Mister dezlegat: De ce Covid-19 ucide mai mulți bărbați decât femei

Sângele bărbaților prezintă un nivel mai ridicat decât cel al femeilor dintr-o enzimă-cheie pe care noul coronavirus o folosește pentru a infecta celulele, o constatare care poate ajuta la explicarea motivului pentru care bărbații sunt mai vulnerabili la infecția cu Covid-19, arată rezultatele unui amplu studiu european, cittat de South China Morning Post.

Cunoscută drept ACE2, această enzimă se găsește în inimă, rinichi și alte organe. În Covid-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, se crede că joacă un rol în modul în care infecția progresează în plămâni.

Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit, de asemenea, că medicamentele prescrise pe scară largă, numite inhibitori ai ACE sau blocante ale receptorilor ARB, nu au dus la concentrații mai mari de ACE2 și, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de Covid-19 pentru persoanele care le iau.

Inhibitorii ACE și ARB sunt prescriși pe scară largă pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Vânzările de astfel de medicamentele ajung la miliarde de dolari, la nivel mondial.

„Ceea ce am aflat justifică întreruperea administrării acestor medicamente la pacienții cu Covid-19”, a declarat Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Universitatea din Groningen, care a condus studiul.

Pandemia de Covid-19 a infectat peste patru milioane de oameni în întreaga lume, cu peste 280.000 de decese înrudite. Numărul de decese și infecții indică faptul că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să contracteze boala și să sufere complicații severe sau critice dacă o fac.

Analizând mii de bărbați și femei, echipa Voors a măsurat concentrațiile de ACE2 în probe de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă, din 11 țări europene.

Studiul a început înainte de pandemia de coronavirusul, astfel că nu au fost incluși pacienți cu Covid-19. Dar când alte cercetări au început să indice ACE2 drept un jucător-cheie în modul în care noul coronavirus pătrunde în celule, Voors și echipa sa au observat suprapuneri importante cu studiul lor. „Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici biomarkeri, ACE2, era mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acesta avea potențialul de a explica de ce bărbații au mai multe șanse să moară din cauza Covid-19 decât femeile”, a declarat Iziah Sama, un medic din, implicat în studiu.

ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor, care se leagă de noul coronavirus și îi permite să intre și să infecteze celulele. Sama și Voors au remarcat că, precum și în plămâni, ACE2 se mai găsește în inimă, rinichi, în țesuturile care căptușesc vasele de sânge. În niveluri deosebit de ridicate se găsește și în testicule. Potrivit cercetătorilor, prezența sa în testicule ar putea explica parțial concentrații mai mari de ACE2 la bărbați, ca și de ce bărbații sunt mai vulnerabili la Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here