Rusia acuză distrugătorul USS John S. McCain de încălcarea apelor teritoriale în Extremul Orient rus. Reacția flotei americane

  Rusia acuză o navă aparţinând Marinei americane, distrugătorul USS John S. McCain, de faptul că i-a încălcat apele teritoriale în Extremul Orient rus, relatează News.ro, care citează AFP.

  Distrugătorul american USS John S. McCain, care se afla de mai multe zile la Marea Japoniei, „a încălcat apele teritoriale ale Federaţiei ruse la Golful Petru cel Mare”, a acuzat marţi, într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării.

  Incidentul a avut loc marţi, la ora 3.17 GMT (5.17, ora României), iar nava americană a trecut doi kilometri dincolo de frontiera maritimă, acuză ministerul.

  Un vânător de submarine rus, Amiral Vinogradov, din cadrul Flotei ruse la Pacific, a transmis un avertisment distrugătorului american, pe care l-a ameninţat cu „folosirea unei manevre cu pintenul pentru a goni contravenientul din apele teritoriale”, se arată în comunicat.

  Nava americană a revenit în apele internaţionale, a precizat ministerul.

  Flota americană la Pacific a anunţat într-un comunicat că distrugătorul USS John S. McCain şi-a „afirmat dreptul de navigaţie” în această zonă disputată din 1984, pe care Statele Unite nu o recunosc ca făcând parte din apele teritoriale ruse.

  Incidente între nave din cele două ţări, care se acuză reciproc de manevre periculoase au loc cu regularitate, însă cel mai adesea în mările Baltică şi Mediteraneeană.

  În vara lui 2019, un crucişător american şi un contratorpilor rus s-au apropiat în mod periculos unul de celălalt, la Marea Chinei, potrivit armatelor rusă şi americană, care s-au acuzat reciproc de faptul că se fac vinovate de acest incident.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here