Companiile rusești de securitate cibernetică se scutură de sancțiuni. Un studiu de caz / Strategia lui Putin pentru IT-iștii goniți de mobilizare

Foto: Dmitri Lebedev / Kommersant

<< Factorii de decizie politică din Occident au urmărit să paralizeze industria de securitate cibernetică a Rusiei, dinainte de invazia din Ucraina. Au eșuat >>, scrii Andrei Soldatov și Irina Borogan, într-o analiză CEPA

<< Rusia a folosit mult timp,  ca armă ofensivă, puterea cibernetică. Agențiile sale de securitate, companiile militare și private cibernetice amenință să pirateze infrastructura critică din întreaga lume.

Ca răspuns, SUA au impus sancțiuni în aprilie 2021 împotriva „companiilor de tehnologie care sprijină serviciile ruse de informații să desfășoare activități cibernetice rău intenționate împotriva Statelor Unite”. Acest lucru s-a întâmplat cu aproape un an înainte de invazia din Ucraina.

Astăzi, este clar că aceste sancțiuni sunt ineficiente. Companiile cibernetice rusești înfloresc. Acestea beneficiază de plecarea companiilor occidentale de pe piața rusă, absorbind contracte interne și angajând ingineri de top disponibilizați. Ofensiva de primăvară a Rusiei în Ucraina ar putea include atacuri cibernetice intensificate.

Un bun exemplu de companie rusă prosperă, din domeniul securității cibernetice, este cel al Positive Technologies. Lansată în 2002, Positive Technologies a devenit lider global în testarea vulnerabilităților de rețea, publicând cercetări bine cotate. Compania a organizat competiții de hackeri, precum Positive Hack Days, folosite de FSB și de serviciile de informații militare pentru a recruta talente promițătoare.

SUA au inclus Positive Technologies în sancțiunile din 2021, susținând că „oferă soluții de securitate a rețelelor de calculatoare pentru mediul de afaceri rus, guverne străine și companii internaționale, și găzduiește conferințe de anvergură care sunt folosite ca evenimente de recrutare pentru (serviciile de informații ruse) FSB și GRU”.

Chiar și așa, Positive Technologies a continuat cu planurile pentru o ofertă publică inițială (IPO). În decembrie 2021, compania a devenit publică la Bursa de Valori din Moscova.

SUA au continuat să pună presiune. În noiembrie 2021, a adăugat Positive Technologies pe Entity List, înăsprind restricțiile la tranzacțiile cu compania. Autoritățile americane au acuzat-o că „acționează contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale Statelor Unite”, în special prin traficul de „exploatări cibernetice folosite pentru a obține acces la sistemele de informații, și amenințarea vieții private și a securității persoanelor și organizațiilor din întreaga lume”.

Când Rusia a invadat Ucraina, mulți din Occident credeau că tancurile rusești vor fi însoțite de un atac cibernetic devastator asupra infrastructurii civile și militare a Ucrainei. Deși ofensiva cibernetică masivă a Rusiei nu s-a materializat, factorii de decizie politică au forțat firmele cibernetice occidentale să-și închidă activitatea  în Rusia.

Positive Technologies a ieșit revigorată din asta.

În 2022, vânzările companiei au ajuns la 13,8 miliarde de ruble (184 de milioane de dolari) în vânzări, față de 7,1 miliarde de ruble (94 de milioane de dolari) în 2021. Acțiunile sale au crescut cu 3,75%. Capitalizarea depășește acum 110 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari), plasând-o în primele trei cele mai valoroase companii IT de la Bursa din Moscova.

Aceste rezultate financiare solide reflectă modul în care compania a beneficiat de pe urma golului lăsat de companiile occidentale care au părăsit Rusia. În a doua jumătate a anului 2022, compania și-a majorat prețurile cu până la 30%. Directorul financiar al Positive Technologies, Alla Makarova, a spus că firma a considerat exodul concurenților străini drept „un factor pozitiv, ceva ce „vom monetiza în continuare, nu doar în 2022: efectul principal, probabil, va fi atât în 2023, cât și în 2024”. De asemenea, compania a atras creiere de top, atrșgând câțiva ingineri ruși de nivel mare, angajați la biroul Cisco System din Moscova.

Influența sa politică a crescut și ea. Din 2013, managerii seniori ai companiei au participat la Infoforum – o conferință cibernetică majoră din Rusia, susținută de FSB, Consiliul de Securitate și Statul Major al Armatei. Deși furnizorul de telecomunicații din China, Huawei, a sponsorizat mult timp conferința, acesta s-a retras în acest an, iar Positive Technologies a umplut golul. Conducerea companiei a vorbit de șase ori, inclusiv la panel-ul principal, stând alături de Alexandr Șoitov, ministrul adjunct al Dezvoltării Digitale, Serghei Boiko, șeful departamentului de securitate a informațiilor din cadrul Consiliului de Securitate, și Andrei Kruțkih, reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru negocierile internaționale privind reglementarea internetului.

Povestea de succes a Positive Technologies este departe de a fi unică. În 2022, industria rusă de securitate cibernetică a crescut cu 10-20%.

Această creștere prezintă o provocare semnificativă: spre deosebire de producătorii de mașini și tancuri, inginerii ruși de software cibernetic sunt de primă clasă. La urma urmei, țara este renumită pentru calitatea hackerilor săi. Cu industria cibernetică rusă interzisă pe piețele străine, aceasta depinde acum de sprijinul Kremlinului, ceea ce o face mai periculoasă ca niciodată.

Între timp, Rusia continuă să depună o energie semnificativă în propaganda online, pentru a slăbi sprijinul european și american în ceea ce privește continuarea ajutorului militar.

Există vreo modalitate de a-i împiedica pe tehnicienii ruși să contribuie la efortul de război al Rusiei?

Potrivit surselor noastre, din ce în ce mai mulți specialiști IT ruși care au fugit de mobilizare se întorc în Rusia, după luni de stagnare în exilul autoimpus. Guvernul lui Putin promite că îi va proteja de mobilizare și de câmpul de luptă.

În mod clar, Kremlinul are o strategie de gestionare a specialiștilor IT ruși, dar Occidentul are și el o strategie? >>

Războiul, tot mai dificil pentru armată, dar la Kremlin se fac planuri pentru realegerea lui Putin. „Poveștile” construite pentru „pescuirea” rușilor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here