianuarie 2019.

Între timp, problema s-a agravat, iar acest tip de abordare a căpătat și mai multă greutate în strategia de comunicare a Gabrielei Firea.

Situația este atât de gravă și s-a ajuns atât de departe cu cosmetizarea ei, încât avarii la magistrale au fost mascate în ultima vreme drept lucrări de modernizare, după cum a dezvăluit, recent, Universul.net.

Minunata lume nouă a Gabrielei Firea: Companiile municipale

RADET nu este însă singurul capitol care scoate la suprafață probleme grave de management la nivelul Capitalei.

Înființarea companiilor municipale, un deziderat pentru a cărui transpunere în practică edilul Gabriela Firea s-a luptat din răsputeri, a generat una dintre cele mai mari controverse din primii trei ani de mandat.

Înființate pe repede-înainte, cele 22 de companii au devenit rapid uzine de risipire a banului public.

Din acest punct de vedere, controversele s-au iscat cel mai adesea în zona cheltuielilor cu resursa umană.

Presa a adus în atenția opiniei publice situații în care angajările s-au făcut după criterii politice sau au corespuns unor interese personale. La lumină au fost, totodată, scoase și achizițiile publice făcute de aceste companii. Parcurile auto au fost primele care au proliferat în aceste companii.

Mai mult, instanța a decis la un moment dat dizolvarea acestor companii, dar Primăria Capitalei a căutat soluții de reinventare a lor.

Este elocvent exemplul unei asemenea companii, chiar cea de Termorifcare, care a achiziționat câteva SUV-uri cu dotări premium, într-un an în care sistemul de termoficare se apropie cu pași repezi de colaps.

„SUV-urile au fost achiziționate de CM Energetica și vor fi, probabil, transferate noii companii Termoenergetica. Investiții serioase în rețea nu s-au făcut deși prima companie, Energetica (înființată ilegal), transformată apoi în Termoenergetica, a primit un capital de 300 milioane de lei (!) iar actuală Termoenergetica are pe mâna 642 milioane de lei! CET Grivița și CET Casa Presei Libere tot nu sunt eficientizate / modernizate iar cele două centrale promise în Aviației și Colentina, doar pe hârtie”, dezvăluia, recent, liberalul Ciprian Ciucu. Un critic constant al Gabrielei Firea, acesta și-a anunțat intenția de a candida la localele din 2020.

Sursa: Facebook

STB a gajat tot ce putea

Societatea de transport public București (STB) este și ea într-o situație dezastruoasă.

Pe străzile Capitalei nu circulă autobuze electrice, nici mai multe troleibuze noi față de momentul în care Gabriela Firea a preluat frâiele Primăriei.

Circulă, e drept, mai multe autobuze noi, intrate în exploatare în 2018, dar achiziția a fost marcată de acuzații de lipsă de transparență și privilegierea ofertei turcești. De altfel, noile autobuze marca Otokar au devenit, imediat după intrarea pe traseu, protagonistele unor situații la limita comicului.

Imagini cu defecțiuni mai mari sau mai mici au inundat rețelele de socializare la vremea respectivă, iar șoferii care au avut opinii critice față de acea achiziție au preferat să-și expună punctele de vedere la adăpostul anonimatului.

Nu în ultimul rând, nici numărul tramvaielor noi nu este diferit față de momeentul 2016, când Gabriela Firea a devenit primar.

Este în derulare un proiect de achiziție, dar, din nou, scandalul bate la ușă. Primăria Capitalei este acuzată că a ignorat mai multe nereguli ca să dea contractul de tramvaie turcilor. E vorba de 100 de bucăți, iar în centrul disputei se află un producător român, Astra Vagoane, de la Arad, care s esimte nedreptățit.

Chiar și așa, fără autobuze elctrice noi, fără tramvaie noi pe traseu și fără troleibuze care să reîmprospăteze parcul STB, această companie a acumulat o datorie de 231 de milioane de lei la ANAF. Recent, G4Media dezvăluia că pentru a obține eșalonarea la plată pe cinci ani, a depus garanție la Fisc sediul societății și o mare parte a parcului auto.

Ieșiri în decor: Sârma din intestin, în direct la TV, și atacul murdar la Asociația Dăruiește Viață

De-a lungul mandatului său de edil general, Gabriela Firea a lăsat, nu de puține ori, senzația că este împiedicată de forțe obscure să nu își atingă obiectivele ca primar.

La jumătatea mandatului, a făcut campanii „publicitare” pentru a-i convinge pe bucureșteni că nu putea să facă mare lucru pentru ei întrucât este primar doar de doi ani.

Cu alte ocazii, a aruncat în cârca Executivului controlat de propriul partid răspunderea pentru probleme apărute în gestionarea unor dosare grele pentru București, precum RADET-ELCEN.

Cu altă ocazie, a atacat chiar ONG-urile care au reușit să facă pentru Capitală ceea ce nicio primărie nu a reușit în ultimii 30 de ani. Așa s-a întâmplat cu seria de atacuri furibunde, unele la limita grotescului, din această toamnă, împotriva Asociației Dăruiește Viață.

Acest ONG ridică un spital, primul de specialitate oncologică pediatrică, iar ca mulțumiri pentru efortul depus în beneficiul comunității, primarul Capitalei le-a acuzat chiar și de jocuri politice subterane.

Nu în ultimul rând, în primăvara lui 2019 Gabriela Firea a fost protagonista unui episod ieșit din comun. La o oră de maximă audiență, aceasta a prezentat, în direct, la o televiziune apropiată de PSD, fotografii cu o bucată de sârmă care i-ar fi fost extrasă din intestin.

Cu acea ocazie, Gabriela Firea, pe lângă tonul de victimizare cu care și-a asezonat intervenția, a explicat că prezența acelui corp străin în organismul său nu a fost lămurită pe deplin.

Mai mult, a dat de înțeles că ar fi putut fi vorba chiar de o mână criminală.

Huduielile de pe Arena Națională și Smerenia TV

Supralicitarea manevrelor de PR nu au fost o raritate în strategia Gabrielei Firea de comunicare cu electoratul și societatea civilă.

Unul dintre episoadele celebre în care efectul a fost de bumerang este cel de la începutul verii lui 2018.

Atunci, pe Arena Națională, Firea a fost huiduită de aproape 20.000 de fani ai Simonei Halep. Reacția rapidă a PSD? Propagarea de către mai multe organizații, pe conturile de Facebook, a unui fake news de proporții: acela că nu firea fusese huiduită, ci Halep.

Un filon extrem de solicitat în logica politicii de PR, în cazul Firea, a fost cel al Bisericii.

Gabriela Firea face constant trimitere la spiritul său religios. Soțul său, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, este cunoscut pentru dărnicia cu care susține, de pildă, pelerinajele la moaștele Sfintei Parascheva, de la Iași.

Un oraș pentru ai cărui locuitori Voluntariul, prin prisma autocarelor sale care invadează anual municipiul, a devenit probabil mai cunoscut decât metropole ca Paris sau Londra.

Fotografiile destinate publicului larg, care surprind cuplul Pandele-Firea la biserică nu mai sunt demult o raritate, la fel nici faptul că în ziua anunțului unei noi candidaturi la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a mai făcut o dată punte între atacuri politice grele și smerenia credinciosului practicant.

”În ceea ce privește administrația, Orban dovedește foarte clar că nu a evoluat absolut deloc de când era viceprimar al Capitalei. Îmi spun colegi din Primărie că nu făcea altceva decât să stea în birou, (…) numai cu băutură, numai cu țigări (..) văd că nu a făcut niciun efort să depășească acel nivel. (…) Cu băutură și mandolină nu rezolvă nimic”, a declarat, duminică, Gabriela Firea. O zi în care, ținea să precizeze primărița Capitalei, fusese la biserică.

Unde, luând răzlețe pauze de la slujbă pentru a mai sta și pe telefon, a și aflat că premierul în exercițiu face declarații care nu o pun în lumina dorită.

Foto: INQUAM/Bogdan Dănescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here