Pe măsură ce coronavirusul se extinde pe glob, guvernele din întreaga lume folosesc toate intrumentele pe care le au la dispoziție pentru a ajuta la eliminarea răspândirii noului coronavirus, informează Business Insider 

Astfel, unele țări colectează date anonimizate pentru a studia mișcarea maselor de oameni, în timp ce altele furnizează informații detaliate despre mișcările persoanelor în mod individual.

Țările au apelat la unicul instrument pe care aproape toți îl purtăm cu noi – smartphone-urile.

Top10VPN listează țările care au aplicat deja măsuri de urmărire a telefoanelor pacienților cu coronavirus, de la date agregate anonimizate pentru a monitoriza circulația persoanelor în general, până la urmărirea pacienților suspectați, dar și contactele lor, proces cunoscut sub numele de „contact tracing”.

Tot mai multe țări vor să implementeze măsuri asemănătoare. SUA sunt în discuții cu Facebook și Google pentru a utiliza date despre locația anonimizată a persoanelor pentru a urmări răspândirea bolii – deși Mark Zuckerberg a negat ulterior acest lucru, mai notează Business Insider.

Coreea de Sud a implementat un sistem care urmărește telefoanele persoanelor fizice, creând o hartă disponibilă publicului, pentru a permite cetățenilor să verifice dacă au fost sau nu în locațiile pe care le-au frecventat pacienții cu coronavirus.

Datele care intră pe hartă nu se limitează la datele de pe telefonul mobil. Înregistrările cărților de credit și chiar interviurile față în față cu pacienții sunt deasemenea folosite pentru a construi o hartă retrospectivă a locurilor unde au fost.

Vice a anunțat că guvernul iranian a aprobat o aplicație de diagnostic pentru coronavirus care a colectat date despre localizarea în timp real a utilizatorilor.

Astfel, pe 3 martie, milioane de cetățeni iranieni au primit un mesaj care le cerea să instaleze aplicația, numită AC19, înainte de a merge la un spital sau centru de sănătate.

Se pare că aplicația putea diagnostica utilizatorul dacă are coronavirus, punând o serie de întrebări la care puteai răspunde cu ”da sau nu”. Aplicația a fost eliminată din magazinul Google Play.

În Israel, guvernul a luat decizia de a urmări telefoanele persoanelor infectate cu coronavirus. În acest mod, autorităţile vor şti în permanenţă dacă respectivii cetăţeni contaminaţi respectă indicaţiile impuse de lege. Traseul pe care aceştia îl urmează va fi transmis online.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a descris noua măsură de securitate drept „invazivă”.

“Vom implementa măsuri pe care le-am desfășurat anterior doar împotriva teroriștilor. Unele dintre acestea vor fi invazive și vor încălca confidențialitatea celor afectați. Trebuie să adoptăm o nouă rutină”, a declarat Netanyahu.

Agenția tehnologică guvernamentală din Singapore și Ministerul Sănătății au dezvoltat o aplicație pentru urmărirea pacienților infectați cu coronavirus, denumită TraceTogether, care a fost lansată pe 20 martie.

Conform Straits Times, aplicația este folosită: „pentru a identifica persoanele care s-au aflat în imediata apropiere – la o distanță de doi metri, timp de cel puțin 30 de minute – față de pacienții cu coronavirus. Aplicația folosește tehnologia Bluetooth”.

Taiwanul a activat ceea ce numește un „gard electronic”, care urmărește datele de pe telefonul mobil și avertizează autoritățile atunci când cineva care se presupune a fi pus în carantină, iese din casă.

“Scopul este de a opri oamenii să răspândească infecția”, a spus Jyan Hong-wei, șeful Departamentului Securității Cibernetice din Taiwan. Jyan a adăugat că autoritățile locale și poliția ar trebui să poată lua măsuri în maxim 15 minute.

Pe data de 17 martie, cel mai mare operator de rețele de telecomunicații din Austria, Telekom Austria AG, a anunțat că transmite guvernului, date anonimizate despre locația cetățenilor.

Tehnologia folosită a fost dezvoltată de un start-up de la Universitatea din Graz, iar Telekom Austria a spus că este de obicei folosită pentru a măsura pașii pe care oamenii îi fac pe site-urile turistice populare.

Guvernul belgian a anunțat pe 11 martie că va începe să folosească datele anonimizate de la companiile locale de telecomunicații.

În Germania, Deutsche Telekom a anunțat pe 18 martie că va partaja date cu Institutul Robert Koch (versiunea germană a CDC).

„Cu aceaste date putem modela modul în care oamenii se mișcă în toată țara, la nivel de stat și chiar la nivel comunitar”, a declarat pentru Die Welt un purtător de cuvânt al Deutsche Telekom.

Italia este cea mai afectată țară până în prezent de focarul de coronavirus, astfel, guvernul a hotărât să semneze, un acord cu operatorii de telecomunicații pentru a colecta date de localizare anonimizate.

Deși încă nu a fost anunțat nimic oficial, Marea Britanie este în discuții cu furnizorii majori de telecomunicații, inclusiv O2 și EE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here