SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
 • Pe 7 septembrie, secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită, prim-vicepreședintele Consiliului Federației, Andrei Turceak, a anunțat că referendumurile privind „aderare la Rusia” a autoproclamatelor LPR și RPD, precum și a teritoriilor ocupate de trupele ruse în regiunile Zaporojie și Herson „ar fi corect și simbolic” să aibă loc pe 4 noiembrie, de Ziua Unității Naționale >>, notează Meduza. (AICI)

 • Forțele armate ucrainene au eliberat orașul Kupiansk, din regiunea Harkov, care fusese ocupat de trupele ruse la începutul războiului, afirmă consilierul președintelui consiliului regional, Natalia Popova, citată de Meduza. Publicația rusă, Aghentsvo,a confirmat geolocalizarea și scrie că militarii au făcut o fotografie având ca fundal sediul Consiliului orașului Kupiansk. (AICI)

 • De la începutul lunii septembrie, armata ucraineană a eliberat peste 30 de orașe și sate din regiunea Harkov. Pe 8 septembrie, trupele ruse au părăsit Balaklia, iar pe 10 septembrie, Kupiansk și Izium. Rusia a numit retragerea „un transfer organizat de trupe” în regiunea Donețk, notează Meduza, care a realizat un colaj video cu momente de referință ale acestei campanii. (AICI)

 • Două surse Meduza, apropiate Kremlinului, susțin că autoritățile ruse au amânat pe termen nelimitat referendumurile privind „alăturarea la Rusia” a autoproclamatelor LPR și RPD, precum și a teritoriile ocupate din regiunile ucrainene Zaporojie, Harkov și Herson – în fiecare dintre ele, autorităţile ruse formaseră anterior o aşa-zisă administraţie militaro-civilă. (AICI)

 • Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a criticat Ministerul rus al Apărării după ce armata ucraineană a eliberat Izium, Kupiansk și Balaklia, în regiunea Harkov, aflate sub ocupație, notează Meduza, care face trimitere la o postare pe Telegram a lui Kadîrov. (AICI)

 • Deputații municipali din 18 districte, din Moscova și Sankt Petersburg, au semnat o declarație publică prin care cer demisia președintelui rus, Vladimir Putin, transmite Meduza. Documentul a fost publicat de deputata Ksenia Torstrem, din districtul municipal Semenovski, din Sankt Petersburg, care adună semnături. (AICI)

 • Editorial – „Ultimul mister, legat de Putin: cât de urât va fi scos din scenă? La ce să fim atenți și ce era deja pe masă”, scris de Laurențiu Mihu, redactor-șef Universul.net. (AICI)

 • La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a lansat o ofensivă în regiunea Harkov, iar trupele ruse au început să se retragă din teritoriile ocupate la începutul războiului, notează Meduza, care mai subliniază că estimări independente relevă faptul că ucrainenii au preluat controlul asupra câtorva mii de kilometri pătrați. Iată însă cum a fost descrisă retragerea rusă în programele de final de săptămână de la televiziunea rusă, în 11 septembrie. (AICI)

 • În luna august, bugetul federal a fost închis pe deficit, fiind a treia lună consecutiv când acest lucru se întâmplă, iar minusul se ridică la 345 de miliarde de ruble, notează Kommersant. Ca urmare, surplusul total acumulat de trezoreria statului a scăzut de la 1,5 trilioane de ruble, cât fusese în ianuarie-mai, la doar 137 de miliarde de ruble, conform rezultatelor la opt luni. Kommersant consideră că, în acest ritm, în septembrie surplusul se va transforma în deficit. (AICI)

 • Războiul din Ucraina le-a oferit dealerilor din republicile separatiste pro-ruse, din estul Ucrainei, șansa de a-și extinde prezența. Piețele online care oferă droguri sintetice în „DPR” și „LPR” au început să-și vândă produsele în orașele Mariupol și Herson, ocupate de Rusia la începutul lunii septembrie, notează Novaia Gazeta.Europa, în edițiile sale în rusă și engleză. (AICI)

 • „Trebuie să fie făcută propagandă pentru un stil de viață sănătos. Trebuie pur și simplu făcut asta, nu lăsat la voia întâmplării, nu considerat ca fiind un lucru secundar: oamenii beau și vor continua să bea”. Vladimir Putin a făcut această declarație la jumătatea lunii august, într-o întâlnire cu șeful interimar al Regiunii Vladimir, Alexander Avdeev, notează Meduza, care explorează motivele atenției neobișnuite pe care președintele rus o acordă alcoolului. (AICI)

 • Forțele armate ale Ucrainei au încercat o ofensivă de-a lungul întregului front, a declarat șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, pentru agenția TASS, preluată de Meduza. Oficialul pro-rus a mai adăugat că „situația este foarte tensionată”, iar forțele ucrainene se află la granița LPR. (AICI)

 • Canalul de Telegram, Nastoiașcee Vremia, citat de Meduza, a publicat fotografii cu o groapă comună dintr-o pădure din Izium, oraș din regiunea Harkov recent eliberat de armata ucraineană. (AICI)

 • Trezoreria SUA a inclus în lista SDN centrele de proiectare din Rusia și marii producători de echipamente informatice, inclusiv Baikal Electronics, MȚST, SPC Elvis, Aquarius și o structură a Yadro Group of Companies, notează Kommersant. Potrivit experților citați de publicație, sub astfel de sancțiuni producătorii ruși de calculatoare vor întâmpina dificultăți în lansarea de noi unități de producție, a căror construcție era planificată încă din 2021. (AICI)

 • Adjunctul șefului administrației de ocupație a orașului Berdiansk, Oleg Boiko, și soția sa Liudmila, care a condus comisia electorală teritorială locală pentru referendum, au fost uciși, transmite Meduza, care citează agenția rusă Interfax, cu referire la autoritățile locale. (AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here