De ce l-a audiat Dorneanu pe Dragnea la Curtea Constituțională. Bătălia finală

Scoaterea lui Liviu Dragnea din închisoare și aducerea sa la Curtea Costituțională, pentru a fi audiat chiar de către președintele CCR, Valer Dorneanu, este cât se poate de bizară. Și nu doar pentru că nu a mai existat, până acum, vreun deținut căruia să i se facă o asemenea favoare. Cât, mai ales, pentru că sesizarea de neconstituționalitate ajunsă la judecata CCR nu a fost făcută de Dragnea, ci de fosta soție. Surpriză, însă, la audierea din 4 iunie nu a fost prezentă nici Bombonica Prodana, nici avocații acesteia.

De ce a fost nevoie ca Valer Dorneanu, aflat oricum în fruntea listei celor mai detestați magistrați români, să își asume un asemenea gest scandalos? Cine și ce ar avea de câștigat, concret? O porție de aer curat și o plimbare în oraș pentru Liviu Dragnea este o miză mult prea mică pentru a merita prețul de imagine plătit de președintele CCR.

Mult mai plauzibilă este ipoteza că audierea la CCR a fostului șef al PSD a fost gândită pentru a avea un impact asupra celei mai importante dispute politice a momentului: bătălia pentru desemnarea viitorului președinte al PSD. Pentru că doar viitorul Congres va decide cine îi va succede lui Liviu Dragnea. Până atunci, Marcel Ciolacu este doar un președinte interimar, iar poziția sa este destul de șubredă.

De câteva săptămâni încoace, nu trece o zi fără ca taberele din PSD (și nu sunt puține!) să nu își arunce replici acide, să se acuze de ceva, să afirme, explicit și implicit, că doar ei pot face, din nou, PSD-ul măreț și că adversarii nu vor altceva decât să-l îngroape. Tema cea mai spinoasă a disputei o reprezintă relația PSD cu justiția. Nu este de mirare.

De 30 de ani încoace, liderii partidului moștenitor al PCR au două preocupări esențiale. Cum să extragă cât mai mult din avuția publică, ei și toți cei care sălășuiesc în burdihanul leviatanului ”social-democrat,” și cum să evite să dea socoteală în fața justiței.

Chiar dacă absolut toți gândesc la fel, în momente de recalibrare a raporturilor de forțe unii lideri mai ”spălați,” cu ceva școală, mai abili în a proiecta o imagine de hoți cu măsură și frecventabili, încearcă să preia frâiele partidului de la cei cu obrazul devastat de vărsatul corupției porcești. Și de obicei reușesc.

Chiar dacă primii pierd mai tot timpul în competițiile electorale, în timp ce a doua categorie asigură victoriile în alegeri ale PSD, reușind de fiecare dată să adune cu arcanul milioane de voturi de pe ulițele prăfuite ale provinciilor pe care le stăpânesc. Comparați rezultatele PSD Cluj (leagănul lui Dâncu) cu cele ale PSD Brăila (fieful lui Tudose) și o să înțelegeți de ce ultimul își permite să-l ia la picior pe primul. Mai adăugați și milioanele de euro pe care baronii roșii i-au vărsat în conturile lui Dâncu pentru sondaje plătite la prețuri exorbitante și tabloul ipocrizei ”ideologului” PSD este complet.

Cam așa a apărut și Geoană pe firmament, urmat de Ponta. A fost maximul de inocență pe care l-a putut așeza PSD în vitrină, pentru ca, în abatoarele din spate, clanurile mafiote să-și poată continua hăcuirea banului public. Așa au fost acceptați ca premieri Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Au fost singurele fețele frecventabile pe care le-a putut da cartierul rău famat în care s-au născut politic, și în care nu ai rezista nicio zi dacă nu ai fi în stare să șterpelești măcar un portofel.

Azi, se întâmplă la fel. Ciolacu și Dâncu clamează ascendent moral și de PR în fața obrajilor ciuruiți ai Olguțăi Vasilescu, ai lui Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae și a multora dintre cei care au rămas cu Dragnea în suflet. Și par să fie în avantaj pentru că măcar promit că nu vor permite un nou asalt asupra justiției. Dacă avansul se conservă și Ciolacu reușește să obțină votul majorității, înseamnă că nu doar nucleul PRM-ist și cel anti-justițiar din PSD vor pierde la Congres, ci chiar Liviu Dragnea. Și nu numai el.

Dosarul greu de la DNA în care este implicat fostul șef al PSD înaintează în ritm de melc și sunt șanse mici să se ajungă la o sentință definitivă înainte ca el să iasă din închisoare. Caz în care nimic nu îl va împiedica să încerce să revină la conducerea partidului. Însă, succesul demersului depinde de cine se va afla la cârma PSD în acel moment și cât de puternici vor mai fi secunzii săi.

Dacă Ciolacu va câștiga, cel mai probabil îi va marginaliza, în timp, pe toți trupeții lui Dragnea, dar și pe cei care îi vor reproșa zilnic că nu este suficient de combativ cu Iohannis, cu justiția, cu SUA, cu toții inamicii tradiționali ai partidului. Dacă va dori liniște, nu o să aibe de ales. Va trebui să îi zboare. Mai mult, va schimba statutul partidului astfel încât nici Dragnea să nu se mai poată întoarce și nici vreun alt lider cu probleme penale să nu îl mai poată concura.

Ce înseamnă asta? Game over pentru Dragnea. De asta s-a făcut Dorneanu preș, încă o dată, în fața fostului șef al PSD și i-a oferit o audiere de lux, față în față, la CCR? Nu chiar. Nu de Dragnea îi pasă lui Dorneanu, ci de cauza comună pe care o slujesc amândoi: reîntoarcerea României la statutul de no-man’s-land, de dinainte de 2005Îi pasă de el însuși, că va rămâne un biet strigoi cu robă, cu o funcție decorativă, dacă îi dispar aliații politici, îi pasă de restul rețelei care îi ordonă misiunile. De abia în ultimul rând îl preocupă soarta instrumentului Dragnea.

Game over pentru Dragnea și pentru aliații lor care încă mai rezistă în PSD înseamnă game over și pentru Dorneanu și pentru miile de șopârle securiste și mafiote care urăsc de moarte justiția liberă, dar și orientarea geo-strategică pro-occidentală a României. Înseamnă că vor rămâne fără expresie politică, adică fără o mare parte din putere. Da, sunt bogați, dar nimeni nu este mai vulnerabil pe lume decât un om bogat fără apărare.

Vor fi ținte vii atât pentru magistrați, cât și pentru noile generații de prădători. Și nu vor avea niciun scut. Nu vor mai putea schimba legile, ca să dezincrimineze infracțiunile pe care le-au comis, nu vor mai putea numi șefi de instituții care să le țină de șase sau care să le dea contracte pe bani publici, nu vor mai putea numi sau demite șefii de Parchete sau de instanțe, nu vor mai putea face țăndări sentințe definitive, nu vor mai avea cum să intimideze procurorii curajoși, nu vor mai avea acces la informații secrete scurse fie de aparatul guvernamental, fie de ofițerii de informații pe care i-au cumpărat.

Nu în ultimul rând, își vor pierde valoarea de întrebuințare în ochii partenerilor străini care contează pe ei pentru a împiedica integrarea profundă a României în parteneriatele cu Vestul. Toate acestea îl sperie și îl motivează pe Valer Dorneanu, pupila agentului sovietic Ion Iliescu, să facă tot ce ține de el pentru a-și ajuta complicii din PSD să nu piardă (toată) puterea.

Mesajul audierii pe care i-a oferit-o lui Dragnea la CCR este adresat în primul rând nehotărâților din PSD, cei care încă nu și-au ales tabăra. Și este cât se poate de limpede:

”Partida anti-justiție, anti-occidentală, nu este pierdută. O fi Dragnea în pușcărie, dar încă suntem mulți în libertate și încă avem pârghii de intervenție. Încă ne permitem să râdem în nas proștilor care cred că avem vreo limită sau ne temem că ne critică o țară întreagă. Nu degeaba ne-a dat Dragnea imunitate. Încă putem da decizii care să arunce în aer jocul democratic și să-i încurce rău pe adversarii voștri. Încă putem să vă ajutăm. Cu o singură condiție: rezistați! Nu vă predați! Nu abandonați pentru că ne ducem dracului cu toții!”

Există o cale pentru a fi oprit înainte de a distruge total această instituție? Doar prin presiune publică maximă! Pe restul judecătorilor din CCR nu ne putem baza. Daniel Morar și restul locotenților lui Dorneanu sunt cât se poate de mulțumiți că își pot face jocurile personale, la umbra unui șef care încasează toată revărsarea de furie împotriva lor. Dar un lucru este cert: cu această Curte Constituțională, România nu mai poate înainta.

Va avea urmări politice noul gest sfidător comis de Dorneanu? Da, însă nu va fi suficient. De aceea, este destul de probabil că în perioda următoare șeful CCR va mai interveni și prin alte decizii în lupta pentru putere din PSD. În același timp, rețeaua din care face parte și șeful CCR știe că există un risc major să piardă PSD și își pregătește planul B.

Voiculescu strânge oaste. Toate scursurile politicii românești au început să se îndrepte ca niște zombie spre partidul umaniștilor securiști. A început cu Meleșcanu, a continuat cu Căprar și vor urma mulți alții. Nu au cum să rămână fără partid taman acum, când Rusia și China au pornit ofensiva împotriva Vestului. Pe cine să conteze în România eliberatorii porniți de la Răsărit, dacă nu pe ei?

1 COMENTARIU

  1. Pe scurt, Dorneanu, de dragul lui insusi, se implica in lupta „aripilor” din psd. Implicare politica, chiar daca de cel mai jos nivel. Si chiar daca judecatorii ccr trebuie sa fie neutri. Da’ poate cere cineva cuiva sa-si uite radacinile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here