Se întoarce lumea la crizele din anii 70? Câteva indicii că mai degrabă e vorba de ceva total nou

Sursa: Pixabay

În ciuda unor ecouri ciudate, trecutul nu este cel mai bun ghid al prezentului, notează The Economist.

<< A trecut aproape  o jumătate de secol de când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a impus embargoul petrolului asupra Americii, transformând o modestă problemă a inflației într-o perioadă prelungită de creștere a prețurilor și probleme economice. Dar stagflația anilor ’70 a revenit în mintea economiștilor de astăzi, întrucât aceștia se confruntă cu întărirea inflației și cu activitatea economică dezamăgitoare. Vocile care avertizează despre ecouri neliniștitoare cu trecutul sunt influente, inclusiv Larry Summers și Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, și Mohamed El-Erian, de la Universitatea Cambridge și anterior PIMCO, un administrator de fonduri de obligațiuni.

Stagflația este o problemă deosebit de spinoasă, deoarece combină două boli – inflație ridicată și creștere slabă – care în mod normal nu merg împreună. Până în acest an, creșterea economică din mare parte a lumii a fost una robustă, iar ratele șomajului, deși în general sunt încă peste nivelurile pre-pandemice, au scăzut. Dar recuperarea pare să piardă impulsul inițial, alimentând temerile privind stagnarea. Covid-19 a condus la închiderea fabricilor în mare parte din Asia de Sud-Est, lovind producția industrială. Starea de spirit a consumatorilor din America bolborosește. Între timp, după un deceniu de încetinire, presiunile prețurilor sunt în creștere. Inflația a crescut peste obiectivele băncilor centrale din cea mai mare parte a lumii și depășește 3% în Marea Britanie și zona euro, respectiv 5% în America.

Tabloul economic nu este la fel de grav ca situația în care ajunseseră anumite zone, în anii ’70, când inflația din lumea bogată a ajuns la două cifre. Dar ceea ce îi îngrijorează pe stagflaționiști ține mai puțin de cifrele precise decât de faptul că o serie de forțe amenință să mențină inflația ridicată chiar dacă creșterea încetinește – și că toate acestea arată asemănător cu factorii din spatele stagflației din anii 1970.

Una dintre paralele este aceea că economia mondială suportă din nou șocurile legate de prețurile la energie și alimente. Prețurile globale la alimente au crescut cu aproximativ o treime, în ultimul an. Prețurile la gaz și cărbune au atins niveluri record în Asia și Europa. Stocurile ambilor combustibili sunt deconcertant de mici în economiile mari, cum ar fi China și India; penele de curent, deja o problemă în China, se pot răspândi. Creșterea costurilor cu energia va exercita o presiune crescândă asupra inflației și va întuneca și mai mult starea de spirit economică, la nivel mondial.

Mai cresc și alte costuri: tarifele în transportul maritim au crescut, din cauza unei modificări a cheltuielilor consumatorilor către bunuri și a restanțelor provocate de Covid, în porturi. Muncitorii se bucură de o putere de negociere mai mare anul acesta, în timp ce firmele care se confruntă cu o cerere crescândă se zbat pentru a atrage suficientă forță de muncă. Sindicatele din Germania, de exemplu, cer salarii mai mari; unii ajung chiar la grevă.

Stagflaționiștii văd o altă similaritate cu trecutul, când analizează mediul actual de politică economică. Se tem că gândirea macroeconomică a regresat, creând o deschidere pentru o inflație susținută. În anii 1960 și 1970, guvernele și băncile centrale au tolerat creșterea inflației, deoarece au acordat prioritate șomajului scăzut față de prețurile stabile. Dar experiența învinețită a stagflației a contribuit la schimbarea gândirii, producând o generație de bancheri centrali hotărâți să țină sub control inflația. Apoi, după criza financiară globală și o perioadă de cerere deficitară, acest accent unic a cedat loc unei îngrijorări mai mari cu privire la șomaj. Ratele scăzute ale dobânzii au slăbit disciplina fiscală a guvernelor și au permis introducerea de stimulente mari, în 2020.

Acum, ca și în anii 1970, avertizează cei îngrijorați, guvernele și băncile centrale pot fi tentate să rezolve problemele pe partea de ofertă făcând economia și mai caldă, producând o inflație ridicată și o creștere dezamăgitoare.

Lăsând acum deoparte aceste paralele, totuși anii 1970 le oferă puține linii de ghidaj celor care doresc să înțeleagă problemele actuale. Pentru asta, luați în considerare zonele în care comparația istorică nu este valabilă. Șocurile energetice și ale prețurilor la alimente îi îngrijorează pe economiști, deoarece ar putea fi transformate în chilipiruri salariale și așteptări de inflație, provocând creșteri în spirală a prețurilor. Cu toate acestea, instituțiile care ar putea pune bazele unei noi și lungi ere a forței de muncă puternice rămân, în cea mai mare parte, slabe. În 1970, aproximativ 38% dintre lucrătorii din OCDE, un club format din majoritatea țărilor bogate, erau acoperiți de câștiguri salariale sindicale. Până în 2019, această cifră scăzuse la 16%, cea mai mică înregistrată.

Ajustările privind costul vieții (COLA), care traduc automat creșterile inflației în salarii mai mari, au fost o trăsătură comună a contractelor salariale din anii 1970. Dar de atunci, această practică s-a redus dramatic. În 1976, mai mult de 60% dintre lucrătorii sindicali americani erau acoperiți de contracte de negociere colectivă cu dispoziții COLA; până în 1995, ponderea a scăzut la 22%. O lucrare publicată în 2020 de către Anna Stansbury, de la Harvard, și dl Summers a susținut că o scădere seculară a puterii de negociere este „schimbarea structurală majoră” care explică trăsăturile-cheie ale performanței macroeconomice recente, inclusiv inflația scăzută, în ciuda scăderii ratelor șomajului în timp. Pe cât de dramatică a fost pandemia, pare puțin probabil ca o schimbare atât de mare să se fi inversat atât de repede.

Mai mult, în economiile bogate, stagflația din anii 1970 a fost exacerbată de o scădere accentuată a creșterii productivității. În deceniile de după al doilea război mondial, angajamentul guvernelor de a menține cererea s-a acomodat creșterii meteorice a capacității productive (francezii au numit perioada „les Trente Glorieuses”). Dar la începutul anilor ’70, lungul boom al productivității se epuizase. Obiceiul de a alimenta cererea nu a reușit să contribuie la extinderea potențialului productiv și, în schimb, a crescut prețurile. Ceea ce a urmat a fost o perioadă lungă de creștere dezamăgitoare a productivității. Cu toate acestea, de când cu cea mai gravă pandemie, aceasta s-a consolidat: producția pe oră lucrată în America a crescut cu aproximativ 2% pe parcursul anului, până în iunie, aproximativ dublu față de rata medie din anii 2010. Cheltuielile de capital, în plină expansiune, ar putea însemna că astfel de câștiguri sunt susținute.

O altă ruptură importantă cu anii 1970 este aceea că băncile centrale nici nu au uitat cum să controleze inflația, nici nu și-au pierdut angajamentul față de stabilitatea prețurilor. În anii 1970, chiar și unii bancheri centrali se îndoiau de puterea lor de a curba creșterea salariilor și a prețurilor. Arthur Burns, pe atunci președintele Rezervei Federale, considera că „politica monetară ar putea face foarte puțin pentru a aresta o inflație care s-a bazat atât de mult pe presiunile costurilor salariale”. Cercetările efectuate de Christina și David Romer, de la Universitatea din California Berkeley, sugerează că punctul de vedere al domnului Burns era unul obișnuit la acea vreme. Dar sfârșitul erei inflației ridicate a demonstrat că băncile centrale ar putea stăpâni o astfel de inflație, iar aceste cunoștințe nu s-au pierdut. Luna trecută, Jerome Powell, actualul președinte al Fed, a declarat că, dacă „o inflație crescută susținută ar deveni o preocupare serioasă, cu siguranță vom răspunde și vom folosi instrumentele noastre pentru a ne asigura că inflația e la niveluri corespunzătoare obiectivului nostru pe termen lung, de 2%”.

Noua ortodoxie fiscală are, de asemenea, limitele sale. Se preconizează că deficitele bugetare din întreaga lume vor scădea dramatic de la acest an la următorul. În America, îngrijorările democraților moderați cu privire la cheltuielile excesive pot însemna că marile planuri de investiții ale președintelui Joe Biden vor fi reduse la ceva mai simplu – sau nu vor reuși deloc să treacă.

Ce urmează, prin urmare, pentru economia mondială, dacă nu să se confrunte cu o repetare a anilor ’70? Costurile ridicate ale energiei reprezintă un risc serios pentru recuperare. Prețurile crescânde – sau cantitățile insuficiente, dacă guvernele încearcă să limiteze creșterile – vor afecta bugetele gospodăriilor și companiilor și vor afecta cheltuielile și producția. Acest lucru va veni chiar în momentul în care guvernele vor elimina stimulentele și băncile centrale vor avea o politică mai strictă. O încetinire a cererii ar putea ameliora presiunea asupra sferelor economice constrânse de aprovizionare: deupă ce își vor plăti facturile dureroase la energie electrică, de exemplu, americanii vor putea să-și permită mai puține mașini și computere. Dar ar adăuga o coda dureroasă celor aproape doi ani de Covid-19.

Un alt respect important în care s-a schimbat economia globală, începând cu anii 1970, este integrarea mult mai mare a acesteia, prin intermediul piețelor financiare și al lanțurilor de aprovizionare. De exemplu, comerțul, ca pondere în PIB-ul global, s-a dublat din 1970. Recuperarea inegală din pandemie a pus un accent major pe unele dintre legăturile care țin laolaltă economiile. Panica guvernelor ar putea duce la acumularea de rezerve de resurse, perturbând și mai mult economiile.

Prin urmare, experiența din trecut nu este cea mai clară lentilă prin care să vizualizăm forțele care influențează economia globală. Lumea s-a schimbat dramatic din anii 1970, iar globalizarea a creat o vastă rețea de interdependențe. Sistemul se confruntă acum cu un nou test, cu un test unic. >>

Sindromul China și somnambulismul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here