SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
  • Contracția economică a Rusiei accelerează, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei de la Moscova estimează că PIB-ul s-a contractat, în iunie, cu 4,9% de la an la an, după scăderi de 4,3%, în mai, și 2,8%, în aprilie 2022. Totodată, economia s-a contractat cu 0,5% în prima jumătate a anului. (AICI)

  • Compania de stat Rosseti nu reușește să respecte termenul limită pentru construcția infrastructurii rețelei electrice de extinderea Poligonului Estic. Este vorba despre trei linii de transport a energiei electrice și substații ale clusterului Baikal, care nu vor fi construite la termen, deoarece firme din țări „neprietenoase” au refuzat să furnizeze echipamentele necesare, notează Kommersant. (AICI)

  • Kremlinul „recomandă” ca mass-media de stat și pro-guvernamentale – precum și politicienii din sistem – să facă paralele între războiul din Ucraina, Creștinarea Rusiei kievene și Bătălia de pe Neva. Tezele conform cărora, în esență, cele trei evenimente sunt foarte asemănătoare sunt cuprinse în două manuale metodologice elaborate în luna iulie de către Administrația Prezidențială (AP) a Federației Ruse. Ambele se află la dispoziția Meduza. (AICI)

  • Proiectele mitropolitului Tihon (Șevkunov) de Pskov și Porhov, adesea considerat duhovnicul președintelui rus, Vladimir Putin, au primit cel puțin 20 de miliarde de ruble de la bugetul public și de la companii de stat, notează Meduza, care citează site-ul rus independent de investigații, Vajnîe Istorii. (AICI)

  • Printre țările declarate „neprietenoase” de către autoritățile ruse se numără Grecia tradițional ortodoxă, Muntenegru, Bulgaria, Cipru, România și Macedonia de Nord. Dar acest lucru nu face decât să sporească izolarea Bisericii Ortodoxe Ruse în lumea creștină, notează Novaia Gazeta.Europa. (AICI)

  • Un studiu al Fundației pentru Opinie Publică indică faptul că 69% dintre ruși nu au călătorit niciodată în afara Rusiei, notează Kommersant. Totodată, 9% dintre cetățenii ruși au călătorit în țări străine în urmă cu zece ani sau mai mult. (AICI)

  • La sfârșitul anului 2021, Rusia ocupa locul 38 în clasamentul țărilor în ceea ce privește investițiile totale în companii high-tech (0,8 miliarde de dolari; iar în calcul sunt luate doar organizațiile înregistrate în Federația Rusă), notează Kommersant. (AICI)

  • Aruncarea în aer a podurilor din regiunea Herson înseamnă blocarea aprovizionării trupelor rusești de ocupație, explică analistul militar Oleg Jdanov, într-un interviu pentru Novaia Gazeta.Europa. „Chiar și la figurat vorbind, vor muri de foame”, spune expertul, în condițiile în care „muniția, combustibilul și alimentele sunt transportate peste poduri. Nu există alte căi”. (AICI)

  • Kremlinul continuă să pregătească manuale pentru mass-media de propagandă despre cum ar trebui să acopere războiul din Ucraina, notează Meduza, după ce anterior a mai scris despre existența două ghiduri pregătite de Administrația Prezidențială a Rusiei (AP), în iulie. (AICI)

  • Ministerul rus Agriculturii nu exclude ca Rusia să interzică importul de semințe din UE și SUA, drept contra-sancțiuni, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, autoritățile regionale responsabile de complexul agroindustrial au fost deja avertizate să crească achizițiile de asemenea produse de proveniență rusă. (AICI)

Ucrainenii din teritoriile ocupate nu sprijină anexarea la Rusia. Sondajul care nu i-a plăcut Kremlinului și soarta „dinamică” a referendumurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here