Pandemia va lua sfârșit, dar milioane de vieți depind de cât de organizată va fi retragerea

Sursa: Pixabay

„Toate pandemiile se încheie, în cele din urmă. Covid-19 a apucat-o pe această cale, dar nu va fi eradicat. În schimb, va deveni, treptat, endemic. În această stare, circulând și suferind mutații de la an la an, coronavirusul va rămâne o amenințare pentru persoanele în vârstă și pentru cei infirmi. Dar după ce se va fi stabilizat, este foarte puțin probabil să mai ucidă la scara monstruoasă din ultimele 20 de luni. Covid va fi apoi un inamic familiar, ușor de gestionat, precum gripa”, notează The Economist.

<< Deși destinația este fixă, calea către endemicitate nu este așa. Diferența dintre o călătorie bine planificată și una haotică s-ar putea măsura în milioane de vieți. Sfârșitul pandemiei este, prin urmare, o ultimă șansă pentru guverne să arate că au învățat din greșelile pe care le-au făcut la început.

Pe măsură ce pandemia dispare, cazurile înregistrate săptămânal și decesele au scăzut la nivel global, inclusiv în America, de la sfârșitul lunii august. Marea Britanie este o țară în care cazurile sunt la un nivel ridicat și în creștere, dar a avut mulți bolnavi și a derulat o campanie de vaccinare de succes. Deoarece 93% dintre britanici au anticorpi, aproximativ 250.000 de cazuri pe săptămână duc la sute de decese în loc de mii. Aceasta este calea către endemicitate.

Nimeni nu știe câți oameni din întreaga lume se bucură de o astfel de protecție, dar poți risca o presupunere foarte dură. Aproximativ 3.8 miliarde de oameni au avut cel puțin o doză de vaccin. The Economist estimează că, în timpul pandemiei, excesul de decese se situează între 10 și 19 milioane, cu o estimare centrală de 16,2 milioane. Derulând filmul, folosind ipoteze privind ponderea infecțiilor fatale, acest lucru sugerează că 1,4 miliarde-3,6 miliarde de oameni au avut boala, o valoare de 6-15 ori mai mare decât numărul oficial. Există o suprapunere, deoarece mulți au fost vaccinați și infectați.

Rezervorul persoanelor cu imunitate face astfel încât Covid să fie mai puțin periculos. Cu toate acestea, pentru a pune capăt pandemiei, este posibil ca lumea să se confrunte cu mai multe teste.

Unul este valul infecțiilor de iarnă, din emisfera nordică. Covidul prosperă atunci când oamenii petrec timpul în interior. Dacă numărul cazurilor începe să copleșească spitalele, guvernele vor trebui să intervină. O linie de apărare o reprezintă tratamentele, inclusiv noi medicamente antivirale promițătoare, cum ar fi molnupiravirul, care reduce la jumătate rata formelor grave dacă este administrat devreme, dar încă așteaptă aprobarea. Alte măsuri ar fi purtarea măștii, protejarea caselor de îngrijire și închiderea focarelor, inclusiv cluburi și baruri. Întrebarea este dacă guvernele au învățat să acționeze prompt, dar proporțional.

Un al doilea test este mutația. Eșantionarea genetică a infecțiilor servește ca o avertizare timpurie în cazul în care varianta Delta se deplasează, dar zonele mai sărace și nevaccinate ale lumii rămân încă ne-monitorizate. O nouă variantă poate necesita reproiectarea vaccinurilor. Acest lucru este mult mai ușor decât a o lua de la zero, dar va necesita producerea și aprobarea de noi seruri și, probabil, eliminarea stocurilor cu cele vechi. Ar putea declanșa o reluare a luptelor pentru aprovizionare, care au marcat începutul anului 2021.

Cel mai mare test este cum să protejezi miliardul sau peste de persoane fără imunitate. Răspunsul Chinei este să încerce să oprească virusul cu carantine și blocaje dure și costisitoare. Acest lucru oferă timp pentru vaccinare și stocarea medicamentelor. Partidul Comunist a folosit numărul mic de cazuri din țară ca dovadă că sistemul său este mai bun decât democrația, așa că abandonarea strategiei sale zero-covid este incomodă din punct de vedere politic. Cu toate acestea, după cum au acceptat zone precum Noua Zeelandă,  coronavirusul nu dispare. Într-o zi, China va trebui să cedeze.

În cele din urmă, oamenii vor dobândi imunitate fie prin infecție, fie prin vaccinare. Deoarece vaccinarea este mult mai sigură, guvernele trebuie să facă pe cât posibil de multe vaccinări. Potrivit companiei Airfinity, 11,3 miliarde de doze ar trebui să fie produse înainte de sfârșitul anului și 25 miliarde până în iunie 2022. Dacă va fi așa, oferta globală nu va mai fi în curând constrângătoare – cât de curând se va întâmpla asta, ei bine depinde de cererea de rapel. Nu toate vaccinurile sunt la fel de eficiente, dar toate sunt mult mai bune decât infectarea.

Această saturație de vaccin, care se apropie, înseamnă că exportatorii ar trebui să livreze deja doze cu ridicata. În schimb, mulți rețin aprovizionarea pentru rapel și pentru vaccinarea copiilor, care foarte rar mor din cauza covidului. Dozele sunt promise pentru anul viitor, dar sunt necesare acum.

Ultimele bariere în calea vaccinării vor fi ezitarea și capacitatea asistenței medicale locale. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un obiectiv de 40% din fiecare țară care urmează să fie vaccinată, până la sfârșitul anului. Un summit global privind vaccinurile a stabilit un obiectiv de 70% până în septembrie 2022. Dar diferitele țări au nevoi diferite de vaccinuri, în funcție de demografia lor, de capacitatea de a administra dozele și de amenințarea covidului în comparație cu alte boli, precum malaria și rujeola. Țintele-umbrelă riscă să transforme prioritățile sensibile în eșecuri.

Este o listă de sarcini descurajante. Se vor ridica guvernele la nivelul provocării? Acesta este testul suprem. Pe măsură ce Covidul dispare în fundal, țările bogate ar putea începe să-și piardă interesul pentru coronavirus. Boala pe care o provoacă riscă să devină un ucigaș în țările sărace, ca multe altele. >>

Intră lumea într-o spirală a creșterii prețurilor și salariilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here