Pintea si-a retras demisia depusă după prinderea în flagrant. La arestare, o campanie mediatică furibundă a prezentat-o ca fiind la un pas de moarte

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea, și-a retras demisia din funcția de director al Spitalului Județean din baia mare, potrivit Mediafax. Informația a fost confirmată de reprezentanții Consiliului Județean Maramureș.

Potrivit acestora, Pintea a trimis pe adresa instituției decizia de retragere a demisie și opțiunea de a intra în concediu medical. Sorina Pintea renunțase la funcția de director de spital în 5 martie, pe fondul cercetării sale într-un dosar penal în care DNA o acuză de luare de mită.

De altfel, Pintea se află în acest moment sub control judiciar, după ce inițial fusese reținută apoi arestată preventiv.

Decizia definitivă a instanței de a o elibera din arest a venit la capătul unei campanii mediatice intense, în care a fost proiectată imaginea unui om bolnav, aflat chiar în pericol de moarte. Asta, în condițiile în care Sorina Pintea deținea la momentul respectiv calitatea de director de spital județean și își pregătea candidatura la funcția de primar al municipiului Baia Mare. Două ipostaze dificil de asociat unei stări de sănătate precare și în degradare accelerată.

Televiziuni și site-uri apropiate de PSD și de grupurile de interese „certate” cu statul de drept și lupta anticorupție au creat o adevărată isterie în jurul „persecuției” la care ar fi fost supusă social-democrata. În joc a intrat și soțul Sorinei Pintea. Acesta a intervenit în spațiul public printr-o scrisoare lacrimogenă, „către oricine”, în care punea problema în termeni de viață și de moarte. „Nu știu ce să mai fac. Ăștia o omoară”, apărea într-un dialog al soțului Sorinei Pintea cu un medic, dialog pe care bărbatul l-a făcut public.

În acel context s-a înregistrat și derapajul ministrului de atunci al Sănătății, Victor Costache, care între timp a demisionat. Întrebat ce părere are despre modul în care fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost dus la spital, Costache a spus că este „regretabil” că un bolnav a fost încătușat.

Judecătoarele care au eliberat-o pe Sorina Pintea au, la rândul lor, antecedente controversate.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, era binecunoscută în Baia Mare pentru șpăgile care ajungeau la ea pentru orice angajare în Spitalul Județean Maramureș. „De la portar, la medic”, nu puteai obține un post „fătă a plăti o mită Sorinei Pintea”, afirma, în toiul scandalului Pintea, fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali (Toate detaliile – AICI)

Filmul flagrantului, prezentat de DNA

    null
  • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
  • În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
  • În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
  • Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
  • În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
  • Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
  • La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
  • Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Tentativa Sorinei Pintea de a naționaliza donațiile făcute de 300.000 de români pentru construirea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer

La sfârșitul lunii octombrie, Universul.net dezvăluia că Sorina Pintea, în calitate de ministru al Sănătății, trecuse la intimidări în cazul spitalului oncologic pendiatric, ridicat de ONG-ul Dăruiește Viață, din donații de 26 de milioane de euro, făcute de sute de mii de români. „Un soi de naționalizare pe stil nou, după cum reieșea din cele relatate la vremea respectivă de una din fondatoarele ONG-ului, Carmen Uscatu, în discuția cu Universul.net.

„Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect”, susține Carmen Uscatu (Toate detaliile – AICI).

Iar AICI puteți citi seria de minciuni lansate de ministrul de la acea vreme, Sorina Pintea, într-un interviu acordat Universul.net, pe tema dotării cu aparatura medicală necesară a spitalului oncologic pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here