Noua Comisie Europeană nu va fi aprobată la timp din cauza României, Ungariei și Franței (Politico)

Ursula von der Leyen at the family picture

Comisia condusă de Ursula von der Leyen mai mult ca sigur nu își va începe activitatea atunci când va trebui, la 1 noiembrie, după ce propunerile de comisari ale României, Ungariei și Franței au fost respinse de Parlamentul European, a scris Politico.

10 octombrie a fost o zi deosebit de dificilă pentru președintele-desemnat al CE. Candidata Franței, Sylvie Goulard, a fost respinsă categoric pentru funcția de comisar pentru Piața Internă din cauza problemelor sale de integritate (detalii aici). În paralel, la București, guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost dărâmat prin moțiune de cenzură. Din această cauză, nu se știe când va propune un nou comisar, sarcină ce va reveni viitorului guvern. Precentele propuneri, venite la PSD, anume Rovana Plumb și Dan Nica, au fost respinse.

Respingerea lui Sylvie Goulard reprezintă o umilință personală pentru Ursula von der Leyen, deoarece ele două sunt prietene apropiate și ar fi format o echipă puternică.

Potrivit Politico, decizia de ieri pare o răzbunare a PPE față de Emmanuel Macron, care a fost principala forță care a susținut respingerea sistemului „spitzenkandidaten”. Manfred Weber, cel care ar fi trebuit să fie în locul Ursulei von der Leyen, este în continuare liderul grupului PPE din Parlament.

În prezent, situația stă în felul următor – Ungaria nu a propus oficial un nou candidat (deși Viktor Orban a vehiculat un nume), în România nu există un guvern care să vină cu o nouă propunere iar Emmanuel Macron nu înțelege încă de ce protejata lui a fost respinsă.

Când noile propuneri ale României, Ungariei și Franței vor fi puse pe masă, noii candidați trebuie să treacă prin același proces de validare – audiere în comisia JURI, răspunsuri la întrebări scrise și cel puțin o audiere în comisia de specialitate a portofoliului. Comisia Europeană este votată de plenul PE ca un bloc comun, nu fiecare comisar în parte. Votul în plen ar fi urmat să fie pe 23 octombrie, conform calendarului inițial.

sursă: Parlamentul European

Un oficial european citat de Politico a spus că nu vede cum se pot termina audierile la timp, astfel încât Comisia von der Leyen să înceapă activitatea la 1 noiembrie. În același timp, a spus că nu e o problemă, deoarece cel puțin o Comisie precedentă a trebuit să-și prelungească mandatul până la aprobarea succesorilor.

În schimb, Ursula von der Leyen vrea ca situația să se termine cât mai repede, deoarece urmează cinci ani decisivi pentru Europa.

„Europa trebuie să se ocupe de Brexit, comerț și conflicte din imediata vecinătate. De asemenea, trebuie să confruntăm provocările majore precum schimbarea climei, digitalizarea și migrația. Sunt atât de multe în joc încât trebuie să grăbim proces ca Europa să poată acționa rapid” a spus șefa desemnată a CE, pentru Politico.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here