Omul momentului. Povestea spectaculoasă a șefului BioNTech, care dezvoltă vaccinul Pfizer

Foto: BioNTech AG

Compania germană BioNTech, care dezvoltă împreună cu gigantul farma Pfizer unul dintre cele mai promițătoare vaccinuri împotriva coronavirusului, a fost fondată de fiul unui imigrant turc, ajuns acum printre cei mai bogați 100 de germani. Ugur Sahin a fondat compania și lucrează împreună cu soția sa, Oezlem Tuereci, fiică de medic, tot imigrant. Cei doi și-au dedicat viața descoperirii de tratamente împotriva cancerului, scrie agenția Reuters într-un articol biografic. 

De origini modeste – fiul unui imigrant turc, muncitor la fabrica Ford din Cologne, în vestul Germaniei – Ugur Sahin (55 de ani), directorul executiv al companiei BioNTech, figurează acum printre cei mai bogați 100 de germani, împreună cu soția lui, Oezlem Tuereci (53 de ani), alături de care a fondat compania, scrie Reuters, preluând săptămânalul Welt am Sonntag.

Valoarea de piață a companiei BioNTech, listată la bursa Nasdaq, a ajuns la 21 de miliarde de dolari vineri, la închiderea bursei, de la 4,6 miliarde de dolari cu un an în urmă, pe fondul veștii că firma va juca un rol major în imunizarea de masă împotriva coronavirusului.

„Este incredibil de modest și plăcut”

„În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008.

El a mai spus că Sahin merge la ședințele de business în blugi, ducând mereu după el rucsacul și casca de biciclist.

Urmându-și încăpățânat visul de a studia medicina, Sahin a învățat și lucrat la spitale în Cologne și în Homburg, unde a întâlnit-o pe Tuereci, viitoarea lui soție. Ambii aveau aceeași pasiune pentru cercetare medicală și oncologie.

Tuereci, fiica unui medic turc, care a emigrat în Germania, a declarat într-un interviu că și în ziua nunții a lucrat împreună cu Sahin câteva ore în laborator.

Cei doi și-au concentrat cercetările asupra sistemului imunitar, ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului și au încercat să găsească tratament pentru fiecare tip de tumoare.

Ei au înființat în 2001 compania Ganymed Pharmaceuticals, pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva cancerului, dar Sahin – care era deja profesor la Universitatea Mainz – nu a renunțat la studiu și cercetare.

Afacerea lor, care s-a dezvoltat continuu, a fost vândută companiei japoneze Astellas în 2016, pentru 1,4 miliarde de dolari. 

Numai că echipa din spatele Ganymed fondase deja, în 2008, o altă companie, BioNTech, calibrată tot pe cercetarea împotriva cancerului.

Aceasta include și mRNA, o substanță versatilă, folosită pentru a trimite instrucțiuni genetice în celule.

Turnura neașteptată

Povestea BioNTech a luat o turnură neașteptată când Sahin a citit în ianuarie 2020 un articol științific despre noul coronavirus din orașul chinez Wuhan și a rămas uimit cât de mică e distanța de la madicamentele lui împotriva cancerului, bazate pe mRNA, și vaccinurile antivirale bazate tot pe mRNA.

BioNTech a constituit repede o echipă de 500 de oameni pentru a lucra la mai multe componente, încheind parteneriate cu giantul Pfizer și compania chineză Fosun în luna martie.

Sahin a declarat pentru Reuters că varianta lor de vaccin a ajuns la o „rată extraordinară de succes”, dar că nu și-a putut imagina cât de dificilă va fi sarcina.

„Cu siguranță nu este un lucru pe care l-ai putea spune cu ușurință ca om de știință serios, dar a fost în sfera posibilităților de la început”, a spus el.

300 de milioane de doze

Uniunea Europeană va finaliza „în curând” contractul cu companiile americană Pfizer şi germană BioNTech, în urma unui acord provizoriu încheiat în septembrie, pentru a achiziţiona până la 300 milioane de doze din vaccinul pe care îl dezvoltă cele două laboratoare, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP.

„Contractul cu Comisia va fi semnat în curând”, a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, salutând anunţul „încurajator” al celor două laboratoare, conform căruia vaccinul lor are o „eficacitate de peste 90%” contra COVID-19.

Acest contract va fi finalizat „în curând pentru (a comanda) până la 300 milioane de doze”, a precizat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Grupul farmaceutic Pfizer a anunţat luni că vaccinul său experimental are o eficacitate de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here